Informace výrobců

Jak často provádět revizi plynových kotlů

Pravidelná kontrola plynového kotle zvyšuje jeho bezpečnost a pohodlí při používání a také ovlivňuje jeho účinnost, což se promítá do nižších účtů za vytápění. Je to také okamžik, kdy servisní technik nejčastěji diagnostikuje závady zařízení a provede nezbytnou výměnu opotřebitelných dílů.

Provoz plynového kotle

Výběr kotle je investice na mnoho let. Při rozhodování o konkrétním řešení vytápění ve vaší domácnosti pečlivě vybíráme parametry a prvky systému a analyzujeme náklady a výdaje. Aby nám topný systém sloužil co nejdéle, jsou stejně důležité pravidelné kontroly zařízení.

Průměrná doba provozu hořáku v plynovém kotli je přibližně 2 000 hodin, což odpovídá více než 83 dnům nepřetržitého provozu. Pro srovnání, během této doby pojedeme autem rychlostí 50 km / h, vzdáleností asi 100 000 km a alespoň několikrát navštívíme čerpací stanice, abychom provedli nezbytnou výměnu spotřebního materiálu a provedli kontroly jednotlivých komponenty. Podobná situace je u topných zařízení, aby se zajistilo, že nám budou sloužit mnoho let, je třeba provádět pravidelné kontroly.

Kontrola plynového kotle – jak často provádět?

Ve většině případů výrobci těchto plynových zařízení doporučují provádět revize plynových kotlů jednou ročně. Také zákon stanoví, že plynové kotle by měly být během jejich užívání pravidelně kontrolovány, alespoň jednou ročně. Podzimní období je nejnáročnější období pro servisní techniky topných kotlů kdy je o revize největší zájem, proto je mnohem pohodlnější provést kontrolu např. během letních prázdnin. Vyhnete se například problémům s rezervací výhodného termínu a často můžete použít výhodnějších nabídek.

Pozáruční prohlídku plynového kotle by měl provádět autorizovaný servisní technik, který má potřebné odborné znalosti a praktické dovednosti získané při odborném zaškolení a má vždy balíček originálních náhradních dílů. Seznam autorizovaných servisních techniků naleznete na webových stránkách daného výrobce topného zařízení.

Co dělat, když kotel nevyhovuje?

Pokud je váš plynový kotel již starý a nevyhovuje novým normám je čas zakoupit nový. Pro tento účel lze využít tzv. Kotlíkové dotace, díky kterým pořídíte kvalitní kotel. Moderní kotle jsou úsporné, také využívají palivo šetrné k přírodě. Kotlíková dotace vám umožní ušetřit tisíce korun ročně za vytápění. Pořídit si můžete kotel na biomasu s ruční či samočinnou dodávkou paliva či plynový kondenzační kotel.

Revizi plynového kotle nezanedbávejte

Během servisu kotle servisní technik kontroluje bezpečnost pece, její správnou funkci a provádí také čištění. Pokud kotel řádně opraví, zajistí bezpečné používání a nižší účty za topení, protože servisovaný kotel je účinnější (spotřebovává méně paliva). Měli bychom také pamatovat na to, že kotle, které nejsou pravidelně opravovány, pravděpodobněji selžou. Servis kotelů vám umožňuje předem zjistit jakékoli poruchy jeho provozu, díky čemuž můžete ušetřit na nákladech na opravu. Systematický servis zaručuje komfort používání a nepopiratelně zvyšuje bezpečnost.

komerční prezentace