Informace výrobců, Střechy

Jak je to s potřebou hromosvodu na plechových střechách Lindab

Pokud je třeba chránit budovu před účinky blesků, je doporučeno postupovat u krytin Lindab stejně jako v případě jiných, tzv. nevodivých krytin. Osazují se tedy standardizované jímače a vedení pro svedení výboje mimo budovu.
Za určitých okolností můžeme uvažovat, že krytina působí jako náhodný jímač výbojů. V takovém případě lze předpokládat, že samotná krytina vzájemně vodivě pospojovaná dokáže přijmout výboj a předat ho do svodu. Pokud se však přistoupí k takovému řešení, je třeba počítat s tím, že při úderu dojde k propálení krytiny. Na tento jev myslí ČSN EN 62305 Ochrana před bleskem – Hmotné škody a nebezpečí života, která uvádí, že minimální tloušťka materiálu odolná proti propálení úderem je v případě pozinkované oceli 4 mm. Vzhledem k tomu, že krytiny Lindab se vyrábějí v loušťkách 0,5–0,7 mm, pohybují se na samé hranici použitelnosti pouze jako náhodný jímač. Minimální hodnoty pro oba případy jsou uvedeny v přiložené tabulce, vyňaté z výše uvedené normy.
Polyesterová úprava povrchu plechu není chápána jako izolant. Norma ČSN EN 62305 nepovažuje organické nátěry a povlaky do tl. 1 mm za nevodivé izolanty. Plechy Lindab mají obvykle polakování v rozsahu 25–50 µm. Vzhledem k riziku propálení je doporučeno na střechy Lindab instalovat klasické hromosvody.
Více informací na www.lindabstrechy.cz a www.lindab.cz.
podle podkladů společnosti Lindab