Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov, Střechy

Izolační desky Permo® therm spojují vynikající tepelněizolační vlastnosti s mimořádnou difuzní schopností

Požadavkům nové unijní Směrnice o energetické náročnosti budov zavazující členské státy k realizaci nových budov s téměř nulovou spotřebou energie od roku 2020 (pro veřejné budovy dokonce od roku 2018) již dnes vyhoví nový nadkrokevní izolační systém THERMO-LINE společnosti HPI-CZ.
Jeden z největších dodavatelů montážního příslušenství pro všechny druhy střešních krytin a kompletního sortimentu příslušenství pro zateplování budov u nás totiž nabízí moderní nadkrokevní systém se základem v podobě desek z fenolické pěny (RESOL). Tento materiál spojuje vynikající tepelněizolační vlastnosti (λD = 0,021 W/m.K) s mimořádnou difuzní schopností. Navíc splňuje také vysoké požadavky protipožární ochrany a výborně tlumí hluk.
Tuhá fenolická pěna (RESOL), ze které jsou vyráběny izolační desky Permo® therm v systému THERMO-LINE, je specifická svou uzavřenou strukturou extrémně malých buněk s velmi tenkými stěnami. Ve srovnání s jinými typy izolací vykazuje tato pěna jen minimální úbytek materiálu vlivem stárnutí a minimální deformace. Jde tedy o tvarově velmi stálou izolaci. Fenolická pěna navíc neobsahuje žádné freony ani jiné látky poškozující životní prostředí.
V porovnání s běžně používanými nadkrokevními izolacemi nabízí desky z fenolické pěny Permo® therm vynikající hodnotu tepelné vodivosti λ= 0,021 W/m.K při mimořádně dobré paropropustnosti (μ = 35 – odpovídá odporu vzduchu o výšce sloupce 3,5 m při tloušťce desky 100 mm). Běžné izolace z tvrzené pěny, jako jsou např. PUR nebo PIR, dosahují srovnatelných izolačních vlastností jen díky větším tloušťkám desek. Díky fenolické pěně použité při výrobě desek Permo® therm lze dosáhnout difuzně otevřeného systému při minimální tloušťce izolantu. Systém THERMO-LIN E tak zjišťuje nepřekonanou ochranu před chladem a zároveň udržuje v letních měsících pod střechou příjemné klima již při malých tloušťkách izolačních desek (od 60 mm). Díky tomu, že fenolická pěna nachází stále více své uplatnění také jako izolant v kontaktních zateplovacích systémech (ETICS), je možné zhotovit i kompletní venkovní izolační schránku budovy z jednoho materiálu s vynikající izolační schopností.
 
Materiál
Součinitel tepelné vodivosti λD [W/m.K]
Fenolická pěna (RESOL) – difuzně otevřená izolace
0,021
PIR – difuzně uzavřená izolace
0,022–0,024
PIR – difuzně otevřená izolace
0,025–0,028
Pěnový polystyren (EPS)
0,039–0,043
Minerální vata
0,035–0,040
 
Izolace z fenolické pěny jsou nehořlavé
Z hlediska požární bezpečnosti disponuje nadkrokevní izolační systém THERMO-LINE samozhášivou úpravou a při přímém vystavení plamenům neskapává. Desky z fenolické pěny RESOL jsou díky své nehořlavosti úspěšně využívány i jako jádro prefabrikovaného ostění, poslední novinky společnosti HPI-CZ. Při zkoušce podle ČSN ISO 13785-1 totiž desky z fenolické pěny vykázaly požární odolnost 30 minut při expozici hořákem o výkonu 100 W. Ve smyslu platných norem ČSN 73 0810 tak tyto desky z fenolické pěny, součást prefabrikovaného ostění HPI-CZ, mohou zcela nahradit požární pásy z minerální vlny v systémech ETICS s izolantem z EPS.
Difuzní vrstvená struktura izolačního systému THERMO-LINE podporuje vysychání střechy a zabraňuje tvorbě plísní. Teplo totiž zůstává uvnitř, kdežto vodní páry mohou volně odcházet. V domě tak panuje zdravé klima při zachování uživatelského komfortu. Pro jedinečnou schopnost difuze jsou desky Permo® therm vhodné také pro použití v kombinaci s minerální vatou, např. při rekonstrukci a následném doteplení střešního pláště. Kromě těchto výhod vynikají izolační desky z fenolické pěny i výbornými akusticko-izolačními parametry.
 
THERMO-LINE je systémovým řešením
V rámci nadkrokevního systému THERMO-LINE dodává společnosti HPI-CZ kromě izolačních desek Permo® therm celou řadu dalších výrobků. Extrémně odolná parobrzda Wallint T3 SK2 plní regulační funkci v rámci celého systému. Instaluje se na krokve, v případně dřevěného záklopu přímo na bednění. Jak již z názvu vyplývá, nejedná se o parotěsnou fólii, která by celý střešní systém uzavřela, jako tomu bývá u jiných systémů, ale o parobrzdu, která umožňuje postupné uvolňování vzdušné vlhkosti do difuzně otevřené izolace Permo® therm a následně ven z konstrukce. Kromě toho může i po dobu 14 dnů zastávat funkci dočasné krytiny.
Důležitou roli pro dlouhodobé fungování celého systému hrají i systémové šrouby Permo® therm. Slouží k připevnění nadkrokevní izolace přes kontralatě ke krovům a současně zajišťují eliminaci sání větru a zatížení tahem. Celý systém je doplněn také dalšími prvky v podobě komprimačních pásek, napojovacích pásů, tmelů atd.
) Izolační deska Permo® thermÚspěšná realizace systému THERMO-LINE – hotel Akademie, Hrubá Voda u Olomouce
 
Nadkrokevní izolační systém THERMO -LIN E na bázi tuhé fenolické pěny (RESOL) byl úspěšně uveden na český trh již v průběhu minulého roku a v lednu 2013 byl oceněn stříbrnou medailí České stavební akademie. Na mezinárodním stavebním veletrhu IBF byl tento systém oceněn porotou složenou z pedagogů středních a vysokých škol Cenou za příspěvek k úsporám energie v rámci soutěže „Výrobek roku 2013“.
V rámci technického servisu zajišťuje společnost HPI-CZ zdarma vypracování kladečského a kotevního plánu na základě dodané výkresové dokumentace. Více informací na www.hpi-cz.eu.