Informace výrobců, Střechy, Výplně otvorů

Jak zabránit vytékání vody ze světlovodů a tvoření plísní

Použití světlovodů k osvětlování prostor neosvětlitelných denním světlem zažívá velký rozmach. Co však dělat, když je na trhu spousta výrobků s lákavou cenou, slibujících dostatek denního světla na dlouhou dobu? Zde je pár tipů na to, čemu věnovat pozornost při výběru.
 
Takto to může dopadnout, když kondenzuje voda ve světlovoduSvětlovod samotný je skvělý sluha při přivádění denního světla. Ale fyzika obzvláště v zimě již mnohé poučila mokrými stropy a odkápáváním vody na podlahu či nábytek doma nebo v práci. Co budete dělat, až vám bude z vašeho světlovodu odkapávat voda a budou se tvořit mapy na stropě ? Je nutné vybrat značku světlovodu a zkušené montážníky, kteří světlovody montují každý den.
Kvalitní světlovod musí splňovat následující požadavky:
● nesmí z něho vytékat voda a poškozovat interiér a stavební konstrukce,
● nesmí docházet k únikům drahocenného tepla v zimě,
● nesmí docházet k přehřívání místností v letních měsících,
● nesmí způsobit mokré stropy a stěny a tedy prostředí pro zdraví nebezpečné plísně,
● musí splňovat normu pro tepelný prostup pasivních a nízkoenergetických domů.
 
Vložený prvek LIGHTWAY BLUE PERFORMANCE oddělí teplou a studenou část světlovodu, aby nedocházelo ke kondenzaciVložený prvek LIGHTWAY BLUE PERFORMANCE oddělí teplou a studenou část světlovodu, aby nedocházelo ke kondenzaci
Izolační dvojsklo v prvku LIGHTWAY BLUE PERFORMANCE naplněné argonem zajistí vynikající hodnotu tepelného prostupu U = 0,6 W/(m2.K) a nedojde ke srážení vody ve světlovodu.Prvek, který udělal ze světlovodu bezpečné a úsporné zařízení na přívod denního světla bez vedlejších nepříjemných efektů běžných světlovodů, se jmenuje Lightway Blue Performance. Jeho jádrem je izolační dvojsklo naplněné argonem. To zajistí vynikající hodnotu tepelného prostupu U = 0,6 W/(m2.K). Díky tomu nedojde ke srážení vody ve světlovodu.
 
Světlovody – o čem se nemluví
O kondenzaci vody a jejím vytékání ze světlovodů se všeobecně mlčí a na otázky potenciálních zákazníků se odpovídá vyhýbavě. Je rozšířen všeobecný reklamní a prodejní mýtus, že tepelné ztráty a kondenzaci řeší dvojitý difuzér, který má k dispozici většina výrobců. Problém tím ale vyřešen není, dvojitý difuzer není napojen v místě tepelné izolace budovy a tepelný most je nepřerušen.
Jeden americký výrobce světlovodů přišel s plastovou, průhlednou přepážkou vloženou do tubusu zhruba 30 cm nad difuzér a tvrdí, že přeruší proudění vzduchu uvnitř světlovodu a tak zabrání kondenzaci vody uvnitř. Podle fyziky se však přeruší proudění vzduchu ve spáře, která je menší než 18 mm. Ve skutečnosti se jedná o zátku proti vodě nahromaděné v tubusu, aby se neobjevovala přímo na difuzéru a zůstala skryta před zraky zákazníků, které by voda na difuzéru mohla vyděsit. Představte si zvuk bubínku, který se nese v noci domem, když všichni doma spí. Zkondenzovaná voda totiž v pravidelných intervalech ukapává na vloženou plastovou přepážku uvnitř tubusu a tak to je do té doby, než se vytvoří v tubusu dostatečný sloupec vody nad touto přepážkou.
Odborník ví, že dvojitá plastová kopule není napojena na tepelnou izolaci budovy, a tak nepřerušuje tepelný most vzniklý vysoce vodivým hliníkovým plechem tubusu. Fakt, že v praxi dvojitá kopule kondenzaci vody a ztrátám tepla nezabrání, je většinou zákazníkovi při podpisu objednávky zatajen.
 
Výhody křišťálové kopule
Viděli jste někdy povrch nějakého plastu po několika letech působení slunce, smogu a vrtochů počasí? Narozdíl od plastu se do tvrdého povrchu křišťálové kopule smog a nečistoty nevpékají, a nesnižují tak již po pár měsících od montáže výkonu světlovodu. Křišťálová kopule přivádí dostatek denního světla do místností po desítky let.
Více informací o světlovodech najdete na www.lightway.cz.
podle podkladů firmy Lightway
 
Lightway používá křišťálové kopule na střeše, aby se zabránilo oslepnutí světlovodu po několika letechPorovnání střešní křišťálové kopule Lightway (uprostřed) se dvěma konkurenčními plastovými, u kterých již po 14 měsících došlo k zažloutnutí plastu vlivem UV záření a agresivního ovzduší (Brighton, Anglie)