Informace výrobců

Kabiny zimního stadionu ve Vyškově s barevnými obklady Rako

Nový zimní stadion ve Vyškově je zajímavý nejen svou obloukovou střešní konstrukcí, ale i uvnitř, třeba nápaditým řešením šaten. Každá má svou barevnost a příběh připomínající úspěchy českých sportovců ve světě: červené je Nagano, zelený je londýnský Wimbledon, zatímco šedo-béžovou má krasobruslařská kabina Oslo. Originální řešení podpořily keramické obklady značky Rako Object.

Zavzpomínat na velké sportovní události nebo se i trošku poučit mohou návštěvníci zimního stadionu už od letošního roku, kdy byl stadion slavnostně otevřen. „Každá kabina směřuje k nějaké stěžejní historické sportovní události, je pojmenovaná po městě, ke kterému se váže nějaký velký úspěch českých sportovců,“ uvádí Petr Shromáždil, autor návrhu interiérů zimního stadionu. Každá kabina, každý příběh, má také svůj odstín, do něhož je laděný i interiér včetně nábytku a keramických obkladů. Na stěnách sociálních zařízení ve všech kabinách, ale také na chodbách, sociálních zařízeních pro návštěvníky a v restauraci, se uplatnily keramické obklady RAKO, celkem zhruba 1500 m². 

Osmnáct kabin, osmnáct příběhů
Volba konkrétních událostí, jimž jsou kabiny věnovány, se neomezila jen na zimní sporty, jako jsou hokej nebo krasobruslení. S ohledem na to, že se hala nachází v městském sportovním areálu, se na stadionu připomínají i úspěchy českých volejbalistů, fotbalistů a tenistů. Krátký popis a fotografii nese tabule umístěná u vchodu do šatny.

Kabin je celkem osmnáct, společnou sprchu a sociální zázemí má vždy dvojice šaten. „Keramický obklad sprch a toalet kombinuje v pruzích barevnost obou kabin, k nimž náleží,“ vysvětluje Petr Shromáždil a dodává: „Při příchodu z kabin tak obklad na pohled ladí.“ Barevné řešení, kdy dominantní odstín kabiny doplňuje neutrální bílá, umožnil výběr z celkem 24 odstínů obkládaček formátu 20×40 cm ze série ColorONE. 

Kabiny zimního stadionu ve Vyškově s barevnými obklady RakoKabiny zimního stadionu ve Vyškově s barevnými obklady RakoKabiny zimního stadionu ve Vyškově s barevnými obklady Rako

Jasné barvy i neutrální bílá
Čtveřice tenisových kabin připomene nejen tradiční londýnský Wimbledon (zelená), ale také pařížský French Open hraný na dvorcích Rollanda Garrose (oranžová) i grandslamové turnaje v New Yorku (modrá) a Melbourne (žlutá). Cihlově červená šatna (Santiago de Chile) vzpomene na mistrovství světa ve fotbale v roce 1962 (stříbro pro legendární tým ČSR), tmavě šedá fotbalové mistrovství Evropy 1976 v Bělehradu, odkud máme zlato. Volejbalová šatna je světle šedá a jmenuje se Tokio (zimní OH 1964, stříbro muži), krasobruslařská šedo-béžová připomene zlato z mistrovství Evropy 1950 v Oslu.

Desítka hokejových šaten září barvami i známými názvy měst: vedle světle zeleného Stockholmu (zlato na mistrovství Evropy 1969), cihlově červené Vídně (mistři Evropy v letech 1977, 1996 a 2005), sytě šedého Kolína na Rýnem (mistři světa 2001 a 2010) nebo malinově červeného Nagana (zlato na OH 1998) nezapomněl autor návrhu Petr Shromáždil ani na Vyškov. Zářivě modrá kabina s č. 14 je zázemím pro místní A družstvo hokejistů. 

Kabiny zimního stadionu ve Vyškově s barevnými obklady RakoKabiny zimního stadionu ve Vyškově s barevnými obklady Rako

Podlahy ve velkém formátu
Součástí vyškovského stadionu je dvoupatrová restaurace Aréna. Z horního patra je vidět přímo na led, z terasy je výhled na okolní sportovní areál. I zde se na podlahách a na toaletách uplatnily keramické dlaždice Rako, a to formát 80×80 cm a mozaika 5×5 cm v antracitovém odstínu ze série Extra kombinované s dřevodekorovým obkladem. Dlaždice ze stejné řady zvolil architekt také pro stadionové VIP toalety. Podlahu na chodbách a na sociálních zařízeních stadionu pokrývají dlaždice 60×60 cm ze série Cemento připomínající cementovou stěrku. 

O stadionu ve Vyškově
Ocelová střešní konstrukce je samonosná. Oblouky překlenují vzdálenost téměř čtyřicet metrů. Ocel má přitom tloušťku ani ne dva milimetry. Hala má nejmodernější technologii chlazení, provoz je celoroční. Ledová plocha disponuje mezinárodními parametry. Na tribunu lze do sedaček v pěti zářivých odstínech až usadit 400 diváků.

podle podkladů firmy Lasselsberger

Kabiny zimního stadionu ve Vyškově s barevnými obklady RakoKabiny zimního stadionu ve Vyškově s barevnými obklady Rako