Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

Izolační desky Kingspan

Izolační desky Kingspan jsou jedním z nejúčinnějších tepelných izolantů na trhu. Jsou použitelné ve všech myslitelných stavebních aplikacích. Mají vynikající mechanicko-fyzikální parametry – velmi nízkou tepelnou vodivost a objemovou hmotnost, dostatečnou pevnost v tlaku a tahu, zanedbatelnou nasákavost, dostatečnou tvarovou stálost a snadnou zpracovatelnost.

Výroba splňuje nejpřísnější environmentální kritéria. Samozřejmostí je nulový negativní vliv na životní prostředí v průběhu celé životnosti aplikovaného izolantu, který potvrzuje i mnoho mezinárodně uznávaných certifikátů. 

Kingspan Kooltherm®
Kingspan Kooltherm jsou prémiové desky s jádrem z tuhé fenolické pěny s uzavřenou buněčnou strukturou. Na obou stranách jsme jsou opatřeny povrchovou úpravou, která odpovídá konkrétní aplikaci desky. Tuto povrchovou úpravu tvoří speciální textilie a kompozitní fólie spojené s jádrem desky již během výrobního procesu. Izolační desky Kingspan vyrábí a nabízí v různých typech pro různé aplikace na stavbách.

Desky na bázi fenolických pěn mají vynikající parametry prostupu tepla konstrukcí, a to až dvakrát lepší než mají jiné používané izolanty. Ve všech aplikacích proto oproti ostatním izolantům postačí pro splnění požadavků norem pouze poloviční vrstva materiálu.

Kooltherm K5 Kontaktní fasádní deska ETICS s výrobkem Kooltherm K5 Kontaktní fasádní deska

Skladba podlahy s výrobkem Kooltherm K3 Podlahová deska

Výhody izolačních desek Kingspan Kooltherm
– Součinitel tepelné vodivosti λD již od 0,020 W/m·K. Lze tak použít menší tloušťku izolantu a provádět subtilní architektonické prvky a řešit efektivně viditelné i skryté detaily a skladby stavebních konstrukcí. Díky menšímu objemu potřebného materiálu se snižují i náklady na logistiku a skladování.
– Objemová hmotnost od 35 kg/m³ usnadňuje přepravu i manipulaci na stavbě, urychluje pokládku a zpracování.
– Pevnost v tlaku od 100 kPa umožňuje vysoké provozní zatížení a omezuje riziko deformace či poškození materiálu během jeho aplikace.
– Zanedbatelná nasákavost znamená, že materiál za dobu své životnosti nezmění své termoizolační schopnosti následkem nežádoucí absorpce vody.
– Tvarová stálost zaručí i stálost mechanicko-fyzikálních parametrů.
– Šetrnost k životnímu prostředí již při výrobě – materiály jsou certifikované, bez negativního vlivu na životní prostředí. Jsou tedy vhodné pro projekty ekologického bydlení.

OPTIM-R® – izolační systém nové generace
Kingspan OPTIM-R je panel na bázi vakuové izolace (Vacuum Insulation Panel neboli VIP). Disponuje třikrát lepší tepelněizolační schopností než běžně dostupné prémiové izolanty a pětkrát lepší ve srovnání s běžnými izolačními materiály.

Panel OPTIM-R tvoří křemičité jádro s obsahem ztužujících vláken. Jádro zajišťuje požadovaný tvar i mechanickou odolnost. Obal tvoří několik vrstev kompozitní fólie s hliníkovou vložkou. V jádru je po aplikaci fólie speciálními výrobními postupy vytvořeno vakuum.

OPTIM-R je k dispozici pro různé aplikace tepelné izolace v nových i rekonstruovaných budovách. Dále systém obsahuje panely Kingspan OPTIM-R flex a Kingspan OPTIM-R fix. Ty lze použít jako výplňové i k mechanickému připevnění celého tepelněizolačního systému.

Výrobce poskytuje kompletní projekční servis, technické poradenství a dodávku uceleného systému, aby byla zaručena bezchybná aplikace. 

