Informace výrobců, Střechy

Hydrofilní desky ISOVER pro vegetační střechy

Vegetační střecha se stává oblíbenou i žádanou součástí nových i rekonstruovaných rodinných domů i veřejných a administrativních budov. Důvody jsou nasnadě: zeleň zvyšuje tepelnou pohodu, a to po celý rok, snižuje hlučnost, prašnost, celkově zkvalitňuje dané mikroklima, výrazně snižuje odtok dešťové vody a v neposlední řadě je atraktivním architektonickým prvkem a působí pozitivně i na psychiku.

Vhodné pro novostavby i rekonstrukce
Výhodou je i nenáročná realizace vegetační střechy – Isover nabízí pro systémy vegetačních střech produkty z hydrofilní minerální vlny, díky kterým lze ozelenit téměř každou plochu včetně šikmé střechy a svislé stěny. Hydrofilní desky Isover Flora a Isover Intense se používají v kombinaci se střešními substráty a díky nízké hmotnosti jsou vhodné i pro rekonstrukce. Jejich vláknitá struktura umožňuje udržení vody několik dní a zároveň dokáže přebytečnou vodu odvádět během přívalových dešťů. Tyto desky je možné využít i jako náhradu substrátu v jezírkách.

Hydrofilní desky ISOVER pro vegetační střechyHydrofilní desky ISOVER pro vegetační střechy

Vlastnosti hydrofilních desek Isover
Hydrofilní desky Isover vynikají značnou nasákavostí vodou. V případě tloušťky 50 mm dokážou zadržet 45 litrů vody oproti standardnímu substrátu stejné tloušťky, který dokáže zadržet okolo 20 litrů vody. Proto je potřeba pro některé aplikace a rostliny doplňovat souvrství o drenážní fólii. Při částečném nahrazení substrátu můžeme počítat i s příznivým ovlivněním statiky a snížením charakteristického zatížení nosné konstrukce až o 28 %. Nižší zatížení v suchém stavu oceňují i realizační firmy, které šetří náklady na přesuny hmot a následnou aplikaci na střešní konstrukce.

Tabulky a grafy charakterizují výrobky a jejich vlastnosti:
Výrobky

Tabulka 1

Graf 1Graf 2

Typy vegetačních střech Isover
Nejčastějším typem ozelenění je Úsporná střecha Isover s nízkou extenzivní vegetaci. Není nákladná ani náročná na údržbu, obvykle sestává z jedné desky Isover FLORA a slabé vrtsvy substrátu. Nenáročná je i Střešní louka Isover, kterou lze osázet širším spektrem rostlin. Téměř neomezený výběr rostlin od trvalek až po stromy pak nabízí Střešní zahrada Isover, u které už je nutné použít desky Isover INTENSE. Na střeše lze vybudovat i jezírko obvykle s malým množstvím vodního substrátu a hydrofilní vaty. Pro novostavby je pak vhodná Šikmá střecha Isover, která se nejčastěji realizuje jako extenzivní s rozchodníkovým kobercem. A opravdovou relaxační zónou může být Grill střecha, která spojuje výhody intenzivní střešní zahrady a terasy.

Realizace vegetační střechy na rodinném doměRealizace vegetační střechy na administrativní budově

Podrobné informace najdete v publikaci Vegetační střechy Isover, která je k dispozici ke stažení zde.

podle podkladů společnosti Saint-Gobain Construction Prodicts CZ, divize Isover