Informace výrobců

Illbruck PU108: Přesné lepení dřevomateriálů s pevností do 45 minut

Existuje jistě mnoho způsobů, jak lepit dřevěné materiály, přičemž o výběru vhodné technologie vždy rozhoduje několik faktorů: voděodolnost lepidla, otevřený čas, kdy je možné zkorigovat lepený spoj, viskozita, první manipulovatelnost s lepeným celkem a nakonec finální zatížitelnost spoje.

Pro mnoho zpracovatelů však hraje roli také způsob nanášení lepidla a v neposlední řadě i pracovní návyky a zvyklosti. Někdo volí tradiční disperzní technologie (PVA), protože jsou prostě lety prověřené, velmi pevné a odolné a rovněž i cenově dostupné. Jiní dají přednost modernějším polyuretanovým (PUR) technologiím z důvodu větší odolnosti ve venkovním prostředí a adhezním schopnostem i na neporézní materiály. Ať tak či onak, obě lepicí technologie jsou na lepení dřeva výborné a tudíž záleží jen na preferencích nebo konkrétní aplikaci.

Pokud se explicitně zaměříme na komfort práce a velmi rychlé dosažení pevnosti spoje s otevřeným časem pod 10 minut, nabízí se kolapsibilní D4 lepidlo illbruck PU108 na bázi PUR technologie v balení, které není pro lepidla příliš běžně: v dóze 750 ml, přičemž lepidlo se vytlačuje klasickou pistolí na PUR pěny nebo aplikační trubičkou.

Celý způsob práce s lepidlem připomíná nanášení PUR pěny a zcela logicky je zde tendence se domnívat, že se pěnou vlastně lepí. Zdání však klame. Na začátku sice vzniká pěna, ta ale během několika vteřin kolabuje do tenkého filmu medové barvy. Teprve v této fázi je možné zahájit lepení a provést fixaci hotového spoje alespoň na 15 minut. Díky velmi tenké vrstvě lepidla dochází k první pevnosti spoje, kdy je možné s lepeným celkem manipulovat, už po 25 minutách. Po dalších 15 minutách je již spoj plně nerozebíratelný.

Velmi tenká vrstva lepidla zaručuje nejen extrémní pevnost spoje, ale také preciznost lepení, kdy je třeba dosáhnout vlasově tenkých spojů. PUR technologie navíc dává lepidlu širší uplatnění, např. při aplikacích na odlišné povrchy, jako je třeba lepení dřevěných schodnic na beton. S PU108 lze lepit vše: od masivu po překližky, OSB desky a lamina.

Technická specifikace:

Norma Klasiifikace
Báze modifikovaný polyuretan
Voděodolnost EN 204 D4
Přídržnost na dřevu 1,89 N/mm2 (porušení 100% v podkladu)
Vytvrzování chemické, vzdušnou vlhkostí
Otevřená doba 8 až 10 minut
Vytvoření povrchové slupky 10 až 15 minut
Manipulovatelnost 30 minut
Zatížitelnost spoje 45 minut
Plné vytrvrzení cca 24 hodin.
Spotřeba 2 m2
Teplotní odolnost -40 °C až +90 °C
Aplikační teplota +5 °C až +35 °C


Nástroje k aplikaci lepidla
• Aplikační pistole nebo trubička. Dóza disponuje dvojitým ventilem
• PUR čistič

Aplikace lepidla:

Nasazení pistole a promíchání dózy (alespoň 10x). Začátek je shodný jako u běžné PUR pěny.Nanášení lepidla na podklad. Při plošném lepení např. ve tvaru housenek....nebo bodově v případě detailního lepení. Lepidlo nijak neexpanduje ani nevzlíná. Množství lze plynule regulovat pistolí, případně trubičkou.Lepidlo se nanáší pouze na jednu stranu materiálu. Otevřený čas je 8–10 minut. V časovém rozmezí lze provádět korektury nebo lepené materiály oddělit.

Počkejte asi 10–15 vteřin, dokud se lepidlo nepromění na tenký film medové barvy.Počkejte asi 10–15 vteřin, dokud se lepidlo nepromění na tenký film medové barvy.Přiložte druhou část materiálu a ideálně zafixujte alespoň na 15–20 minut truhlářskými svorkami. Alternativně lze spoj také zatěžkat.

Už po 30 minutách můžete fixaci odstranit a s lepenou konstrukcí libovolně manipulovat, případně mechanicky odstranit přebytečné části lepidla (krusty) špachtlí.Po dalších 15 minutách, celkově 45 minut od začátku aplikace, dojde k vytvoření velmi pevného, vodotěsného a nerozebíratelného spoje.Po skončení lepení nezapomeňte vyčistit pistoli čističem na PUR pěny.

Tip: Jestliže nevyprázdníte celou dózu s lepidlem, doporučujeme nechat pistoli na dóze. Pistoli pouze uzavřete, abyste zamezili přívodu vzduchu. Dóza s pistolí vytvoří uzavřený okruh a lepidlo tak neztvrdne. S lepidlem pak můžete kdykoliv opět pracovat.

Typické využití: jakékoliv plošné a přesné lepení, např. upevňování OSD desek na trámy, výstavba pergolových konstrukcí nebo instalace dřevěných schodnic na hladký beton.