K dispozici jsou následující systémy:
– Kingspan OPTIM-R podlahový systém,
– Kingspan OPTIM-R střešní systém,
– Kingspan OPTIM-R systém pro balkóny a terasy,
– Kingspan OPTIM-R systém pro izolaci střešních oken,
– Kingspan OPTIM-R systém vnějších stěn,
– Kingspan OPTIM-R systém pro provětrávané fasády.

Kingspan Kooltherm® K5 Kontaktní fasádní deska
Kontaktní fasádní desky na bázi tvrzené fenolické pěny, primárně vyvinuté jako ideální tepelný izolant, je vhodná pro aplikaci do ETICS včetně detailních úprav parapetů, ostění a nadpraží okenních a dveřních otvorů. 

Desky jsou z výroby opatřeny textilií na bázi skla se zvýšenou pevností. Ta zaručuje perfektní ochranu desky i pevné spojení se systémovými vrstvami všech renomovaných výrobců ETICS. Velkou výhodou je také snadná úprava desek pro pokládku – přířezem na rotační pile nebo pouhým zubatým nožem. Desky se kladou na sraz do plochy na vazbu a kotví se pomocí vhodných standardních kotvicích a lepicích prostředků z portfolia dodavatelů.  

Kingspan Kooltherm® K15 Fasádní deska pro provětrávané fasády
Desky jsou určeny pro provětrávané fasády s nosným rastrem ze dřeva nebo ocelových silnostěnných i tenkostěnných profilů. Vlastní plášť může být navržen z jakéhokoliv materiálu, který nepropouští sluneční záření. Desky mají na rubové straně speciální lesklou perforovanou kompozitní fólii s hliníkovou vložkou a výztužnou textilií na bázi skla. Z lícové strany je černě zbarvená kompozitní fólie s hliníkovou vložkou a výztužnou textilií na bázi skla. Černá barva umožňuje použití do fasád s přiznanými spárami ve venkovním plášti. Zároveň je tato fólie velmi odolná vůči odstřikující vodě.

I pro výrobek Kooltherm® K15 Fasádní deska platí všechny výhody dané nižším potřebným objemem izolantu.

Kingspan Kooltherm® K118 Interiérová deska
Deska představuje optimální řešení tepelné izolace z interiéru. Úbytek využitelného prostoru je minimální a dokončovací práce jednoduché. Deska je na exteriérové straně přiléhající k obvodové nosné konstrukci opatřena kompozitní hliníkovou fólií. Ta zvyšuje požární odolnost celé sendvičové desky a zároveň chrání její fenolické jádro. Na interiérové straně je pod sádrokartonovou deskou o tloušťce 12,5 mm použita osvědčená parotěsně uzavřená speciální kompozitní hliníková fólie znemožňující průnik vodních par z interiéru do vlastní skladby.

Deska se snadno upravuje pro pokládku přířezem na rotační pile, ale také pouhým ostrým nožem podél kovové latě. V plošných aplikacích se klade na sraz vedle sebe na výšku. Před aplikací se spára z boku desky v místě hliníkové fólie ošetří těsnicím tmelem pro zaručení parotěsnosti celé skladby. Po montáži desek se provede přetmelení sádrokartonářským tmelem v místě mechanického kotvení desky a na zkosených hranách desky.

Desky je nutné přepravovat v originálním obalu v horizontální poloze. Desky je třeba skladovat v horizontální poloze na zpevněné ploše, se zamezením přímého kontaktu se zemí pomocí dostatečného množství podkladů rovnoměrně podepírajících plochu desky (uprostřed a 15 cm od obou okrajů desky). Desky nesmějí být při dopravě a skladování vystaveny povětrnostním vlivům a všem formám vlhkosti. Desky nesmějí být během skladování bodově zatěžovány (např. přitížením cihlou proti odfouknutí). Při manipulaci s deskami je nutné použití příslušných prostředků BOZP, jako jsou respirátory a brýle v případě řezání či vhodné rukavice v případě jakékoliv manipulace.

Upevnění interiérových desek lze řešit vhodným lepidlem na bázi PUR nebo SM polymeru. Na soudržný a rovný povrch je možné desky lepit celoplošně „na hřebenů či bodově „na terče“, vždy v souladu s montážním návodem výrobce lepidla. Přímo na zdivo či na méně rovné, ale soudržné povrchy, je možné lepit pruhem lepidla po obvodu desky v kombinaci s terčovou metodou. 

