Informace výrobců

Hydroizolace Exteriér 2K značky Knauf

Nejen uvnitř domů, ale také v jejich exteriérech je třeba důkladně vodotěsně izolovat keramické obklady a dlažby a také vnější povrch sklepních stěn, vlhkých prostor a opěrných zdí. K tomu se výborně hodí Hydroizolace Exteriér 2K značky Knauf. Lze ji úspěšně použít také k vnitřní izolaci bazénů a nádrží až do hloubky 5 metrů.

Hydroizolační vrstva neztrácí svou pružnost, ani pokud venku mrzne (až do –40 °C). Je také schopna překlenout dodatečně vzniklé praskliny v podkladu do šíře 0,75 mm a chrání ho před karbonatací (koroze ocelových výztuží v betonu). Nehodí se ale na pojízdné plochy ani jako finální úprava povrchu. Hydroizolaci Exteriér 2K je možné použít jako izolaci proti radonu.

Knauf Hydroizolace Exteriér 2K je vyrobena z kompozitní polymer-cementové směsi. Aplikuje se na suchý, čistý povrch bez mastnot, solných výkvětů, nečistot a nesoudržných částí. Povrch nesmí být ani biologicky napadený či zmrzlý, naopak musí být soudržný a pevný. Hydroizolace Exteriér 2K je vhodná na betonové mazaniny, omítky, zdivo s plnou spárou, stěny z betonu, pálených cihel a pórobetonu, ošetřených vhodnou penetrací. Směs se dodává se v podobě dvou složek, sypké a tekuté v poměru 3 : 1 v plastových kbelících, které obsahují pytel se sypkou složkou a kanystr s tekutou složkou. Balení je po 7 kg nebo 14 kg.

I v exteriéru je možné použít hydroizolační tkaninu Hydroflex na lepidlo Knauf FlexkleberHydroizolace Exteriér 2K značky KnaufHydroizolace Exteriér 2K značky Knauf

Hydroizolace Exteriér 2K se nanáší minimálně ve dvou vrstvách. Ty postačí jako izolace proti zemní vlhkosti a beztlakové, volně stojící povrchové vodě. V takovém případě je spotřeba výrobku 1,5 kg na 1 m². Jako izolace proti tlakové vodě a radonu je nutno nanést tři vrstvy a spotřeba přesahuje 2 kg na 1 m². Při aplikaci je nutné si odměřit potřebné množství směsi pro každou vrstvu zvlášť, protože doba zpracovatelnosti je minimálně 2 hodiny. Při teplotě kolem 20 °C a relativní vlhkosti 50 % se druhá vrstva nanáší po 12 hodinách. Je-li chladněji, je třeba počkat ještě déle. Hydroizolaci lze aplikovat při teplotách v rozmezí 5 až 15 °C, ale není vhodné pracovat na přímém slunci a při silném větru.

Pro rohy, spáry a mezery je vhodné použít už při nanášení první vrstvy hydroizolace těsnicí prvky Knauf Hydroflex (těsnicí bandáže v roli pro utěsnění styku podlaha/stěna, vnitřní a vnější roh a těsnící manžety pro osazení vodoinstalací). Na zcela zaschlou izolaci je možné lepit keramické obklady nebo dlažbu. Pokud je výrobek použitý jako izolace spodní stavby, je třeba nechat izolaci dokonale vyzrát. Stavební výkop je možné zasypat minimálně až za 7 dní s tím, že izolační vrstvu je třeba chránit před poškozením, například cementovou omítkou, ochranným potěrem, tepelně izolačními deskami, nopovými fóliemi s geotextilií nebo jinými mechanicky odolnými vrstvami.

podle podkladů společnosti Knauf Praha