Fasádní pláště, Informace výrobců

Izolační zasklení pro administrativní budovy

V posledním desetiletí přibylo ve městech mnoho kancelářských budov. Na fasádách těchto objektů převládá sklo – mimo jiné i od společnosti AGC Glass Europe. Toto sklo může být čiré (Planibel Clear), reflexní (Stopsol), probarvené ve hmotě (Planibel Coloured), s nízkoemisivním pokovením a protisluneční ochranou (Stopray). Prosklená fasáda není jen současným módním trendem, ale zabezpečuje i optimálního osvětlení pracovního prostoru.

Když se v dávné minulosti začalo sklo používat jako výplň stavebních otvorů, jeho hlavní funkcí bylo osvětlit vnitřní prostor budovy a chránit ho před větrem, deštěm a sněhem.
V současné době se díky technologickému pokroku možnosti uplatnění skla významně rozšířily a jedinečné estetické vlastnosti povrchu skla vedou i k použití na neprůhledných částech fasády. V interiéru pak sklo nahrazuje klasické dělicí příčky, obklady stěn, zábradlí, podlahy, nosníky atd. Na průhledných částech obvodového pláště se v našich klimatických podmínkách téměř vždy používají izolační skla, která chrání před chladem, teplem, větrem, hlukem a v případě bezpečnostních skel i před ohněm nebo útokem.
Ekologie je v současné době čím dál více předmětem zájmu obyvatel naší planety. Vzhledem ke snaze šetřit energií roste poptávka nejen po izolačních dvojsklech, ale i izolačních trojsklech.
Hodnota součinitele prostupu tepla Ug izolačních dvojskel se dostala až na hodnotu 0,9 W/(m2.K).
Společnost AGC Glass Europe nabízí právě tato skla ze škály selektivních skel Stopray. Takto nízké hodnoty Ug je dosaženo kombinací skla s měkkým povlakem – skla ze škály Stopray s hodnotou Ug = 1.0 W/(m2.K) – a skla s pyrolytickým povlakem Planibel G fasT. Meziskelní dutina je plněna standardním izolačním plynem – argonem. Toto složení poskytuje vysokou úroveň tepelné izolace a velice dobrý solární faktor. Přínosem je tedy větší úspora energie jak v zimě (díky nejnižší hodnotě Ug na trhu), tak v létě (nižší solární faktor). Jinými slovy, tato inovace umožní významné úspory i větší pohodlí v interiéru po celý rok. Lze říci, že sklo šetří finance a také životní prostředí.
V případě izolačních trojskel se hodnota Ug pohybuje v rozmezí od 0,9 do 0,5 W/(m2.K), standardní je 0,6 W/(m2.K). Jak již samotný název prozrazuje, izolační trojsklo se skládá ze tří skel spojených na okraji dvěma distančními rámečky a tmely. Vnější tabule skla mívají na svém povrchu otočeném směrem do dutiny tenkou vrstvu oxidů kovů, kterou nazýváme nízkoemisivní pokovení. Může se jednat o povlak Planibel TopN+ nebo např. Planibel TRI . V prostorách mezi skly je hermeticky uzavřený vzácný plyn – argon nebo krypton. Schematický řez izolačním trojsklem s popisem jednotlivých částí je na obrázku vpravo.
Další způsob, jak administrativní budovy zefektivnit z tepelnětechnického hlediska, je vybudovat dvojitou fasádu, která – je-li správně technicky provedená – omezí tepelné ztráty v zimě, sníží solární zisky v létě a vytvoří příjemné prostředí v interiéru.
Ať už je fasáda objektu vytvořena izolačním dvojsklem, trojsklem nebo dvojitým pláštěm, použití skla s protisluneční ochranou je nezbytné.
Při snaze o správný technický návrh prosklení administrativní budovy je důležité myslet kromě tepelnětechnických parametrů i na:
● správný statický návrh s ohledem na konkrétní zatížení (vítr, sníh atd.), rozměry a způsob kotvení skla,
● dostatečné osvětlení,
● vzduchovou neprůzvučnost,
● ochranu před zraněním, násilným vniknutím, případně výbuchem a střelami,
● požární odolnost,
● estetické požadavky.
 
V některých případech je nezbytné zvážit použití tepelně tvrzeného, tepelně zpevněného a vrstveného bezpečnostního skla. Pro dosažení efektivního řešení z hlediska kvality a ceny je vhodné požádat o podporu technické poradce společnosti AGC Glass Europe na e-mailové adrese ibp@eu.agc.com. Více informací o široké škále produktů společnosti AGC Glass Europe naleznete na www.YourGlass.com.
podle podkladů firmy AGC Glass Europe