Informace výrobců

Izolační materiály URSA při zateplování stěnových i střešních konstrukcí

Izolační materiály URSA při zateplování stěnových i střešních konstrukcí

Izolace obálky budovy
Energie spotřebovaná na vytápění v běžné domácnosti v ČR představuje více než 60 % z celkové spotřeby energie. A přitom se dá toto číslo velmi jednoduše a efektivně ovlivnit kvalitním izolováním obálky budovy.

Rozdíly v potřebě tepla na vytápění mezi budovami jsou markantní. Nízkoenergetický dům spotřebuje třetinu energie toho, co běžný dům. Pasivní dům spotřebuje pouhých 10 % toho, co běžný dům. To, že se stále ještě staví v horším energetickém standardu, než mají budovy nízkoenergetické, je téměř nepochopitelné. Vícenáklady na zateplení jsou zanedbatelné ve srovnání s každoročními náklady na vytápění, které je třeba platit po celou dobu užívání nemovitosti (zpravidla 30 a více let). 

Obr. 1: Dvouplášťová střecha, možná varianta souvrství

Rámová dřevostavba je přímo předurčena ke stavbě domů s minimální spotřebou energie. Nosná funkce je zajištěna subtilními dřevěnými sloupky a většina její stěny může být tím pádem vyplněna tepelnou izolací. Díky tomu dřevostavby bez větších problémů splňují parametry nízkoenergetických i úspornějších domů. Velmi důležitou veličinou, vyjadřující, kolik tepla konstrukce propustí, je součinitel prostupu U. Čím nižší je hodnota U, tím lépe konstrukce izoluje. Pro pasivní domy je požadavek na obvodovou stěnu U = 0,18–0,12 W/m².K. Této hodnoty je možno dosáhnout při použití kvalitní minerálněvláknité tepelné izolace v dostatečných tloušťkách. 

Tabulka: Parametry zateplení střešního pláště s materiály URSA PUREONE

Příklady izolací

Tepelná izolace λD [W/m.K]

Součinitel prostupu tepla UN
[W/m2.K]

Izolace mezi krokvemi
(tloušťka 160 mm)

Izolace pod krokvemi
(tloušťka 120 mm)

URSA PUREONE DF 39

0,039

0,039

0,16

URSA PUREONE SF 34

0,034

0,034

0,14

URSA PUREONE SF 32

0,032

0,032

0,13

Podkrovní byty
Rekonstrukce podkroví je skvělou příležitostí, jak rozšířit užitnou plochu stávající stavby. Z nevyužívané půdy se tak může stát příjemné bydlení často ve velmi atraktivní lokalitě. Půdní byt přináší nemalé výhody, ale také úskalí. V lokalitách, kde půdní byty vznikají, bývá dobrá občanská vybavenost, z nejvyššího patra může být pěkný výhled a nehrozí problémy s hlučnými sousedy nad hlavou. Na druhou stranu je pozice podkrovního bytu velmi exponovaná z hlediska povětrnostních podmínek, srážek a slunečního záření, a proto je nutné pečlivě vyřešit tepelnětechnické aspekty ve střešního pláště.

Jako nosná konstrukce střechy jsou zpravidla použity dřevěné krokve a k ochraně proti povětrnostním vlivům a srážkám slouží některá z mnoha druhů krytin. V případě, že střecha kryje pouze půdu, tyto prvky bohatě stačí pro správnou funkci střešního pláště. Pokud ovšem chceme podkroví užívat např. pro bydlení, je třeba si dát pozor i na další vlastnosti. V současné době se za standardní střechu považuje střešní dvouplášťové souvrství s izolací mezi a pod krokvemi (obr. 1). 

Tento typ konstrukce obsahuje jednu větranou vzduchovou mezeru, umístěnou obvykle mezi střešní krytinou a pojistnou hydroizolací. Ochranu proti vnějším vlivům v tomto případě tvoří i pojistná hydroizolace – pojistná difuzní fólie. Difuzní fólie chrání tepelnou izolaci nacházející se bezprostředně pod touto vrstvou před prouděním vzduchu v odvětrávané dutině. Nepropustí žádnou vodu dovnitř, ale zároveň umožňuje odpařování kondenzátu do odvětrané vzduchové dutiny. 

