Beton, Informace výrobců

Izolování konstrukcí pomocí krystalické izolace Xypex

Ochrana spodních částí objektů proti pronikání či vzlínání vody patří mezi nejobtížnější etapy při výstavbě objektů nových i při rekonstrukcích objektů starších. Jedním z moderních způsobů izolace základů je použití vodostavebního betonu. Docílit naprosté nepropustnosti konstrukce je možné při použití nátěru, vsypu či přísady hmoty Xypex. Nátěr Xypexu se požívá v případě potřeby dodatečného zatěsnění konstrukcí starších, kterými protéká voda i několik desítek let.  

Naopak přísadu Xypex Admix je výhodné přidávat do betonové směsi při její výrobě přímo na betonárně. Admix je totiž dodáván v rozpustných pytlících, které obsluha vhodí do záměsové vody nebo do autodomíchávače. Dávkování určuje výrobce hmoty Xypex po domluvě s projektantem.
Betonová směs s přísadou se zpracovává běžným způsobem. Mírně se prodlužuje náběh tuhnutí betonu, Xypex obvykle působí jako plastifikátor.
Pevnost betonové směsi v tlaku se přidáním Xypexu zpravidla mírně zvýší.
Použití krystalizační přísady Xypex umožní snížit náklady na stavbu. Přepočteme-li náklady na metr čtvereční, izolaci lze pořídit přibližně za polovinu nákladů oproti asfaltovým pásům a za třetinu ceny bentonitových membrán. Zároveň zabráníme prostupu radonu do podzemních prostor při středním radonovém zatížení. Rovněž lze ušetřit na snížení objemu výkopů, náklady na stříkaný beton na záporové stěny odpadnou zcela.
Tento typ izolací není třeba chránit proti poškození při zásypu. Oproti membránovým izolacím se mohou přísady použít i za méně příznivých klimatických podmínek, samozřejmě při respektování příslušných betonářských norem.
Společnost Nekap poskytuje na vodotěsnost konstrukcí s přísadou Admix záruku, což, v porovnání s klasickými bílými vanami, dává jistotu jak investorovi, tak hlavnímu dodavateli stavby.
Veškeré případné opravy např. smršťovacích trhlin lze řešit i z vnitřní strany konstrukce. Již před dvanácti lety se firma Betosan, s. r. o., po domluvě s výrobcem Xypexu firmou Nekap, s. r. o., rozhodla zařadit do výrobního programu speciální maltovinové směsi a vsypy s obsahem Xypexu Admi.
xTyto hmoty jsou určeny k zamezení pronikání vody skrz zděné konstrukce, ke spárování vlhkého kamenného zdiva či k vyspravení poškozených betonových mazanin a potěrů. Tyto materiály vytvářejí vrstvu, která je nepropustná nejen pro vodu, ale i různé chemické roztoky, ropné produkty, silážní šťávy apod. Malty se vyrábějí převážně v jemné zrnitosti, na svislé povrchy je však nutno použít variantu „TH“ (thixotropní), tedy s potlačenou stékavostí. Malty lze nanášet jak ručně, tak i strojně vhodným omítacím zařízením. Opravené povrchy je nutné vlhčit a chránit před slunečním zářením a nadměrným vysycháním po dobu několika dní po nanesení.
Tyto speciální maltoviny jsou strojně nanášeny např. i na stěny nově budovaných kolektorů jako jejich jediná izolace, neboť jsou schopny zadržovat i tlakovou vodu a chránit tak kolektor před průsaky i v několikametrové hloubce.
Jak již bylo řečeno, součástí výrobního programu jsou i vsypy obsahující Xypex, a to v několika variantách. Vsypy obsahující Xypex se zapraví do betonu strojními hadičkami. Dají se probarvit a zároveň zvyšují obrusuvzdornost povrhu betonu.
Spolehlivě zabraňují úkapům vnikat do betonu a znečišťovat např. ropnými látkami podloží.
Pro zastavení zdmi vzlínající vlhkosti se jako náhrada klasického podřezávání objektu používá stejně efektivní, ale jednodušší metoda vytvoření chemické clony anglickou hmotou Freezteq.
Jedná se o čirou tekutinu, balenou v podlouhlých pytlíčcích. Ty se nechají před aplikací zmrznout, a poté se, ve formě „rampouchu“, vkládají do předvrtaných otvorů ve zdi. Hmota se aplikuje pouze z jedné strany zdi, a tudíž není nutné rušit provoz v objektu.
Aplikace tohoto materiálu má oprati podřezávání, ale i oproti klasickým injektážím, mnoho výhod. Důležitá je zejména malá náročnost na mechanizaci, pro aplikaci jsou potřeba pouze vrtačka a mrazák, i možnost provádět práce postupně, po etapách. Díry se do zdi vrtají vodorovně, do spáry, což je výrazně snazší, ale také pro zeď staticky méně náročné.
Firma Nekap, s. r. o., je hrdá na spolupráci při zatěsňování staveb s tak významnými stavebními firmami, jako jsou např. Průmstav, Skanska, Strabag, PSJ, či investory Finep, Central Group, Ekospol a podobně. Zaměstnanci firmy však rádi poskytnou konzultace i drobným stavebníkům, a to, je-li to možné, i na místě stavby. Konzultace jsou samozřejmě zdarma, jen je nutné si domluvit telefonicky termín.
V posledních letech se zvyšuje vývoz Xypexu do zahraničí. V současné době je dokonce plánovaná aplikace na velkých stavbách v Sarajevu i makedonském Skopje.
podle podkladů společnosti Nekap