Informace výrobců, Výplně otvorů

Jak na staré střešní okno – výměna nebo renovace?

O střešní okna je třeba se starat. K renovaci se přistupuje často až v případě nějakého poškození, ale vždy je na zvážení, jestli se taková investice vyplatí. Staré a nefunkční okno je někdy možné opravit, ale jde pouze o krátkodobé řešení, které z širšího pohledu ani není ekonomicky výhodné. Vyplatí se jen v případě menších zásahů, jakými jsou výměna těsnění nebo lokální přelakování poškozeného laku. Při větších problémech je lepší místo investice do starého okna rovnou pořídit nové, které přinese ještě další benefity a úsporu na vytápění. Z cenového srovnání oprava versus výměna vyplývá, že celkové náklady na renovaci dřevěného okna mohou dosahovat někdy až dvou třetin nákladů potřebných na výměnu za nové bezúdržbové.

Při výměně střešního okna se doporučuje revize okenního otvoru. Montážní firma by měla předem prověřit kvalitu původní montáže, a to především velikost otvoru, správnou vzdálenost okna od neporušené řady tašek ve spodní části, dodržení montážní roviny. Důležité je také ověřit, jakým způsobem je staré okno kotveno k nosné části střechy, a zkontrolovat kvalitu sádrokartonu v ostění – zda není poškozeno kondenzací nebo zatékáním.

Výměna střešního okna bez zásahu do ostěníVýměna střešního okna bez zásahu do ostěníVýměna střešního okna bez zásahu do ostění

Jednotlivé vrstvy (parozábrana, tepelná izolace a DHV) jsou napojeny přímo na okno, jejich skladba je přesně daná. VELUX doporučuje použít systémové řešení, které velmi usnadní montáž a eliminuje případný vznik chyby. Systémovými prvky si montážníci mohou zjednodušit a urychlit celý proces výměny, jde zejména o systémovou parotěsnou fólii BBX a prefabrikované ostění z PVC, které se upravuje podle potřeby.

Důležitý je tvar vnitřního ostění, má vliv na případnou tvorbu kondenzátu. Ve spodní a horní části okna doporučujeme nejprve 5 až 7 cm dlouhý náběh v kolmici na rovinu okna pro dostatečnou izolaci. Poté zalomení – v horní části vodorovně, ve spodní kolmo k podlaze. Celé okno by mělo být „obtékáno“ teplým vzduchem.

Použití lemování pro výměnu bez zásahu do původního ostěníSystém automatického řízení VELUX ACTIVE

Tvar ostění se při rekonstrukci mění často, protože starší okna se osazovala výše ve směru konstrukce střechy než dnes. Současné technické možnosti dovolují zasadit okno hlouběji do střechy, čímž se zlepší jeho tepelněizolační parametry. Ostění je pak třeba přizpůsobit, VELUX doporučuje použít prefabrikované ostění z PVC, které se finálně upravuje na místě podle potřeby a dává jistotu správného tvaru.

Střešní okno VELUX se sádrokartonovým ostěnímPrefabrikované ostění LSB VELUX

Pro použití při výměně starého střešního okna za nové doporučujeme bezúdržbová okna s izolačním trojsklem. Dřevěné jádro je v nich obalené vrstvou polyuretanu, která zaručuje vysokou odolnost vůči vlhkosti. Proto se tato okna výborně hodí do koupelen či kuchyní, ale nejen tam – nadčasová bílá barva a elegantní design budou skvělým doplňkem každého moderního interiéru. Díky bezúdržbové úpravě do budoucna ušetříte čas i peníze za broušení a lakování oken.

Samozřejmě je možné při výměně zvětšit rozměr nebo přidat další okno. Díky letošní novince VELUX Studio je možné také nahradit jedno okno hned trojicí střešních oken v jednom rámu, což přivede do místnosti daleko více světla. Variant je celá řada, proto je při výměně dobré nejdřív se zamyslet, jestli máme v místnosti dost denního světla nebo je potřeba prosvětlit některé tmavší kouty.

Střešní okno v dřevěném provedení může být nahrazeno bílým, bezúdržbovýmStřešní okno VELUX se sádrokartonovým ostěním

Co se týče dálkového ovládání, i starší okna VELUX lze doplnit tímto systémem. Pohon může být na elektřinu, ale pokud nechceme k oknu přivádět kabel, k dispozici je také elegantní solární řešení s fotovoltaickým článkem. Tato dodatečně motorizovaná okna (stejně jako dálkově ovládané rolety a žaluzie) je pak možné napojit na systém automatického řízení zdravého vnitřního prostředí VELUX ACTIVE with NETATMO. Ten se skládá ze tří součástí – senzoru, brány a centrálního vypínače – a je kompatibilní se všemi elektrickými produkty VELUX INTEGRA®. Senzor umístěný v místnosti, v níž je instalováno střešní okno, měří CO2, vlhkost a teplotu a současně monitoruje data o počasí z on-line služeb. Do senzorů jsou zabudovány pokročilé algoritmy, které aktivují větrání a stínění. Existují tři způsoby, jak systém používat: provoz podle senzorů, ovládání smartphonem a manuální ovládání. V případě provozu podle senzorů nemusíte dělat nic. Ovládání smartphonem umožňuje uživatelům upravit nebo zastavit automatické funkce a ovládat střešní okna manuálně. Manuální ovládání je užitečné v případě, kdy majitel odchází z domu – může jednoduše stisknout tlačítko na centrálním vypínači, kterým v zájmu bezpečnosti všechna okna zavře.

Martin Masár, technický školitel společnosti VELUX ČR