Při aplikaci na nerovné či nesoudržné podkladní nosné konstrukce je vhodné instalovat vyrovnávací roznášecí rošt z dřevěných hranolů či ocelových tenkostěnných profilů. Izolant se v tomto případě kotví přímo na něj, a to pouze mechanicky pomocí vhodných vrutů.

Tabulka 1: Parametry desek Kingspan Kooltherm

Deska

Kooltherm® K5 Kontaktní fasádní deska

Kooltherm® K15 Fasádní deska

Kooltherm® K118 Interiérová deska

Součinitel prostupu tepla λ fenolického jádra [W/m.K]

tloušťka < 45 mm

0,021

0,021

fenolické jádro: 0,018

SDK deska: 0,190

tloušťka 45–120 mm

0,020

0,020

tloušťka > 120 mm

0,021

0,021

Pevnost v tlaku při 10% deformaci [kPa]

≥ 100 

≥ 100

≥ 100

Faktor difuzního odporu µ

35

1490

50 000

Objemová hmotnost [kg/m³]

cca 35 

cca 35

cca 35

Povrch

textilie na bázi skla oboustranně

líc: perforovaná kompozitní fólie s hliníkovou vložkou a výztužnou reflexní mřížkou;
rub: vodoodpudivá kompozitní fólie
s hliníkovou vložkou a výztužnou mřížkou,
matná černá

líc: kompozitní perforovaná fólie s Al vložkou,
rub: SDK deska 12,5 mm
 + Al parotěsná fólie

Jádro

tuhá fenolická pěna

tuhá fenolická pěna

tuhá fenolická pěna

Rozměry plošné [mm]

1200×600 

1200×600

1200×2600

Výrobní tloušťky [mm]

20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 120, 140, 160, 180, 200

20, 40, 60, 80, 100, 110, 120, 140

20, 45, 65, 80, 90, 110
+ SDK 12,5

Úprava hran

rovná

rovná

rovná

Rozměrová stabilita (48 h; –20, 70, 70 °C; 90 % r. v.)

< 1 % 

< 1 %

< 1,5 %

Propustnost vody

< 2 % WS

< 3 % WS

< 2 % WS

Reakce na oheň

C-s2, d0
(B-s1, d0 v doporučených aplikacích)

B-s1, d0

B-s1, d0

Tabulka 2: Tepelněizolační parametry výrobku Kooltherm® K118 Interiérová deska

Tloušťka výrobku [mm]

Součinitel tepelné vodivosti λD [W/m·K]

Tepelný odpor R [(m2.K)/W]

Součinitel prostupu tepla U [W/m2.K]

20 + 12,5

0,018 (0,19)

1,17

0,85

45 + 12,5

0,018 (0,19)

2,60

0,38

65 + 12,5

0,018 (0,19)

3,70

0,27

80 + 12,5

0,018 (0,19)

4,50

0,22

90 + 12,5

0,018 (0,19)

5,10

0,20

110 + 12,5

0,018 (0,19)

6,20

0,16

ThermaTM – izolant z tuhé polyisokyanurátové pěny
Desky Therma představují tepelný izolant s vynikajícími parametry. Její povrchovou úpravou, která odpovídá konkrétní aplikaci desky. tvoří speciální textilie a kompozitní fólie, spojení s jádrem desky již z výroby. Desky Therma™ jsou k dispozici v různých typech podle vhodnosti pro různé aplikace. 

Součinitel tepelné vodivosti mají desky Therma již od λD = 0,022 W/m·K. Mají tedy vyšší účinnost a postačí i menší tloušťka materiálu a tedy i skladby konstrukce. Nízká spotřeba materiálu znamená i prostorové úspory, efektivnější montáž a nižší náklady na logistiku i skladování. Objemová hmotnost desek je od 30 kg/m³, což usnadňuje manipulaci. Pevnost v tlaku od 120 kPa umožňuje vysoké provozní zatížení. Nasákavost materiálu je zanedbatelná, jeho termoizolační schopnosti se v průběhu životnosti nemění. Materiál vykazuje tvarovou stálost. Desky mají certifikaci potvrzující, že  nemají negativní vliv na životní prostředí.

podle podkladů firmy Kingspan