Informace výrobců, Výplně otvorů

Hliníková okna Schüco šetří energii a vynikají designem

Každý materiál pro výrobu oken s sebou nese svá pro i proti. Jeden je lehčí, druhý levnější a třetí může nabídnout lepší funkce. Při výběru je však třeba produkt posuzovat komplexně a nenechat se ovlivnit pouze jednou kladnou či zápornou vlastností. Představme si nyní blíže materiál, který převážně charakterizují samé přednosti a pozitiva. Řeč je o hliníku a oknech hliníkových, na která se ve svém sortimentu již řadu let specializuje německá společnost Schüco International KG.
Projekt Premium Partner
Sháníte-li odborné informace o hliníkových oknech či dveřích, pak by vás mohl zaujmout projekt Premium Partner, založený firmou Schüco CZ, s. r. o. Cílem je zajistit kompletní a stoprocentní poradenství i servis pro koncové zákazníky, tedy majitele rodinných domů, bytů či členy bytových družstev. Jednotliví partneři, kteří získají certifikát Premium Partner, představují záruku ověřené a spolehlivé prodejny, na kterou se zákazníci při poptávání hliníkových oken a dveří mohou obracet. Označení Premium Partner zákazníkovi garantuje spolehlivý servis a odborný přístup od získávání informací až po samotnou realizaci. Pro vyhledávání nejbližší partnerské prodejny a rychlé zpracování poptávek slouží aplikace, kterou najdete na internetových stránkách www.premiumpartner.cz.
První hliníková okna se na trhu objevila v 50. letech 20. století a ihned se stala výrazným konkurentem v té době dominujícím oknům ze dřeva. Okna z hliníku nabídla nižší cenu, vyšší pevnost i odolnost. S vývojem a oblibou dvojitého zasklení procházela fází vzestupu také okna z hliníku. V 80. letech, kdy až 60 % dvojitě zasklených oken bylo z hliníku, jim začala konkurovat okna plastová, která trh upoutala ještě nižší cenou a lepšími tepelněizolačními vlastnosti, které však již dnešní hlinková okna dokážou překonat. Společnost Schüco představila první hliníkové okno v roce 1951 a od té doby nabízí stále dokonalejší okenní i dveřní hliníkové profily. Vybírat lze například z hliníkových oken Schüco nové generace, která splňují hodnoty tepelné izolace na úrovni pasivních domů.
„Hliník je materiál, který umožňuje vyrobit okna lehká, mimořádně konstrukčně přesná, bez jakýchkoli deformací v průběhu času, snadno ovladatelná a zároveň odolná a v podstatě nezničitelná. Ve srovnání s dřevěnými a plastovými okny, u kterých se počítá s životností přibližně 30 let, je životnost hliníkových profilů přibližně dvojnásobná,“ zdůrazňuje Ing. Pavel Byrt, obchodní ředitel firmy Schüco CZ, s. r. o. Díky pevnosti, tuhosti a nízké hmotnosti hliníku lze vyrábět velké prosklené plochy bez nutnosti přerušení vyztuženími a příčkami. „Hliník je odolný vůči povětrnostním vlivům, změnám teplot i vůči chemickému působení, a tak ani po letech užívání není třeba hliníková okna ošetřovat a povrchově udržovat. Navíc díky svým statickým vlastnostem vyniká v různých specifických konstrukcích, např. v prosklených fasádách, polostrukturálních a strukturálních fasádách či v konstrukcích bezrámového zasklení, kde je ve srovnání se dřevem či plastem bezkonkurenční jedničkou,“ doplňuje Pavel Byrt.
Schüco AWS 90.SI+Systém Schüco ASS 77 PDSystém Schüco ASS 77 PD.SI
 
Izolovaně a nehlučně
Ke konkurenceschopnosti přispívají výborné hodnoty tepelné a zvukové izolace. Dnešní hliníková okna v těchto parametrech bez problémů splňují hodnoty, kterými se před lety pyšnila pouze PVC okna s dvojitým zasklením. Ve spojení s trojitým zasklením (koeficient tepelné propustnosti sklem Ug = 0,6 W/m².K a „teplými“ hranami dokáže hliníková konstrukce profilu AWS 90.SI+ s konstrukční hloubkou 90 mm za předpokladu standardních rozměrů 1,23×1,48 m a pohledové šířky 117 mm zajistit hodnoty součinitele prostupu tepla oknem Uw = 0,8 W/m².K. Hliník navíc oproti PVC nabízí mnohem větší tuhost a konstrukční přesnost dosedávajících prvků. I handicap v podobě zvýšené tepelné vodivosti, která vedla k promrzání rámů v zimě, byl překonán. Moderní typy oken jsou vybaveny tzv. přerušením tepelného mostu, kdy se do hliníkového profilu vkládá pruh z nekovového materiálu, nejčastěji z polyamidu vyztuženého sklolaminátovými vlákny, který zabraňuje tepelné vodivosti a tím zlepšuje izolační vlastnosti rámu.
Systém Schüco ASS 77Systém Schüco ASS 77
 
Velké formáty
Za použití vlastních technologií dokáže Schüco vyrobit velkoformátová hliníková okna o malé konstrukční hloubce (pouhých 65–75 mm) i šířce rámu. Tento profilový minimalismus přispívá k elegantnosti na pohled, maximálnímu průchodu světla a umožňuje nabídnout velkoryse dimenzované designové skvosty. Okna mohou mít libovolný tvar i barvu.
Schüco ASS 77 PD.SI rohové řešeníSchüco ASS 77 PD.SI rohové řešení
 
Pohodlně, bezpečně a automatizovaně
Hliníková okna zaručují bezpečnost a snadné ovládání. Kování bývá skryto v konstrukčním rámu tak, aby nerušilo na pohled. Pro manuální ovládání je v nabídce široká škála klik a madel. Okna však lze ovládat také dálkově, automatizovaně nebo centrálně dálkově přes PC. Proti násilnému vniknutí do objektu jsou hliníková okna velmi odolná sama o sobě, neboť hliníkové profily jsou výjimečně silné a těžko deformovatelné. Navíc je lze vybavit protipožární a protikouřovu ochranou, provést jako neprůstřelná do třídy odolnosti FB 6 či zabezpečit podle individuálních požadavků až do třídy WK3.
 
TIP! Unikátní 90° rohové řešení v dokonale čistých liniích
Z řady systémových variant upozorněme na inovovaný velkoformátový posuvný systém Schüco ASS 77 PD.SI, nositele ocenění iF poduct design award a reddot design award. Velkoplošné posuvné elementy lze realizovat při zachování úzkých pohledových šířek profilů a vynikajících hodnot tepelné izolace. Dvoukolejnicový rám profilu je navíc dokonale skrytý ve stavební konstrukci a v místě, kde se křídla potkávají, vzniká pouze minimální pohledová šířka. Kromě vynikajících hodnot tepelné izolace okenního dílu – Uw od 0,84 W/m².K – vyzdvihněme inovované automatické pohony a zamykací techniku. Kolejnice, která zvládne zatížení až 500 kg, zajišťuje vylepšenou manipulaci s křídlem, to lze ovládat nejen automatizovaně, ale nově i manuálně (až do 250 kg). Samozřejmostí je bezbariérový přístup, odolnost proti vloupání do třídy odolnosti BT2 či možnost výběru některého ze systémů kontroly vstupu (např. čtečky otisků prstů). Novinkou je unikátní 90° rohové řešení.
 
Pro více informací o hliníkových oknech Schüco navštivte www.schueco.cz a www.premiumpartner.cz.

podle podkladů společnosti Schüco CZ