Informace výrobců

Jak na BIM? Podívejte se na STAWEBNICE.ONLINE

V rámci aktualizace rámcových vzdělávacích programů (RVP) čekají změny i studenty středních průmyslových škol, pro které již od září roku 2022 bude platit povinná výuka metody BIM. I když se svět v rámci některých sfér jako by zastavil vlivem pandemické situace, vzdělávací systém musí fungovat neustále, a tak i neziskový projekt interaktivní vzdělávací příručky STAWEBNICE zařadil metodu BIM do svého obsahu.

Interaktivní příručka STAWEBNICE je určena především studentům a učitelům středních průmyslových škol a středních odborných učilišť stavebních, ale je dostupná i pro všechny zájemce o stavební obor. V aplikaci naleznete zpracované kapitoly s tématikou stavebnictví, základní testy k jednotlivým kapitolám, edukační videa a v neposlední řadě 3D model nulového domu. Učitelé poté mají možnost přes systém pro učitele do aplikace vytvářet vlastní obsah a testy, které rychle ověří znalosti studentů.

„Vzhledem k blížícím se změnám v rámcových vzdělávacích programech (RVP) došlo k rozšíření příručky o kapitoly věnované metodě BIM ve spolupráci s agenturou ČAS, která je tvůrcem a garantem obsahu. Jedná se o texty oficiální a aktuální, které lze využít v hodinách výuky, ale i pro samostudium, a to nejen v rámci výuky distanční. Obsah v aplikaci STAWEBNICE je tak možný využít jak z pohledu pedagoga, tak i studenta,“ vysvětluje Ing. Kristýna Richterová, správkyně a redaktorka projektu STAWEBNICE.

BIM - význam digitalizace ve stavebnictví (zdroj: HELUZ)BIM - životní cyklus stavby (zdroj: HELUZ)

V aplikaci STAWEBNICE v sekci tzv. „Digitálního dvojčete stavby“ je v kapitolách vysvětlena terminologie metody BIM, základní principy a aspekty včetně konkrétních opatření, jak metodu BIM uplatňovat v rámci celého životního cyklu stavby. Nově jsou také v aplikaci edukační videa s tématikou „BIM projektování v ARCHICADU“. Internetová příručka STAWEBNICE je tak svým grafickým a interaktivním pojetím vhodným zdrojem pro čerpání informací a nástrojem pro výuku na středních školách stavebního zaměření. Jednoduše aktualizovatelný obsah a tvoření textů odborníky z praxe za podpory partnerů projektu zajišťuje předávání aktuálních a správných informací studentům i učitelům.

STAWEBNICE byla spuštěna i v online režimu

Nové kapitoly s tématikou BIMu nejsou ovšem jedinými novinkami související s projektem STAWEBNICE. Během května byla spuštěna interaktivní příručka i v online režimu, a to přes webový prohlížeč. Odpadá tak nutná instalace aplikace a příručka je kdykoliv a kdekoliv dostupná pouze v rámci internetového připojení. Dále jsme nově připravili aplikaci STAWEBNICE VR, kde si uživatelé mohou prohlížet stavbu ve 3D zobrazení pomocí mobilního telefonu a brýlí pro virtuální realitu. Až to pandemická situace dovolí, právě aplikace STAWEBNICE VR bude představována na školách v rámci kontaktních workshopů.

Projekt STAWEBNICE doplňuje stávající učební fond, který není mnohdy „aktuální“ nebo komplexní a nabízí mnoho možností, jak výuku na středních školách stavebního zaměření zpestřit, ale jako každá stavba, tak i STAWEBNICE potřebuje své uživatele, proto neváhejte a interaktivní příručku vyzkoušejte.

Interaktivní příručka STAWEBNICESTAWEBNICE - úvodní obrazovkaSTAWEBNICE VR - ukázka

Informace o projektu STAWEBNICE naleznete na stawebnice.online, kde lze i aplikaci stáhnout ve verzi pro PC, Android nebo iOS. Vkládat vlastní obsah a testy do aplikace lze prostřednictvím systému pro učitele na ucitel.stawebnice.online. Online verzi interaktivní příručky Stawebnice naleznete na stawebnice.online/aplikace. Interaktivní příručka STAWEBNICE byla také zařazena na seznam vzdělávacích zdrojů MŠMT (#NaDálku) – nadalku.msmt.cz/cs/vzdelavaci-zdroje/odborne-predmety.

podle podkladů společnosti HELUZ