Tepelná izolace z minerálněvláknitého mate-riálu je velmi důležitým prvkem souvrství. Zajišťuje, aby nedocházelo ke zbytečnému unikání tepla z interiéru. Kvalitním zaizolováním snížíme ztráty energie a zároveň šetříme životní prostředí. Optimální tepelná izolace vede ke snížení spotřeby energie na vytápění a chlazení, což se pozitivně projeví na každoročních účtech za energii a taktéž na celkovém zvýšení hodnoty nemovitosti. Tepelněizolační materiál může zároveň zlepšovat i další parametry konstrukce, např. akustické či protipožární. Minerálněvláknitý materiál je difuzně otevřený. Je vhodný pro součinnost dřevěných nosných prvků a souvrství tepelné izolace. Difuzní otevřenost zajistí odvod a snadný výpar případné zabudované vlhkosti v konstrukci směrem do odvětrané vzduchové dutiny. Dále je třeba ve skladbě nezapomenout na paro- a vzduchotěsnou zábranu. Lze použít parozábranu či parobrzdu. Tato vrstva se umísťuje pod tepelnou izolaci směrem k interiéru.

Obr. 2: Konstrukce dřevostavby

Dimenzování zateplení
Při zateplení šikmé střechy lze mezi a pod krokvemi kombinovat různé tloušťky a typy izolace. Těmto variantám odpovídají hodnoty součinitele prostupu tepla UN. Čím nižší je UN, tím méně tepla střechou unikne a tím pádem střecha šetří více na vytápění. V tabulce jsou uvedeny dosažené hodnoty součinitele postupu tepla UN pro vybrané varianty skladeb. Tepelná izolace je umístěna mezi krokvemi (krokve 100×160 mm, rozteč 900 mm) s přidanou tepelnou izolací v příčném roštu pod krokvemi. Na spodním roštu je umístěna parozábrana a opláštění např. sádrovláknitými deskami.

Minerální tepelné izolace URSA PUREONE
Společnost URSA nabízí minerální izolace URSA PUREONE. Tento produkt posouvá kvalitativní vlastnosti původního materiálu a díky příznivé ceně je dostupný širokému spektru zákazníků. Patentovaná technologie společnosti URSA umožňuje dosahovat nadstandardních izolačních vlastností a dalších uživatelských benefitů při naprosté zdravotní nezávadnosti. Výroba URSA -PUREONE je navíc šetrná vůči životnímu prostředí. Zásadní je, že URSA PUREONE neobsahuje povolené zbytkové formaldehydy, běžně se vyskytující ve stavebních i jiných produktech.

V minerální izolaci URSA PUREONE jsou zachovány tradiční silné stránky – tepelné a akustické vlastnosti, odolnost a vynikající mechanické vlastnosti. URSA PUREONE nabízí skvělý poměr cena/tepelný odpor. Navíc materiál chrání proti hluku a je nehořlavý. 

URSA PUREONE je uživatelsky příjemný mate-riál. Izolace je lehká, kompaktní, vysoce stlačitelná, takže se snadno přepravuje a uskladňuje. Tyto důležité výhody uživatelům zajišťují snadnou manipulaci a instalaci v konstrukci.

URSA PUREONE je bezpečný produkt, jehož minerální původ zajišťuje, že je odolný a biologicky neutrální. Hlavní výrobní surovinou URSA PUREONE je písek, celosvětově hojně se vyskytující minerální zdroj, a dále až 50 % recyklovaného skla. Samotný produkt může být po použití snadno recyklován. URSA PUREONE během své životnosti ušetří až 600krát více energie, než kolik je jí potřeba k jeho výrobě. Zároveň formou tepelných úspor sníží emise CO2 více než 250krát (v porovnání s množstvím CO2 vyprodukovaného během výroby a dopravy).

Podtrženo a sečteno: minerální izolace URSA PUREONE se postará o tepelnou, akustickou a protipožární ochranu domu a ještě zajistí zdravé vnitřní prostředí a nadstandardní uživatelský komfort.

podle podkladů firmy URSA CZ, s. r. o.