Informace výrobců

Interiérové a exteriérové obklady Gustafs a Alubond – moderní a estetické řešení

Exteriérové obklady s použitím kompozitních desek Alubond si za více než patnáct let používání na českém i evropském trhu svou pozici zaslouženě získaly, použití těchto materiálů i pro interiérové obklady se těší stále větší oblibě u architektů a investorů. Kromě kompozitních desek Alubond nabízí firma DOSTING, spol. s r. o., Brno, na našem trhu novinku – interiérové obklady systému Gustafs, které jsou unikátním řešením pro reprezentativní a společensky významné prostory budov.

V roce 2015 firma DOSTING rea-lizovala zajímavou dodávku – obklady interiérových stěn v budově ředitelství významné společnosti Continental Barum v Otrokovicích, kde velmi zdařilý architektonický návrh Ing. arch. Přehnala počítal i s obklady vnitřních stěn chodeb a společných prostor materiálem Alubond tmavého odstínu (obr. 1) v kombinaci s reprezentativní hlazenou omítkou v černé a žluté barvě. U těchto obkladů byl použit nový prvek, a sice řezové hrany bondu jsou uzavřeny (olemovány) Al plechem ve stejném odstínu, jako je pohledová plocha obkladového materiálu. Tímto technologickým opatřením byl odstraněn někdy vnímaný nedostatek šablonových deskových obkladů spočívající ve skutečnosti, že ve spárách mezi jednotlivými šablonami byla viditelná řezová hrana obkladového materiálu. Zde již firma DOSTING použila toto progresivní řešení s olemovanými hranami šablon, které zvyšuje estetiku použitých obkladů a umocňuje celkový pozitivní dojem (obr. 2).

Obr. 1: Interiérové obklady chodeb Continental Barum OtrokoviceObr. 2: Alubondové obklady s olemovanými hranami – vstupní prostor Continental Barum

Další zajímavou stavbou, kde firma DOSTING použila obklady Albond tentokrát exteriérové, je mimořádně architektonicky zdařilý vstupní objekt do významného podniku na Vysočině. Celek dvou budov s výraznými prosklenými plochami, kde byla použita oblouková skla, je propojen v úrovni atik železobetonovými vazníky, které jsou opláštěné Alubondem. Střecha nad příčníky je skleněná s vynechanými otvory pro přirozenou závlahu osázených dřevin (obr. 3). Lidé přicházející do továrny tedy vstupují moderním, světlem prozářeným vstupem s oblými tvary a mají tak úplně jiný a mnohem pozitivnější pocit z příchodu do zaměstnání, než na jaký jsme byli zvyklí v dobách nedávno minulých. Součástí vstupního objektu jsou rovněž ordinace lékařů, kantýna a prostor pro strážní službu. Firma DOSTING se na této akci podílela kompletními dodávkami obkladů kompozitními deskami Alubond od projektu až po montáž. Jelikož z hlediska konstrukčního se jednalo o průniky pravoúhlých prvků s křivkami oblých vstupů a zakřivených podhledů, byla tato akce sice menšího rozsahu poměrně náročná na projektovou přípravu i vlastní precizní realizaci.

Obr. 3: Obklady Alubondem – vstupní objekt výrobního závoduObr. 4: Zvukově pohltivé obklady Gustafs – nemocnice v Anglii

Na jaře letošního roku uvedla firma DOSTING na trh v ČR a SR jedinečné obkladové materiály Gustafs, které umožňují dotvářet stropy a stěny reprezentativních a společensky významných prostor v prvotřídním designu a kvalitě. Hlavní předností, pro kterou si tyto desky získaly ve světě rychle své místo, jsou vynikající požárně-technické vlastnosti – na rozdíl od běžných obkladů dřevem či sádrokartonem mají desky/systémy Gustafs požární klasifikaci A2-s1, d0. Přitom vzhledově působí jako dřevěné obklady nebo jsou opatřeny různými úpravami povrchu či členění v zájmu dosažení mimořádného estetického efektu a dokonalého útlumu zvuku a hluku (obr. 4). Desky Gustafs mohou mít povrch z dřevěné dýhy, potisku na přání zákazníka, imitace různých kovových materiálů, perforace vytvářející akustické panely pro různou třídu útlumu zvuku, designové perforace dle přání architekta či zákazníka atd. Těmito přednostmi si desky a systémy Gustafs vydobyly výsadní postavení u interiérových obkladů reprezentativních shromažďovacích prostor, koncertních či divadelních sálů, hotelových lobby, univerzitních přednáškových sálů či aul apod. V současné době jsou ve fázi projektových prací budovy, kde budou desky Gustafs pro své mimořádné vlastnosti a velmi příjemný design v mnoha variantách použity (viz obr. 5 a 6).

Obr. 5: Reprezentativní prostory – obklady deskami GustafsObr. 6: Použití systémového řešení Gustafs

Projektové středisko a produktoví manažeři firmy DOSTING nabízejí bezplatné poradenství architektům a projektantům při jejich návrzích exteriérových či interiérových obkladů moderních budov 21. století. Realizační oddělení se pak postará o rychlou a kvalitní realizaci smluveného díla. Na nových webových stránkách společnosti DOSTING www.dosting.cz najdete řadu fotek z úspěšných realizací a velké množství technických informací a řešení.

Josef Suchomela, DOSTING, spol. s r. o.