Informace výrobců

Jeřáb pro obsluhu lisu

Společnost Adamec Crane System dodává a instaluje jeřábovou techniku na míru. Zajímá vás, jak spolupráce s ACS probíhá a na co se připravit? Pokud máte zájem nainstalovat jeřáb do vašeho provozu, lze se s průběhem realizace seznámit na příkladu spolupráce s Hanon Systems Autopal s.r.o.

Do firmy Hanon Systems Autopal zabývající se výrobou dílů do automobilového průmyslu, především však chladičů, kondenzátorů a ventilů recirkulace výfukových plynů, dodala společnost Adamec Crane Systems dva jeřáby.

Instalace jednonosníkového jeřábu v zastavěném prostoru malých rozměrů

Prvním je jednonosníkový jeřáb ACS-8t/10,9m, jenž jsme instalovali na stávající dráhu do nástrojárny, využívaný k manipulaci údržby v součinnosti společně s 5 t jeřábem. Stávající jeřáb i dráhu jsme firmě Hanon předali do užívání v průběhu minulého roku. Zajímavostí nového jeřábu 8 t je malá zástavbová výška s ohledem na maximalizaci zdvihu a nízkou podhledovou konstrukci.

Montážní technici se museli vypořádat i s náročnou prostorovou instalací jeřábu na dráhu vzhledem k již vysokému stupni zastavění prostoru ostatní technologií a vjezdovými otvory malých rozměrů.

Geologické komplikace při instalaci dvounosníkového jeřábu Adamec Crane Systems překonal bez problémů

Druhou instalací je dvounosníkový jeřáb s nosností 20 t a rozpětím 13,97 m. Jeřáb pojíždí v 5 m výšce po naší jeřábové dráze v celkové délce 25 m. Jeřábová dráha s převisy je uložena na našich samostatně stojících ocelových sloupech vetknutých do základových patek, kdy právě založení sloupů bylo jedním z problematických faktorů konstrukce, se kterými jsme se museli v projekční fázi potýkat.

Vzhledem k tomu, že geologický průzkum odhalil malou únosnost základové půdy, jsme potřebovali navrhnout několik konstrukčních řešení omezujících ohybové momenty v kotvení sloupů.

Naše úvahy směřovaly k provedení obousměrně zavětrované konstrukce jeřábové dráhy, nicméně vzhledem k částečnému omezení dispozice v hale zavětrovacími konstrukcemi, se zákazník rozhodl pro uložení sloupů na základových patkách opřených do plovoucích mikropilot v maximální hloubce až 10 m.

Jeřáb je využíván k manipulaci s lisovacími formami a hliníkovými svitky, pro umožnění této manipulace bylo potřeba jeřáb vybavit speciální traverzou rovněž naší konstrukce. Díky jejímu provedení je možné zprostředkovat přemístění širokého spektra forem různých tvarů a hmotností, doplňkovou funkcí traverzy je i otáčení forem s důrazem na bezpečnost pro obsluhu.

Ačkoli je toto řešení plně dostačující v mnoha ohledech, v současné době se zákazníkem pracujeme na budoucí dodávce obracečky forem a svitků, pevně instalované v hale pro ještě vyšší zefektivnění výroby.

Automatické řízení bezpečnosti pro eliminaci kolizí

K přispění bezpečnosti provozu v hale a eliminaci kolizí je jeřáb vybaven i vysoce sofistikovaným systémem automatického řízení, založeného na aktuální poloze jeřábu vůči ostatním strojům a dalším konstrukcím ve výrobě.

Řešení spočívá v omezení rychlostí pojezdů a zdvihu či úplným vyblokováním vjezdu do určité zóny v závislosti na jisté výšce háku a jeho zatížení, tj. popřípadě včetně manipulačního prostředku a břemene. Jedná se například o omezené fungování v prostoru pohybu nad lisovacím zařízením či v prostoru pohybu pracovníků ohraničeného bezpečnostním oplocením.

Stupeň bezpečnosti je dále navýšen o opatření zabraňující nechtěnému vstupu osob do výrobní haly při práci s jeřábem. Ve vstupech do manipulačního prostoru jeřábu jsou osazeny majáky, signalizující používání jeřábu jako výstraha pro ostatní pracovníky, a také několik optických čidel, hlídajících již případný vstup těchto osob.
Vkročením do prostoru čidel je tak obsluze jeřábu signalizován jinak nevědomý vstup osob vypnutím veškerých funkcí jeřábu.

Podobné řešení můžeme navrhnout a realizovat i ve vašem provozu. Podívejte se na náš web Adamec Crane Systems a kontaktujte nás ohledně řešení jeřábové techniky na míru právě vašim potřebám.

podle podkladů společnosti Adamec Crane Systems