Fasádní pláště, Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

Integrované žaluzie ScreenLine na zajímavých stavbách ve světě

Sklo v architektuře představuje dnes již běžný konstrukční materiál. Nicméně k tomuto stavu bylo zapotřebí mnoha let dramatického vývoje, experimentů a přemlouvání zadavatelů. Dnes je sklo nejen módním a progresivním materiálem, ale také materiálem, který se uplatňuje u budov, které to s vnitřním komfortem a energetickou účinností myslí vážně.
Tepelnou a energetickou regulaci zde zajišťují především žaluzie – venkovní nebo modernější integrované meziskelní. Prohlédněme si některé zajímavé světové realizace na toto téma, které jako nejvýhodnější řešení využívají oblíbený systém integrovaných žaluzií ScreenLine.
 
Technici v Mnichově zvolili účinné automatické řešení
Technologické centrum společnosti Knorr-Bremse v Mnichově bylo navrženo v ateliéru Architekturbüro Heese. Kromě kanceláří obsahuje také výzkumná oddělení nebo konferenční a školicí místnosti. Vzhledem k okolním kancelářským budovám musela stavba eliminovat případnou architektonickou kolizi, což zdárně vyřešila pomocí tří masivních skleněných krychlí. Charakteristickým rysem nových budov je jejich kompletní prosklení vedoucí k tomu, že je v místnostech dostatek přirozeného světla a navíc každá jednotka nabízí skvělý výhled. Pomocí zasklení vnitřních nádvoří se zásadně zlepšila také kvalita transportních zón a umocnil se průhledový efekt budov.
Vnější skleněnou fasádu tvoří celkem tři skleněné tabule, přičemž v prostoru mezi dvěma vnějšími tabulemi je umístěn integrovaný okenní systém složený z šesti tisíc kusů žaluzií ScreenLine s motorizací SL27M. Otevírání a zavírání žaluzií je zde regulováno automaticky v závislosti na počasí a úhlu dopadu slunečního světla.
Součástí projektu je 750 automaticky ovládaných oken s originálním otevíráním v podobě vysunutí celého okna mimo plášť budovy, které umožňují, aby vzduch mohl paralelně proudit dovnitř a ven, a přirozeně ochlazoval větrané prostory. Okenní systémy s integrovanými žaluziemi ScreenLine nabízejí stejnou úroveň izolace jako tradiční dvojskla, ale nemění hydroskopické vlastnosti v meziprostoru skel. Zároveň řeší problém s údržbou žaluzií, protože ty jsou bezpečně chráněny před vnějšími klimatickými vlivy.
 
Technologické centrum Knorr-Bremse, Mnichov, NěmeckoTechnologické centrum Knorr-Bremse, Mnichov, NěmeckoTechnologické centrum Knorr-Bremse, Mnichov, Německo
 
Pestrobarevná skleněná mozaika s dostatkem světla
Nové sídlo španělské realitní společnosti Lubasa ve městě Castellón bylo navrženo Sorribesem Jorgem. Jedná se o čtyřpodlažní budovu stojící v rozrůstajícím se obchodním a administrativním komplexu Ciudad del Transporte, který kromě kanceláří poskytuje také možnosti stravování, lékařské ordinace, tělocvičnu s rehabilitačním zázemím nebo přednáškový sál. Stěžejním rysem této budovy je její prosklená sektorová mozaiková fasáda s ventilačními pláty. Díky prohnutým partiím prosklených částí netradičně odráží dopadající světlo různými směry, což vytváří na fasádě zajímavé barevné efekty. Díky prosklení s integrovaným meziskelním žaluziovým systémem ScreenLine panuje uvnitř budovy optimální klima s dostatkem denního světla.
Toto řešení nabízí výhody nejen z hlediska životnosti a často skloňovaných energetických zisků, ale také z pohledu údržby, protože systémy ScreenLine jsou dokonale chráněny před vnějšími i vnitřními nečistotami či vlivy počasí a nevyžadují žádnou péči. Žaluzie jsou ovládány pomocí magnetických ovladačů (model SL20P), díky čemuž nejsou izolační vlastnosti dvojskla nijak dotčeny. Lamely lze nastavovat ručně. Systém se vyznačuje dlouhou životností a je proto vhodný také pro místa s výskytem vyššího počtu lidí, jako jsou kanceláře a jiné veřejné budovy.
 
Sídlo realitní společnosti Lubasa, Castellón, ŠpanělskoSídlo realitní společnosti Lubasa, Castellón, ŠpanělskoSídlo realitní společnosti Lubasa, Castellón, Španělsko
Sídlo realitní společnosti Lubasa, Castellón, ŠpanělskoSídlo realitní společnosti Lubasa, Castellón, ŠpanělskoSídlo realitní společnosti Lubasa, Castellón, Španělsko
 
Skleněné město namísto koní
Nová administrativní budova vlády brazilského státu Minas Gerais s názvem The Tancredo Neves Administrative City ve městě Belo Horizonte je určena pro 16 tisíc státních úředníků a byla vybudována na základě návrhů architekta Oscara Niemeyera. Celý komplex o rozloze 800 tis. m² byl postaven bývalé dostihové dráze a skládá se z pěti bloků s rozdílným zaměřením – dechberoucí Palacio Tiradentes coby sídlo vlády, dvě administrativní věže Minas a Gerais s kancelářemi, centrum se službami (bary, restaurace, banky, pošta atd.) a posluchárna Juscelino Kubitschek pro 490 lidí. V okolí komplexu naleznete spoustu zeleně s chodníky pro pěší, relaxační zóny a dvě jezírka, která zadržují dešťovou vodu.
Monumentálnost celého návrhu nastiňuje struktura budovy Palacio Tiradentes. Její hmotu drží nad zemí bílá betonová konstrukce za pomocí třiceti závěsů, přičemž každý z nich je tvořen dvanácti ocelovými lany. Vyjma posluchárny mají všechny budovy skleněnou fasádu tvořenou silně tónovaným sklem, tak aby bylo dosaženo výrazného kontrastu s bílými partiemi betonu. Pro maximalizaci slunečního svitu, ale zároveň zachování komfortních podmínek na pracovišti byl opět vybrán systém stínění ScreenLine s meziskelními integrovanými žaluziemi v tradičním dvojskle. Celkem bylo použito na 22 tisíc kusů integrovaných žaluzií ScreenLine. Důvodem je životnost systému, jeho energetická účinnost a v neposlední řadě i jeho bezúdržbovost, neboť není vystaven vnějším povětrnostním vlivům.
 
Administrativní komplex budov Tancredo Neves, Belo Horizonte, BrazílieAdministrativní komplex budov Tancredo Neves, Belo Horizonte, BrazílieAdministrativní komplex budov Tancredo Neves, Belo Horizonte, Brazílie
 
podle podkladů společnosti ScreenLine