Informace výrobců, Výplně otvorů

Jak na výběr bezpečnostních oken?

Okna patří mezi nejkritičtější části domu či bytu nejen z pohledu stavebního, ale i bezpečnostního. Pokud jsou v přízemí nebo snadno dostupná, bývají prvním místem, kterým se zloděj pokouší dostat dovnitř. Bohužel, okna se standardním kováním umí lupič překonat do 3 vteřin! Řešení, které zlodějům výrazně ztíží cestu, představují bezpečnostní okna. Co musí takové okno splňovat a jak ho vybrat?

Okna či dveře zařazujeme do bezpečnostních tříd RC1 až RC6, které určuje norma ČSN EN 1627. Zkratka RC vychází z anglického spojení Resistance Class a každá třída vyjadřuje odolnost oken proti pokusu o násilné vniknutí. Logicky platí, že čím vyšší třída, tím je míra zabezpečení vyšší.

„Aby okno spadalo do konkrétní bezpečnostní třídy, musí ji splňovat jako celek. To znamená, že pro danou třídu je nezbytné použít nejen adekvátní okenní kování obsahující bezpečnostní body na všech uzávěrech, ale také vlepovaná bezpečnostní skla či bezpečnostní kličku. Bohužel z praxe musím konstatovat, že okna se standardním kováním nemají proti zlodějům šanci. Během 3–5 vteřin je zkušený lupič překoná,“ vysvětluje Milan Klepsa, v ČR a SR hlavní zástupce společnosti VEKA, která je předním světovým výrobcem plastových profilů oken a dveří třídy A.

Nejčastěji vyráběné bezpečnostní třídy oken

Nejběžněji se vyrábí okna v bezpečnostní třídě RC2 a RC3, jelikož třídy RC4, RC5 a RC6 bývají obtížně realizovatelné. Pro jejich dosažení je nutné využít dalšího dodatečného zabezpečení typu mříží, pevných rolet či vnějších uzamykatelných žaluzií. Podívejme se tedy podrobněji na to, co musí nejčastěji vyráběné bezpečnostní třídy RC2 a RC3 splňovat:

▪ V třídě RC2 musí okno odolat minimálně 3 minutám fyzického násilí zloděje, který používá jednoduché nářadí na páčení (například šroubovák). Okno musí mít bezpečnostní zasklení podle ČSN EN 356 P4A a musí být vybavené okenní kličkou se zámkem nebo blokovacím tlačítkem s odolností 100 Nm. Pod kličkou je vložená podložka zabraňující vyvrtání.

▪ V třídě RC3 okno musí odolat zloději minimálně 5 minut, když je lupič vybaven páčidlem dlouhým minimálně 71 cm, dalším šroubovákem, ruční mechanickou vrtačkou a případně dalším ručním nářadím. Okno v této třídě musí mít bezpečnostní zasklení podle ČSN EN 356 P5A, okenní kličku se zámkem nebo blokovacím tlačítkem s odolností 100 Nm a podložku proti vyvrtání.

Pokud máte zájem o bližší informace a potřebujete poradit s výběrem plastových bezpečnostních oken, obraťte se na partnery VEKA, kteří okna vyrábějí z nejkvalitnějších profilů dostupných na trhu.

podle podkladů společnosti VEKA