Přehled materiálů a systémů illbruck pro dřevostavby

Fasádní pojistné hydroizolace pro exteriér
• ME010 – Fasádní membrána Premium
Pojistná hydroizolační membrána prémiové kvality se sníženou hořlavostí, vysokou pevností a teplotní odolností. Materiál je určen pro aplikaci do provětrávaných fasádních konstrukcí.
• ME011 – Fasádní membrána Basic
Fasádní pojistná hydroizolační membrána pro umístění na dřevěný rošt nebo přímo na tepelnou izolaci. Materiál je určen do konstrukcí provětrávaných fasád se spárami do 30mm šíře, které tvoří max. 40 % celkové plochy fasády.
• ME315 – Fólie na spoje a prostupy Exteriér
Povětrnosti a UV odolná těsnicí fólie vybavená vysoce kvalitním akrylovým lepidlem. Fólie se využívá pro vytvoření vzduchotěsné a povětrnosti odolné zábrany zejména na hladkých a strukturovaných površích.

Parotěsné membrány pro interiér
• ME003 – Parotěsná membrána Basic
3vrstvá větrotěsná a parobrzdicí membrána. Vysoká parobrzdicí schopnost umožňuje použití fólie do prostor, kde je uvažována dlouhodobě vyšší vnitřní relativní vlhkost vzduchu.
• ME314 – Fólie na spoje a prostupy Interiér
Extrémně lepivá textilní fólie ošetřená akrylovým lepidlem. Fólie se využívá pro vytvoření vzduchotěsné zábrany zejména na hladkých a strukturovaných površích.

Utěsnění spár a prostupů
• ME311 Fólie AL + Akryl
Jednostranně lepicí hliníková fólie ošetřená kvalitním akrylovým lepidlem. Fólie se využívá pro vytvoření vzduchotěsné a parotěsné zábrany zejména na hladkých a neporézních površích.
• ME220 Vodotěsná fólie Exteriér
Fasádní těsnicí fólie vhodná pro vytvoření vodotěsné zábrany na exteriérové straně konstrukcí a spár. Díky svému provedení je možné ji aplikovat do všech běžných tvarů detailů.
• SP525 Těsnicí tmel
Hybridní jednokomponentní těsnicí tmel určený utěsnění náročných dilatačních spár a konstrukcí. Produkt je velmi šetrný vůči zpracovateli a životnímu prostředí. Určený pro použití v interiéru i exteriéru.
• SP925 Hydroizolační tekutá membrána
Tekutá roztíratelná hydroizolační membrána, která se aplikuje buď jako klasický tmel nebo stříkáním pneumatickou pistolí. Po vytvrzení je SP925 velmi pevná, trvale UV odolná a stále elastická. Je vhodná pro aplikaci v interiéru i exteriéru.

Montáž otvorových výplní 3stupňovým těsnicím systémem
Moderní řešení s komprimační páskou
• TP652 – illmod Trio+
Komprimační páska s chemickou impregnací, která je primárně určena k utěsňování tzv. připojovacích spár při montáži otvorových výplní. Zajišťuje dokonalé utěsnění spár splněním požadavků vyplývajících z ČSN 74 60 77 Okna a vnější dveře – Požadavky na zabudování.
Klasické řešení s membránami a PUR pěnou
Exteriér/Interiér
• ME508 – Twinaktiv
Okenní těsnicí fólie vhodná jak pro utěsnění interiérové, tak i její exteriérové části. Fólie mění svou průchodnost vůči vodním parám podle měnící se vlhkosti prostředí. Fólie je navíc opatřena vysoce lepivým lepidlem, které je naneseno téměř na celé rubové straně.

Tepelná izolace
• FM330 – elastická oknařská pěna
FM330 slouží jako dlouhodobě elastický, tepelně a zvukověizolační materiál pro montáž otvorových výplní. Díky své nízké expanzi, pružnosti a bílé barvě může být použita i pro dotěsňování různých dilatačních spár – např. mezi ETICS deskami

Výroba, spojování a těsnění stěnových panelů a desek
• PU108 Lepidlo na dřevo D4
Patentované lepidlo kategorie D4, které lepí vše na bázi dřeva. Vytváří vlasově tenký a vodotěsný spoj. Je vhodné pro přesné i plošné lepení. Brousitelnost lepeného spoje už po 30 min.
• PU014 PUR pastovité lepidlo Multi D4
Voděodolné polyuretanové lepidlo s rychlým procesem vytvrzování, zaručující zároveň vysokou odolnost lepeného spoje.
• OS111 Bitumenový tmel
Plastoelastický tmel na bázi vysoce kvalitního bitumenového kaučuku. Lze aplikovat na většinu běžných podkladů, a to i mokrých. Tmel je určen pro vodotěsné a parobrzdicí utěsnění spár na obvodovém plášti budov, a to zejména na střechách.
• TP300 Komprimační páska illac
Kvalitní okenní těsnicí páska určená pro rychlé utěsnění dilatačních spár. Utěsněná spára je vodotěsná do 300 Pa a zároveň výborně tepelně izoluje.
• TP600 Komprimační páska illmod 600
Okenní těsnicí páska určená pro rychlé, kvalitní utěsnění připojovací spáry oken a balkonových dveří. Utěsněná spára je vodotěsná a páska zároveň výborně tepelně izoluje.

FM330ME003ME010ME011ME311ME314

ME315ME508OS111PU014PU108SP525SP925TP300

www.illbruck.cz

podle podkladů společnosti Tremco CPG
1. 6. 2020 došlo k oficiální změně obchodního jména společnosti Tremco illbruck s. r. o. na Tremco CPG s. r. o.