Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

Jak na výměnu střešních oken? – Renovační program Roto

Stále častěji se setkáváme s případy, kdy zákazník stojí před otázkou, jak naložit se starým střešním oknem, které netěsní, je nevzhledné, a co se týče energetických úspor a obsluhy, zkrátka nesplňuje požadavky moderní doby.

Nejprve je na místě si uvědomit, že technická úroveň střešních oken, ale i jejich montáž se za posledních 20 let výrazně změnily. Rostoucí požadavky na zateplení rámu změnily pro osazení okna dvě zcela zásadní věci – umístění montážních úhelníků a tvar ostění. Většina starších střešních oken není z tohoto pohledu zabudována způsobem, který by odpovídal současným nárokům.

Některá střešní okna lze vyměnit bez velkých zásahů téměř bezprašně, ale u jiných to bohužel není tak jednoduché. Správné napojení pojistné hydroizolace a lepší dodatečné zateplení rámu je částečně možné i bez nutnosti zásahu do ostění. Avšak kvalitní a fungující napojení parozábrany možné prakticky není.

Na základě těchto zkušeností připravila společnost Roto střešní okna několik řešení pro výměnu střešních oken, tak aby bylo vyhověno každému zákazníkovi a každé stavební situaci.

Starší střešní okna Roto lze samozřejmě vyměnit za nová, protože se nezměnil rozměr drážky pro sádrokarton. Vnější rozměry se sice mohly změnit, ale to znamená pouze dořezávání tašek.

Výměna střešního okna bez zásahu do ostění
První variantou je výměna okna bez zásahu do stávajícího ostění. Zde je zásadní rozměr drážky pro sádrokarton stávajícího okna a tvar ostění. V souvislosti s tvarem ostění se ukáže, zda je nebo není možná výměna bez bourání.

Roto střešní oknaRoto střešní okna

Renovace a RotoQ
Střešní okna od některých konkurenčních výrobců lze vyměnit za nový typ střešního okna RotoQ, které má drážku pro sádrokarton stejnou jako většina starších oken na trhu. Roto nabízí u tohoto okna variantu pro novostavbu, ale i pro renovaci. Navíc má RotoQ vynikající tepelnětechnické parametry. Hodnota součinitele prostupu tepla celého okna je Uw = 1,1 W/m².K s dvojsklem a Uw = 0,78 W/m².K s trojsklem. Pokud se tedy u staršího okna vyskytoval kondenzát na skle, měla by tento problém vyřešit pouze tato jednoduchá výměna.

Okna na míru
Pokud by ani jedna z těchto variant nebyla možná, vyrábí firma Roto okna na míru. To znamená, že je možné vyrobit v rámci maximálních a minimálních rozměrů okno s milimetrovou přesností přesně podle požadavku zákazníka. Střešní okno Designo R8 MR umožňuje rychlou a bezproblémovou výměnu stávajícího střešního okna nezávisle na výrobci, velikosti a roku výroby. Jde o výklopné okno v plastu, tedy maximálně komfortní variantu okna, která má navíc celoobvodové kování a také výborné tepelnětechnické parametry. Součinitel prostupu tepla Uw s dvojsklem je 1,2 W/m².K, s trojsklem pak 0,8 W/m².K.

Tato varianta výměny je naprosto bezprašná, ale je nutné zmínit, že zde není možnost revize okenního otvoru. V praxi to tedy v horším případě může znamenat, že problém, kvůli kterému se výměna střešního okna prováděla, nezmizí a hrozí, že se může objevit i na okně novém.

Roto střešní oknaRoto střešní okna

Renovační balíček
Druhá varianta výměny je technicky dokonalejší. Jako jediná totiž umožňuje kompletní revizi celého okenního otvoru, dokonalé napojení na všechny vrstvy střešního pláště včetně napojení parozábrany. Tento Renovační balíček obsahuje střešní okno Roto se zateplovacím blokem ze standardní nabídky a Roto ostění vyrobené z měkčeného plastu. Stávající ostění je odstraněno a po montáži okna nahrazeno prefabrikovaným ostěním. Díky tomu je možné bezproblémově napojit všechny vrstvy střešního pláště na okno. Montáž prefabrikovaného ostění zabere přibližně dvě hodiny a není třeba prašné broušení sádry a další související práce. Při této variantě je skutečně možné zjistit, zda okolo okna nechybí zateplení nebo zda je parotěsná fólie napojena na okno. Pokud chce mít zákazník naprostou jistotu, že je vše správně, měl by dát přednost této variantě.

Výměnu střešních oken svěřte do rukou odborníků
V případě, že se zákazník rozhodne pro výměnu střešního okna, měl by se vždy obrátit na odborníka. Ten zákazníkovi poradí, která z variant je pro něj z technického hlediska nejvhodnější. Proto apelujeme na zákazníky, aby tuto výměnu prováděli skutečně pouze certifikované firmy, které byly námi řádně proškoleny. Existuje totiž řada faktorů ovlivňujících správné osazení nového střešního okna a není možné všechny zahrnout do montážních návodů.

Rozhodnutí, jakou variantu výměny zvolit, není jednoduché. Ze stavebního hlediska je komplexní výměna okna s předěláním ostění ideálním řešením. Avšak pro zákazníka, který v domě bydlí, může být bourání sádrokartonů zásadním problémem. V těchto případech vítězí stavebně horší, ale zákaznicky přijatelnější a jednodušší řešení. Tím je výměna okna za nové bez jakéhokoliv zásahu do ostění. Společnost Roto však doporučuje variantu komplexního řešení s revizí okenního otvoru. Roto ale vyhoví i zákazníkům, kteří si přejí skutečně pouze jednoduchou výměnu okna.

Podzimní akce s RotoQ
Společnost Roto střešní okna připravila také podzimní slevové akce na několik produktů: Trojsklo za cenu dvojskla a lemování se 40% slevou. Můžete získat střešní okna RotoQ P5 (Plus) osazená trojskly 3C za cenu s dvojskly 2C. Akce se vztahuje pouze na střešní okna RotoQ P5 v manuálním provedení a na všechny typy oplechování a platí do 7. 11. 2016 pouze v ČR.
Na AL lemování ke střešním oknům RotoQ S0/S1 (Standard) platí sleva do 7. 11. 2016 pouze v ČR. Na AL lemování ke střešním oknům RotoQ P5 (Plus) platí sleva do 7. 11. 2016 v ČR a SR.
Bližší informace získáte u obchodních partnerů firmy Roto. Více o střešních oknech RotoQ najdete na stránkách www.roto-q.cz.

Navštivte náš showroom
Chcete se dozvědět více o střešních oknech Roto? Rádi vás přivítáme v našem showroomu, který se nachází v pražském sídle společnosti Roto střešní okna. Zde budete mít možnost si prohlédnout, vyzkoušet a porovnat různé typy střešních oken. Po ruce budete mít odborníka, který vám odpoví na vaše dotazy a poskytne užitečné informace. Abychom se vám mohli plně věnovat, je lepší si předem telefonicky domluvit schůzku.
V případě, že to máte do Prahy daleko, můžete navštívit náš nový showroom v Brně, který se nachází v Centru bydlení a designu Kaštanová.

Podrobné a praktické informace na téma renovace naleznete na internetové stránce www.vymena-oken.cz.

podle podkladů společnosti Roto střešní okna