Informace výrobců, Střechy

Jak na hydroizolaci šikmých střech

Střecha patří k nejsložitějším částem domu a zároveň je nejcitlivější na nejrůznější poruchy a neduhy. Z toho vyplývá, že se návrhu střechy, výběru krytiny i všem řemeslným pracím musí věnovat náležitá pozornost. Zapomínat nesmíme rozhodně ani na hydroizolaci, o které jsme si krátce povídali s technickým poradcem Karlem Bulínem.

Jsou hydroizolační vrstvy pro šikmé střechy opravdu tak důležité?

Ano, obzvláště pokud chceme bezstarostně bydlet a šetřit energií nutnou k vytápění. Pojistná hydroizolace je vrstva, která pomáhá zajišťovat, jak z názvu vyplývá, aby se za běžných, ale ani za extrémních podmínek nedostával prach, proudící vzduch a voda v jakémkoliv skupenství do tepelněizolačních vrstev a konstrukčních prvků střechy.

Je na nás, jakým způsobem a z jakého k tomuto vhodného materiálu pojistně hydroizolační vrstvu zhotovíme. Každopádně by měly být minimálně zachovány legislativně doporučené standardy. Fólie DELTA firmy DÖRKEN patří jednoznačně mezi osvědčené stálice na evropském trhu včetně ověřených zpracovatelských postupů. Tradice výroby a podpis majitele rodinné firmy Dörkenů jsou pro investora zřetelná ikona původu a ověřené funkčnosti podpořené dlouholetou zárukou.

Jsou ještě nějaké další faktory, které mohou ovlivnit požadovanou a očekávanou funkčnost střechy?

Máme na mysli především životnost zabudované pojistné hydroizolace. Když odečteme zhotovitelskou kázeň, která je polovinou úspěchu, zbývá polovina druhá, kterou je technická úroveň samotné fólie. Zde je důležité, aby fólie svými vlastnostmi umožňovala bezpečnou a rychlou pokládku. Důraz je kladen především na pevnost, pružnost a robustnost v přímé vazbě na doplňkový lepicí a těsnicí systém, bez kterého se dnes již při zajišťování těsnosti pojistné hydroizolace na technicky vyspělé střeše neobejdeme.

Všeobecná snaha o maximální těsnost je v dnešní době zcela na místě. Jedním dechem nutno dodat, že pojistné hydroizolace DELTA jsou zároveň difuzně otevřené a umožňují tak prostup případné vlhkosti, která může být do konstrukce střechy zabudována v materiálu nebo zatečením například během montáže.

Velmi nebezpečnými faktory pro pojistné hydroizolace jsou dále ještě UV záření a teplota. UV záření a teplotně extrémní prostředí pod střešní krytinou dokáže v plastových fóliích, které nejsou dostatečně UV a teplotně stabilizovány, již během pokládky (UV záření) a krátce po kompletaci střechy (teplota) odstartovat velice nebezpečný degradační proces, který vede k rozpadu fólií a tím k totální ztrátě pojistně hydroizolační funkčnosti.

Z tohoto důvodu je velmi praktické zvolit fólii pokud možno od takového výrobce, který se při vývoji a výrobě neomezuje pouze na předepsané, v nárocích na technickou úroveň, poněkud laxní požadavky eurounijních úředníků.

Realizace střechy s pojistnou hydroizolací DELTA®-PENTAXX (zdroj: Dörken)Realizace střechy s pojistnou hydroizolací DELTA®-PENTAXX (zdroj: Dörken)

To zní poněkud strašidelně, jsou takové případy někde zdokumentovány a dají se dohledat?

Oficiální zpracování nebezpečnosti zmíněných negativních jevů a legitimní způsoby objasňující nastíněné skutečnosti jsou lehce dohledatelné v podobě technických dokumentů s názvem „Whitepaper“ a jsou ke stažení na stránkách www.dorken.cz.

Jestliže chcete realizovat střechu a vyhnout se potížím, o kterých jste dosud možná neměli ponětí, rozhodně stojí za to si je přečíst. Můžete se tak do budoucna vyhnout nepříjemným situacím s negativním dopadem na svou peněženku.

Pokud DÖRKEN vyrobí pojistnou hydroizolaci, pak starostlivě dbá, aby skutečně chránila pod ní uložené hodnoty a poskytovala maximální komfort po celou dobu výstavby i následného užívání všem, kteří značku DELTA poctili svou důvěrou.

Zdroj: časopis Můj dům