Informace výrobců, TZB

Jak rozeznat kvalitu pelet a proč je důležité používat ty nejlepší

Patříte mezi ty, kteří si domů pořídili peletová kamna nebo o tom právě uvažujete? Pak věřte, že nezáleží jen na výběru kamen, ale i samotných pelet, kterými budete topit. Jejich kvalita totiž ovlivní životnost kamen i účinnost spalování. Dřevěné pelety jsou ekologické topivo, které se vyrábí ze zbytků po dřevní výrobě stlačením dřevního prachu, pilin a drtě. Lisují se pod tlakem za vysokých teplot do válečků různých velikostí. Obsahují minimální podíl vody a popela, během spalování nevzniká skoro žádný kouř. Navíc vydrží poměrně dlouho hořet.

Víte, že ne vždy pelety obsahují jen dřevo? Někteří výrobci do nich za účelem snížení výrobních nákladů přimíchávají i slámu, kůru nebo uhelný prach. Tím ale ohrožují životnost peletových kamen i jiných kotlů, kam pelety sypete.

Jaké jsou výhody dřevěných pelet?
– Dodávají se volně sypané i v pytlích o hmotnosti 15 kg.
– Jsou ohleduplné k životnímu prostředí.
– Vzniká z nich minimum odpadu.
Jsou skladné a dobře se s nimi manipuluje.
– Podporují zdravé životní prostředí.

Nejsou pelety jako pelety
Kvalita pelet ovlivňuje výhřevnost i produkci kouře.
Nekvalitní pelety mají slabší výhřevnost a kamna při jejich použití více kouří. Víte, že dřevní pelety jsou certifikované podle normy ISO 17225-2, která je dělí do tříd? Tato norma také určuje různé parametry paliva jako množství popela a příměsi, nebo maximální možnou vlhkost. Za nejkvalitnější jsou považovány pelety třídy A1, které jsou světlé, pevné a nezanáší kamna.

Za nejkvalitnější jsou považovány pelety třídy A1, které jsou světlé, pevné a nezanáší kamnaZa nejkvalitnější jsou považovány pelety třídy A1, které jsou světlé, pevné a nezanáší kamna

Náš tip: Když půjdete do obchodu, zkuste pytel s peletami otočit. Když dole najdete rozlámané pelety nebo prach, raději odejděte.

Kvalitu pelet si můžete ověřit také jednoduchým testem. Nasypte hrst pelet do sklenice s vodou, kde je necháte minutu ležet. Když se mezitím rozpadnou nebo začnou plavat, jde o pelety, které jsou špatně slisované, nebo v nich je málo dřeva. Takové pelety nekupujte.

Jak vybrat kvalitní pelety?
– Dívejte se na barvu. Kvalitní pelety budou světlé.
– Na obalu najdete označení A1 a certifikaci ENplus.
Když peletu zmáčknete, měla by zachovat svůj tvar. Nekvalitní pelety se mohou rozpadnout na piliny.
– Zkuste si k peletě přičichnout. Cítíte z ní vůni dřeva a pryskyřice? Takových pelet se nebojte.
– Zakupte si malé množství pelet, mezi kterými se rozhodujete, a porovnejte dobu hoření.
– Dbejte doporučení výrobce kamen. Třeba pro peletová kamna společnosti HAAS+SOHN Rukov jsou doporučené pelety třídy A1 o rozměru 6 mm. Větší pelety by se v kamnech totiž mohly zaseknout.

Peletová kamna HSP 6 Rueda HelenaPeletová kamna HSP 7 Grande černá

David Tröschel,
technický ředitel společnosti HAAS+SOHN Rukov