Informace výrobců

Jak na tmelení sádrokartonu bez broušení

K sádrokartonovým konstrukcím neodmyslitelně patří úprava spár pomocí tmelu. Jedná se o finální úkon, který významně ovlivňuje jak stavebně-fyzikální (statické, akustické, požární), tak i estetické (kvalita a rovinnost povrchu) vlastnosti konstrukce. V případě, že jsou na povrch kladeny zvýšené nároky, je nutné zvolit pracovní postup odpovídající vyššímu stupni jakosti povrchu. K tomu se nejlépe hodí kvalitní tmel pro tmelení tzv. „do nuly“. V případě použití sádrového tmelu Rifino Top můžete sádrokartonové konstrukce tmelit bez nutnosti broušení.

Co všechno potřebujeme k tmelení bez broušení?

▪ sádrokartonové konstrukce s deskami Rigips
▪ sádrový tmel Rifino Top
▪ špachtli Rigips pro celoplošné tmelení
▪ zubovou špachtli Rigips pro celoplošné tmelení
▪ čistý kbelík
▪ hladítko a špachtli na míchání tmelu

Krok 1: Příprava tmelu

Pro tmelení bez broušení použijte sádrový tmel Rifi no Top v takové konzistenci, aby tmel nestékal ze lžíce. Tmel rozmíchejte přesně podle návodu na obalu.

Tmelení sádrokartonu bez broušení (zdroj: Rigips)Tmelení sádrokartonu bez broušení (zdroj: Rigips)

Tip: Rohy a kouty sádrokartonových konstrukcí ošetřete páskou Habito® Flex. Ta chrání rohy před mechanickým poničením a zabraňuje vzniku prasklin v koutech

Krok 2: Základní tmelení

U sádrokartonových konstrukcí provedeme základní tmelení. Dbáme na to, aby podélné spáry byly vytmeleny do roviny a příčné spáry přetmeleny dostatečně ze široka a s minimálním převýšením. Přebytečný tmel po zaschnutí strhněte.

Tmelení sádrokartonu bez broušení (zdroj: Rigips)

Tip: Projděte si kompletní postup tmelení spár sádrokartonu, který naleznete v Montážní příručce sádrokartonáře na str. 36. Ke stažení na rigips.cz/dokumentace/literatura.

Krok 3: Celoplošné tmelení

Na plochu naneste tmel a pomocí zubové špachtle Rigips stáhněte tak, aby tloušťka vrstvy byla v celé ploše stejná. Vytvořenou vrstvu uhlaďte pomocí hladké špachtle Rigips pro celoplošné tmelení. Špachtli veďte šikmo a co nejvíce sklopenou na plocho tak, abyste materiál neubírali, ale jen uhlazovali.

Tmelení sádrokartonu bez broušení (zdroj: Rigips)

Pokud si nejste jisti, že zvládnete tmelení a výstavbu sádrokartonové konstrukce svépomocí, přihlaste se do kurzu, který pořádá Škola suché výstavby Rigips. Dozvíte se nejen obecné zásady a podmínky pro montáž sádrokartonových konstrukcí, ale dostanete také možnost si vše prakticky vyzkoušet. Více o nabízených kurzech určených pro kutily i profesionály najdete na webu rigips.cz/skola-suche-vystavby.

podle podkladů společnosti Saint-Gobain, divize Rigips