Informace výrobců

Jak na beton aneb Průvodce betonářskou kuchyní 1 – výběr a základy

Není univerzálnějšího stavebního materiálu, než je beton. Může mít nekonečně mnoho podob a na stavbě se s trochou nadsázky uplatní téměř kdekoliv. Má to jen jednu podmínku: Je třeba zvolit správný beton pro danou konstrukci. V první části seriálu vám poradíme, jak na to a jak připravit stavbu před betonáží základové desky.

Jak správně vybrat beton
Trocha teorie: Beton je kompozitní materiál. Základními vstupními materiály pro jeho výrobu jsou cement, hrubé a drobné kamenivo, voda, přísady a příměsi. Při vlastní výrobě se používají různé druhy těchto materiálů, jejichž kombinace definují výsledné vlastnosti jednotlivých typů betonů.

Betony pro základy rodinného domu, ploty nebo třeba nosné zdi se zásadně liší. Proto je předpokladem kvalitní konstrukce správná volba betonu. Specifikaci neboli popis betonu tvoří šest základních technických parametrů a některé doplňující. Jsou to zejména údaje o jeho odolnosti vůči prostředí, ve kterém má být umístěn. Úplná specifikace betonu je ale záležitostí odborníků.

Pro zvídavé: Zájemcům o podrobné informace o typech a specifikaci betonu poradí portál www.transportbeton.cz nebo publikace „Příručka technologa – BETON: Suroviny – výroba – vlastnosti“, kterou si zde lze také zdarma stáhnout.

Specializovaný výrobce namíchá beton v požadovaném množství, kvalitě a dodá až na stavbu ve smluvený den a hodinu. Do navrhování poměrů cementu, vody, plniva, přísad a příměsí, míchání betonu a jeho ukládání se raději sami nepouštějte. Zvlášť pokud při stavbě domu hledíte na kvalitu materiálů a přesnost zpracování. V podstatě nikdy totiž nedosáhnete optimální receptury. Navíc namíchat dostatečné množství betonu o stále stejné kvalitě doma je nereálné a při kolaudaci stavby nemůžete předložit stavebnímu úřadu požadované doklady o kvalitě betonu.

Na betonárny skupiny Českomoravský beton se můžete přijít domluvit na optimální receptuře betonu pro svůj projektPokud jde o menší stavbu a projekt nemáte, zajeďte nebo zavolejte přímo do betonárny. Dodávku betonu, co do kvality a objemu přesně odpovídajícímu objednávce i normám, garantují členové Svazu výrobců betonu. V betonárně si pak můžete zdarma objednat konzultaci s technologem. Ten vám s výběrem betonu poradí a optimální recepturu pro danou konstrukci navrhne za vás. Máte tak zaručeno, že „nešlápnete vedle“. To je důležité, protože po posledních změnách v normě (nyní ČSN EN 206) za specifikaci betonu nově odpovídá odběratel!

Vlastnosti dodaného materiálu jsou uvedeny v dodacím listě, který obdrží objednavatel při dodávce betonu. Betonárny skupiny Českomoravský beton, které jsou členy Svazu výrobců betonu (www.svb.cz), přitom garantují, že dodaný beton bude přesně odpovídat objednávce i normám.

Pozor: Nejnižší množství čerstvého betonu, které lze namíchat a vozit, je kolem 0,25 m³, což je 250 l, pro představu asi polovina korby na „multikáře“. Lze se ale domluvit i na menším množství, a to při spojení více staveb v okolí, případně si přijet přímo na betonárnu s přívěsným vozíkem za auto. Vozík však musí mít min. nosnost 500 kg. Pokud potřebujete ještě menší množství, například na nějakou drobnou opravu, zvolte suché pytlované směsi, případně výrobu betonu svépomocí. Ovšem je třeba myslet na to, že z 20kilového pytle vytvoříte beton výrobcem deklarovaných vlastností a objemu, raději se nepouštějte do vlastních inovací. Omylem je přidávat drť do jemnozrnných pytlovaných směsí za účelem získání kvalitnějšího betonu. Pokud nepřidáte zároveň i cement, snížíte přidáním jen drti konečnou pevnost betonu.

Beton neřeďte vodou! Materiál pak degraduje, má tudíž horší vlastnosti (správně by se ve stejném poměru musel přidávat i cement). Pro zlepšení zpracovatelnosti se přidávají do betonu, tzv. plastifikátory, které jsou přímo určeny na tvorbu směsí s vyšší tekutostí. Ideální je objednat rovnou lepší stupeň a případně delší dobu zpracovatelnosti přímo na betonárně. Pokud si nejste jisti, jaký beton objednat, zavolejte předem na betonárnu). Jakékoliv upravování betonu dodaného betonárnou na vaši stavbu (přidání vody, dávkování plastifikátoru a pod) vámi či pracovníky stavby vede ke ztrátě možnosti reklamovat následně vzniklé vady.

TIP PRO VÁS: Nejbližší betonárnu skupiny Českomoravský beton v okolí vám pomůže najít www.transportbeton.cz, nově dostupný i ve verzi pro chytré telefony. Webová aplikace vám pohodlně poskytne informaci o vzdálenostech nejbližších betonáren a díky vazbě na navigační modul snadno umožní do vybrané betonárny dojet. Kromě toho umožňuje snadné zaslání poptávky přímo přes internet.

Realizace betonové základové desky rodinného domu – čerpání betonuRealizace betonové základové desky rodinného domu – srovnání betonu do požadované roviny

Hotová betonová základová deska rodinného domu

podle podkladů společnosti Českomoravský beton

Pokračování seriálu najdete zde.