Informace výrobců, Technologie

Hydroizolace spodní stavby pomocí stěrkových izolací

Provádění hydroizolací stavebních konstrukcí není jednoduché a vyžaduje odbornou způsobilost aplikační firmy v kombinaci s odpovídajícím materiálem a jeho správnou aplikací. Volba optimálního způsobu hydroizolace stavebního objektu se řídí podle příslušných půdních poměrů a zatížení vodou, která působí na stavební konstrukce v kontaktu se zeminou.

Důležitým parametrem pro klasifikaci půdních poměrů, a tím i způsobu namáhání vodou je koeficient propustnosti k. Je-li součinitel propustnosti k > 10–4 m/s, pak je zemina dobře propustná. Znamená to, že voda v tekutém stavu může volně protékat z povrchu až po hladinu podzemní vody. Voda se nesmí na izolační vrstvě hromadit ani po prudkém dešti. Pokud se v místě vyskytuje méně propustná zemina (součinitel propustnosti k < 10–4 m/s) je nutné zabezpečit dokonalé odvádění prosakující vody pomocí funkční drenáže. Každopádně nesmí ani na okamžik docházet k hromadění vody před izolací a je nepřípustné, aby voda vyvíjela na izolaci statický nebo dynamický tlak.

Z hlediska zatížení vodou zvnějšku rozlišujeme čtyři stupně zatížení:
1. stupeň zatížení: zemní vlhkost (obr. 1a)
Při relativně malém zatížení plochy určené k izolaci vodou (např. podružně užívaný sklepní prostor), nanášejte hydroizolaci ve dvou vrstvách. Tloušťka suché vrstvy: 3 mm. Izolaci chraňte vhodnými ochrannými vrstvami, jako jsou ochranná a drenážní deska, nebo – v případě vytápěného sklepního prostoru – dodatečnou perimetrální tepelnou izolací.

Obr. 1a: Stupně za vodou z vnějšku stavby: 1. stupeň: zemní vlhkost

2. stupeň zatížení: zemní vlhkost s drenáží (obr. 1b)
Bude-li použita drenáž, postačí i u soudržných zemin pouze dvouvrstvá hydroizolační stěrka s tloušťkou suché vrstvy 3 mm. Prostupy, např. potrubí, lze k hydroizolační stěrce připojit zesilující vložkou ve dvou vrstvách.

Obr. 1b: Stupně za vodou z vnějšku stavby: 2. stupeň: zemní vlhkost s drenáží

3. stupeň zatížení: zadržená prosakující voda (obr. 1c)
Jedná se o zatížení suterénní konstrukce nebo podlahové desky, uložené v hloubce do 3 m pod úrovní upraveného terénu. Zemina je nepropustná a není provedena drenáž. V případě zadržované prosakující vody použijte zesilující vložku mezi oběma vrstvami hydroizolační stěrky. Tloušťka suché vrstvy izolace činí 4 mm. Prostupy utěsníte pomocí systému volných a pevných přírub. Izolace se provádí formou hydroizolační vany, horizontální izolace se chrání ochranným potěrem.

Obr. 1c: Stupně za vodou z vnějšku stavby: 3. stupeň: zadržená prosakující voda

4. stupeň zatížení: tlaková voda z vnějšku (obr. 1d)
Platí pro konstrukce trvale ležící pod úrovní hladiny spodní vody. Na částech stavby s vysokou odolností vůči průniku vody se spáry a napojení izolují dvěma vrstvami hydroizolační stěrky a vložením zesilující vložky. Při přípravě podkladu dodržujte pokyny směrnice pro aplikace stěrkových bitumenových hydroizolací (KMB). Při napojení izolace KMB k betonu s vysokou odolností vůči průniku vody je třeba podklad mechanicky očistit tak, aby byl zbaven veškerých nečistot a uvolněných částí.

