Informace výrobců, Stavební chemie

K čemu je užitečný průhledný lepicí tmel

Vytvořit precizní lepený či tmelený spoj je vždy otázkou zručnosti a trpělivosti. Při lepení musíte mít odhad, kolik lepidla vůbec aplikovat, aby vám přebytečné množství při stlačení nevyteklo. Tmelení zase vyžaduje přesné a rovnoměrné vyhlazení tmelu ve spáře. Jakákoliv nesoustředěnost či spěch vedou k estetickým nedokonalostem, zvláště pokud se pracuje s univerzálními bílými nebo šedými tmely. Řešením jsou obvykle čiré (transparentní) materiály.

Při dotěsňování průhledným tmelem je v podstatě jedno, jestli tu a tam dojde k přetažení. Transparent totiž přebírá barvu svého podkladu, čímž se vytrácí jakýkoliv estetický „přešlap“. Jestli si tedy nejste jistí výsledkem, sáhněte třeba po lepicím tmelu illbruck SP030. Výborně se zpracovává, a ještě navíc perfektně lepí. Sklo, hliník, pozink, dřevo, akrylát – jeho možnosti jsou téměř neomezené. Transparentní lepicí tmel illbruck SP030 je ideálním pomocníkem při lepení dvou průhledných materiálů nebo při fixací různých prvků na skleněné podklady. Největší využití však najde při širokospektrálním tmelení a lepení, pokud si nejsme jisti estetickou dokonalostí spoje vytvořenou barevnými tmely, případně barevnou nekompatibilitou odstínu tmelu s podkladem. Typickým příkladem jsou dřezy u kuchyňských linek. Trefit se správným odstínem tmelu k barvě pracovní desky nemusí být vždy jednoduché.

Transparentní lepicí tmel illbruck SP030Transparentní lepicí tmel illbruck SP030Transparentní lepicí tmel illbruck SP030Transparentní lepicí tmel illbruck SP030

Většina transparentních tmelů je určena převážně do interiéru. SP030 není výjimkou, avšak ani exteriér není pro něj překážkou. Díky UV stabilizátorům může být vystaven UV záření a netřeba se obávat ztráty čirosti.

Technické informace najdete zde.

podle podkladů společnosti tremco illbruck