Beton, Informace výrobců

Hnědý beton pro karlínskou kašnu

Na konci loňského října byl v pražském Karlíně před kostelem sv. Cyrila a Metoděje znovu otevřen revitalizovaný park, jehož součástí byla rekonstrukce historické kašny. Kašna je dominantou parku, byla osazena při zakládání parku roku 1862 (nebo dle data vyrytého na kašně 1869) a roku 1958 byla vyhlášena kulturní památkou.

Příprava kašny před betonážíBetonáž dna

Samotná kašna je ze sliveneckého mramoru z Radotínského lomu s původně dvěma kruhovými mísami usazená uprostřed kruhového bazénku. Dlouhou dobu byla kašna nefunkční a ve velmi špatném stavu. Podle historických fotografií měla původně tři kruhové mísy a vrchní bronzový chrlič. Tyto fotografie se staly předlohou pro restauraci kašny.

Betonáž středového podstavceBetonáž středového podstavce

Betonáž stěnyDetail barevného betonu COLORCRETE

Současně se zrestaurováním samotného těla kašny došlo ke zbourání původního bazénku a byl vybudován bazének nový z hnědého betonu. Odstín betonu byl vybrán památkáři tak, aby měl světlý nádech barevně podobný odstínu samotné kašny. Bazének byl vybetonován ve třech záběrech, nejdříve dno, poté středový podstavec a nakonec stěna. Betonáž proběhla v průběhu září. Celkově bylo uloženo 28 m³ betonu C 30/37 XC4, XF3 s obsahem 2 % hnědého pigmentu. Využití barevného betonu je volbou, která citlivě doplňuje mramorové tělo kašny a snad pomalu vyvrátí předsudky veřejnosti k betonu jako fádnímu a nevzhlednému materiálu.

Kašna v provozu

Kristýna Chmelíková
foto archiv společnosti TBG Metrostav