Obr. 1d: Stupně za vodou z vnějšku stavby: 4. stupeň: tlaková voda z vnějšku

Pouze profesionální a spolehlivá hydroizolace stavebních objektů trvale chrání před vlhkostí. Na to spoléhá i zákazník. Požadavky na materiál jsou stejně vysoké jako na realizaci ze strany zpracovatele. K tomu, abyste byli neustále na nejvyšší technické úrovni a měli stále na zřeteli inovace a vylepšená řešení, je třeba sledovat předpisy o hydroizolacích stavebních objektů. Ty se neustále aktualizují a rozšiřují – aktuálně se izolacemi zabývají normy DIN 18195 (v roce 2016 by měla být nahrazena novou normou DIN 18533) a v České republice ČSN P 73 0600 Hydroizolace staveb a ČSN P 73 0606 Hydroizolace staveb – Povlakové hydroizolace. Pro izolační stěrkové hmoty zároveň v rámci Evropské unie platí harmonizovaná evropská norma EN 15814, jejímž požadavkům musí tyto materiály odpovídat.

Z hlediska hmot používaných pro hydroizolační opatření je možné vybírat mezi materiály na minerální bázi pro nanášení statických nepružných těsnicích šlemů (Oxal DS-HS) nebo elastických šlemů (Oxal DS flex). Tyto hmoty nacházejí uplatnění hlavně při rekonstrukcích, kdy například není možné odkopat daný objekt zvnějšku, a je tedy potřebné posunout rovinu svislé hydroizolace na vnitřní stěnu zdiva. Právě zde je pak vhodné nanést nepružný těsnicí šlem v odpovídající tloušťce, aby byl schopen zadržet i tlakový průsak vody.

Velice často se hydroizolace provádějí stěrkovými hmotami na bázi bitumenů (KMB). MC-Bauchemie nabízí ucelené portfolio těchto produktů pod obchodní značkou Nafuflex. Tyto hmoty jsou buď jednosložkové, nebo dvousložkové, určené pro ruční aplikaci, ale také pro strojní nástřik na větších plochách. Strojní nanášení šetří čas a je mimořádně hospodárné. Bezešvá, bezespárá flexibilní izolační hmota Nafuflex se optimálně přizpůsobí podkladu. Prostupy, světlíky a styčné spáry konstrukcí zaizolujete rychle, jednoduše a bezpečně díky polymerem zušlechtěnému bitumenu.

Výhody bitumenových stěrek:
● maximální jistota hydroizolace bez napojení a spár,
● velmi dobrá zpracovatelnost,
● efektivní aplikace díky optimalizaci pro strojní nanášení,
● vysoká flexibilita s možností přemostění trhlin,
● mrazuvzdornost, odolnost vůči střídání teplot,
● odolnost vůči vysokému tlakovému zatížení.

V dnešní době se ale stále více uplatňují nové moderní elastomerní izolační stěrky bez obsahu bitumenů (EHS) řady Expert Proof. Tyto nové multifunkční reaktivní hydroizolace poskytují oproti bitumenovým hydroizolacím celou řadu výhod:
● rychlejší vytvrzení izolační vrstvy,
● možnost vizuální kontroly vytvrzení díky barevné změně,
● dobrou přídržnost na širokém spektru podkladů,
● přemosťování trhlin až do 2 mm,
● vyšší bezpečnost při menší tloušťce vrstvy,
● vyšší mechanickou odolnost.

Obr. 2: Porovnání časové náročnosti použití elastomerní izolace Expert Proof one a běžné bitumenové izolaceObr. 3: Hydroizolace spodní stavby jednosložkovou stěrkou Expert Proof one

Absolutní novinkou je pak jednosložková varianta elastomerní izolace Expert Proof one ve světle šedé barvě, která nabízí vyšší jistotu při aplikaci díky odpadnutí procesu míchání a možnosti dílčího zpracování jednotlivých balení.

MC-Bauchemie poskytne nejen propracovaný systém ochrany vašeho objektu před vlhkostí a mokrem, ale i kompletní servis pro maximální projekční a realizační jistotu, včetně profesionální podpory od osobního poradenství na stavbě přes návrh specifikace jednotlivých pracovních kroků až po seznam potřebného vybavení a zpracovaný prováděcí protokol.
podle podkladů společnosti MC-Bauchemie