Informace výrobců, TZB

Jak docílit bydlení v tichu?

Moderní doba s sebou přináší komfort a pohodlí, ale náš život ovlivňují také negativa, jako jsou prašnost, světelný smog a hluk. Omezení hlučnosti řeší všechna průmyslová odvětví, mezi nimi také stavební obor. Ten se snaží najít vhodné materiály a technologie, které pomohou eliminovat hlukovou zátěž vně i uvnitř budov. Řešením pro omezení hluku v interiérech mohou být systémy pro „tichou kanalizaci“.

Mezi nepříjemné zvuky, které lze slyšet hlavně v bytových domech, nemocnicích či hotelech, patří splachování toalet a průtok odpadních vod. Investoři proto stále častěji vyžadují při stavbě nových objektů instalaci odhlučněné vnitřní kanalizace. Hodnoty hluku, který vzniká v souvislosti s provozem vnitřní kanalizace, nejsou v České republice regulovány žádnými předpisy ani normami. V praxi se proto používají německé směrnice, které uvádějí hodnoty povolených hlučností v závislosti na typu a účelu budovy. Jedná se o směrnice DIN 4109 a VDI 4100, které nejčastěji zmiňují jako hodnoty povoleného hluku 20, resp. 25 dB(A).

Ověřeným materiálem je polypropylen
Výborné akustické vlastnosti odhlučněné kanalizace způsobuje jednak materiál, ze kterého jsou vyrobeny trubky a tvarovky, jednak podoba a materiál instalačních objímek, vlastní koncepce kotvení potrubí, způsob provedení instalace kanalizace i prostorově dispoziční rozvržení potrubí nebo objemové průtoky odpadní vody. Dříve využívané silnostěnné systémy vyztužené minerálním plnivem jsou dnes nahrazovány moderními, lehčími a levnějšími trubkami třívrstvé konstrukce z polypropylenu.

Důležité je i kotvení systému kanalizace
Nejen kvalitní trubky a tvarovky jsou důležité pro fungující odhlučněný systém, nedílnou součástí je také kotvení systému kanalizace, které v nemalé míře celkové odhlučnění ovlivňuje. Jako základní kotvení pro většinu systémů odhlučněné kanalizace je doporučené používání objímek s gumovou vložkou. Pro dosažení ještě lepších zvukověizolačních vlastností se doporučuje použít speciálních dvojitých odhlučněných objímek.

Jak docílit bydlení v tichuJak docílit bydlení v tichu

Odhlučněné potrubí – hlučnost nižší, než vyžadují normy
Dobrým příkladem vhodného systému tiché kanalizace může být odhlučněné potrubí SiTech+. Výrobce zvýšil hmotnost jeho předchůdce o 20 % a výrazně tím redukoval akustické projevy protékající vody. Nová třívrstvá konstrukce a složení materiálu umožňují splnit maximální povolenou hodnotu hlučnosti se značnou rezervou. Podle směrnice DIN 4109 má 

SiTech+ při průtoku 4,0 l/s naměřenou hodnotu hluku 19 dB(A), což je výrazně méně, než tato norma požaduje. Totéž platí v případě směrnice VDI 4100. Dle ní má SiTech+ při průtoku 4,0 l/s naměřenou hodnotu hluku 15 dB(A), tedy také mnohem méně, než je normou vyžadováno.

Vnější vrstva potrubí se vyznačuje obzvláště vysokou odolností proti poškození, díky speciálnímu materiálu střední vrstvy jsou spolehlivě zaručeny požadované zvukověizolační vlastnosti a vnitřní vrstva zajišťuje ochranu proti vysokým teplotám a nepříznivým hodnotám pH proudícího média. SiTech+ si zachovává tradiční výhody plastových potrubních systémů, zejména hydraulickou hladkost, odolnost proti korozi, nízkou hmotnost, snadnou montáž a tím i nízké náklady. Důležitá je také kompatibilita se systémem HT, který je v současné době hodně využíván.

Dražší, ale v praxi stále častěji vyžadovaný
Přesto, že je cena odhlučněného kanalizačního systému v porovnání s klasickým HT systémem vyšší, stále častěji je při výstavbě nových komplexu bytových a rodinných domů používán. Se systémem SiTech+ se můžeme setkat například v areálu Waltrovka nebo byl použit pro instalaci vnitřní kanalizace v nové budově významné finanční instituce v Praze a v moderních administrativních budovách v Brně a Plzni.

podle podkladů společnosti Wavin Ekoplastik