Informace výrobců, Inženýrské sítě

Hygienické proplachování Geberit s novou řídicí jednotkou a senzorovou technologií

Pokud voda v potrubních rozvodech stagnuje, může to vést k její mikrobiologické kontaminaci a rozmnožení bakterií rodu Legio­nella. Hygienické proplachování Geberit je spolehlivou zárukou dostatečné výměny vody v trubkách. Jeho široká škála možných nastavení, kompaktní konstrukce a inovativní řídicí technologie představují nové standardy v oboru. Pro snadnější zprovoznění mohou instalatéři pohodlně nastavit novou jednotku proplachování na svém mobilním telefonu pomocí aplikace Geberit SetApp a přenést toto nastavení do řídicí jednotky přes Bluetooth.

Hygienické proplachování Geberit

Geberit vyvinul plně automatickou jednotku hygienického proplachování, která zamezuje mikrobiologické kontaminaci pitné vody. Nový model proplachování je mimořádně všestranný a účinný.

Pokud se bakterie a patogeny, například Legionelly, objeví v rozvodech pitné vody, představují vážnou hrozbu pro lidský život. Během sprchování se člověk může nakazit vdechnutím drobných kapiček kontaminované vody. Stagnaci vody účinně zabraňuje osvědčená jednotka hygienického proplachování Geberit, která zajišťuje spolehlivou výměnu vody v rizikových místech vnitřního vodovodu.

Hygienické proplachování GeberitNastavení řídicí jednotky pomocí chytrého telefonu s aplikací SetApp

Bakterie rodu LegionellaČidlo teploty vody

S inovovanou jednotkou hygie-nického proplachování je nyní možné naprogramovat individuální způsob proplachování. Instalatéři mohou nastavit proplachovací proces tak, aby byl řízen v závislosti na čase, objemu, teplotě nebo spotřebě vody a splňoval tak specifické požadavky daného systému. Díky teplotním a průtokovým čidlům je vodovod proplachován jen nezbytně nutným množstvím vody. Mezi typické oblasti použití patří hotely a penziony, nemocnice a domovy důchodců, školy, sportovní haly, kasárna nebo rekreační objekty. V takových budovách se mohou vyskytovat úseky potrubí nepoužívané i několik měsíců. Nová jednotka hygienického proplachování dodává do potrubí v pravidelných intervalech čerstvou vodu, a tak zamezuje její mikrobiální kontaminaci.

Vodu v systému vnitřního vodovodu je třeba pravidelně vyměňovat, aby Legionelly a jiné bakterie neměly čas a příležitost rozmnožit se. Výměna vody může probíhat během normálního používání vodovodu, nebo prostřednictvím jednotky automatického proplachování Geberit. Když do rozvodů opakovaně vstupuje čerstvá voda, nemohou se Legionelly přemnožit nad běžnou neškodnou úroveň. Hygienické proplachování Geberit mění vodu v trubkách zcela automaticky, a tím spolehlivě zajišťuje pravidelnou výměnu stagnující pitné vody. Systém měří pomocí čidla teplotu vody a dokáže ji regulovat cíleným proplachováním. Tak zabraňuje přemnožení choroboplodných zárodků. Řídicí jednotka je rovněž schopna zpracovat signály z různých interních a externích čidel. Instalatéři mohou k jednotce připojit až čtyři senzory v závislosti na typu instalace:
– maximálně dvě vnější čidla objemového průtoku (po jednom na každou potrubní přípojku), která změří, kolik vody protéká v určitém úseku potrubí, a určí tak skutečnou spotřebu vody,
– vnější teplotní čidlo, které měří teplotu vody v daném úseku potrubí,
– vnitřní čidlo objemového průtoku zaznamená přesný objem vody vyměněný pomocí hygienického proplachování.

Tato technologie umožňuje konfigurovat proplachování podle času, průtoku, teploty a spotřeby. Všechna základní nastavení a parametry systému lze naprogramovat pomocí chytrého telefonu. Odpovídající aplikace s názvem Geberit SetApp je k dispozici zdarma.

Více informací naleznete na www.geberit.cz/proplachovani.

podle podkladů společnosti Geberit