Informace výrobců, Výplně otvorů

Intuitivní VELUX Daylight Visualizer pomáhá vytvářet jasnější a zdravější svět

VELUX Daylight Visualizer je profesionální počítačový nástroj pro analýzu a simulaci světelných podmínek v budovách. Intuitivní program vyvinutý odborníky výrobce střešních oken VELUX umožňuje architektům a projektantům vytvářet vizualizace a fotometrické analýzy, stanovit činitel denní osvětlenosti a zpracovat celoroční bilance a studie oslunění.

Uživatelsky přívětivý program nabízí při projektování hned několik unikátních funkcí – především možnost přesně simulovat a kvantifikovat různé úrovně denního osvětlení v interiérech. Zároveň umožňuje porovnávat prosvětlení denním světlem před a po, vytvářet jednoduché 3D modely (jak se střešními okny a světlíky, tak s fasádními okny) a samozřejmě i generovat reporty. S programem VELUX Daylight Visualizer si tak profesionálové mohou být jistí, že žádný jejich projekt nebude postrádat dostatek denního světla.

Světlo zlepšuje zdraví, náladu i výkonnost

Denní světlo utváří zážitek z prostoru jako žádný jiný prvek a je základním kamenem pro navrhování zdravých a udržitelných budov. Každý odborník ví, že o denním světle je třeba přemýšlet už v rané fázi projektování budovy. Dobrý návrh denního osvětlení může v budově snížit spotřebu energií a zlepšit zdraví, náladu i výkonnost jejích uživatelů – ať už jde o domov, školu nebo místo, kde pracují. Míra proslunění je silně ovlivněna návrhem obálky budovy, stejně jako jejími geometrickými proporcemi, orientací vůči světovým stranám, okolním terénem a zástavbou. Přesně definovat úroveň denního osvětlení je proto složitý úkol, ale může být mnohem jednodušší s využitím programu VELUX Daylight Visualizer. Tento nástroj lze použít k hodnocení široké škály typů budov, od malých po skutečně velké, a nemá žádná omezení, pokud jde o složitost geometrie posuzovaných modelů.

Místnosti s hlubokými dispozicemi často trpí nedostatkem denního světla

Daylight Visualizer dokáže lépe simulovat a kvantifikovat úrovně denního osvětlení oproti standardnímu CAD

Díky uživatelsky přívětivé navigaci a intuitivnímu rozhraní je práce s programem velmi snadná a lze se ji rychle naučit. Pomocí integrovaného modeláře mohou profesionálové během několika minut vytvářet 3D modely jak se střešními okny nebo světlíky, tak s fasádními okny. Zároveň je možné importovat stávající projekty ze softwaru BIM/CAD. Velmi podrobné 3D modely lze převést z aplikací Revit, Archicad, Autocad, SketchUp, Rhino a dalších. Hlavní rozdíl mezi Daylight Visualizer a běžně používanými CAD programy je v tom, že umožňuje přesně simulovat a kvantifikovat úrovně denního osvětlení v interiérech, zatímco standardní CAD programy provádějí pouze 3D vykreslování bez informací o množství a kvalitě denního světla v prostoru. Pokud byste chtěli vidět, jak program funguje v praxi, prozkoumejte videonávody.

Pracovní prostředí programu Daylight Visualizer

VELUX Daylight Visualizer pomůže optimalizovat podmínky denního osvětlení

S programem VELUX Daylight Visualizer můžete prozkoumat a optimalizovat podmínky denního osvětlení v jakémkoli prostoru. Je vhodný jak pro standardní, tak pro složité okenní systémy. Vizualizuje vzhled denního světla na fotorealistických obrázcích a kvantifikuje množství a rozložení denního světla na obrázcích s nepravými barvami. Kromě jiných funkcí program umožňuje vizualizovat jas, oslnění a úroveň denního osvětlení nebo ukázat přesměrování slunečního světla pomocí světlovodů. Architekti mohou dokonce simulovat okenní systémy (CFS) a stínicí produkty s materiály BSDF.

Porovnání počítačové vizualizace (vlevo) a fotografie z realizovaného projektu (vpravo)

Systém reportů umožňuje generovat automatizované zprávy s uživatelem definovanými zónami měření denního světla a vyhodnocovat a dokumentovat shodu s evropskou normou pro denní osvětlení budov EN 17037. Výsledky simulace byly ověřeny pomocí systému ENTPE a porovnány s testovacími případy v CIE 171:2006 Test Cases to Assess the Accuracy of Lighting Computer Programs.

Staňte se lídrem v designu denního osvětlení s VELUX Daylight Visualizer a projektujte jasnější a zdravější budovy pro každého. Stáhněte si VELUX Daylight Visualizer pro Mac a Windows.

Další informace naleznete na adrese www.velux.cz.

podle podkladů společnosti VELUX