Informace výrobců, Inženýrské sítě

Kanalizační potrubí z plastů – vybírat lze ze tří materiálů

Obecně lze říci, že pokud je kanalizační potrubí dobře vyprojektované, bude bez problémů sloužit minimálně po dobu 100 let. Při projektování je však nutné zohlednit celou řadu faktorů a také skutečnost, že různé materiály nabízejí rozdílnou provozní a ekologickou bezpečnost… Pro výrobu plastových kanalizačních systémů se obvykle používají tři základní materiály, a to polyvinylchlorid (PVC), polypropylen (PP) a polyethylen (PE). Každý má svá velká pozitiva a je na zvážení projektanta a investora, který zvolí.

PVC je osvědčenou trubní surovinou
Nejstarším syntetickým materiálem používaným pro výrobu trub je PVC. Tzv. tvrdé, neměkčené PVC (PVC-U) je s úspěchem používáno už od třicátých let minulého století, a patří tak k nejlépe prozkoumané a léty osvědčené surovině pro výrobu trub. Mezi plasty vhodnými pro výrobu trub jednoznačně vyniká především vysokým modulem pružnosti. Má také velmi dobrou odolnost proti oděru a oproti PE nebo PP zhruba poloviční tepelnou roztažnost.

Jako příklad prémiového produktu vyrobeného z PVC lze uvést potrubí Wavin Solidwall PVC SN12. Jedná se o výrobek s homogenní plnostěnnou konstrukcí, u něhož je oproti běžně používanému systému KG (SN4, SN8) zesílena tloušťka stěny. Díky tomu je dosaženo kruhové tuhosti SN 12, což umožňuje použít tento systém i do míst s velmi nízkým krytím potrubí. Vzhledem k použití PVC -U je pro potrubí typická vyšší hmotnost při zachování příznivé ceny.

Kanalizační potrubí z plastů – PVC

Materiálem budoucnosti je polypropylen
Polypropylen je ideální polymer pro kanalizační trubky. Je dlouhodobě odzkoušen, osvědčil se na řadě staveb a v odborných kruzích je považován za surovinu budoucnosti. Ve srovnání s PVC vykazuje celou řadu předností. Dává trubkám vyšší chemickou odolnost, zvyšuje rozmezí teplotní použitelnosti plastových trub a není citlivý k nárazům ani plošným dynamickým rázům. PP nevykazuje křehnutí okolo bodu mrazu, které může komplikovat manipulaci i pokládku běžných PVC trub. Z polymerů používaných v oblasti potrubí má PP nejnižší úbytek materiálu při oděru. Většina výrobců dnes používá PP na výrobu korugovaných potrubních systémů, které vítězí především svou cenou. Příkladem může být systém Wavin X-Stream. Mnohem vhodnější jsou ovšem žebrované systémy Ultra Rib 2 a Ultra Rib 2 SN16 nebo plnostěnné hladké systémy jako KG 2000 nebo Acaro PP SN12.

Potrubí Ultra Rib 2 s homogenní stěnou zesílenou plnými žebry dokazuje již 20 let, že díky optimálnímu materiálovému využití lze vyrobit potrubní systém, který je z technického a ekonomického hlediska nepřekonatelný. Konstrukce stěny je navržena s důrazem na ekologicky úsporné využívání surovin, ale zároveň je dostatečně robustní na to, aby bezpečně plnila svoji funkci. Konstrukce potrubí Ultra Rib 2 umožňuje velmi těsný spoj, a to i v případě deformace nebo posuvu. Díky tomu, že je stěna zesílena plnými žebry, je možné potrubí obsypávat i materiály s vyšší zrnitostí, což představuje úsporu při pokládce. Systém se vyznačuje kruhovou tuhostí SN10 (SN16), čímž je předurčen k použití v místech s velkým statickým či dynamickým zatížením, včetně oblastí s nepříznivými geologickými podmínkami.

Systém KG 2000 nabízí mimořádně robustní plnostěnné trubky z optimalizovaného materiálu PP-MD s homogenní strukturou. Materiál PP-MD má výrazně vyšší modul pružnost, a tedy i perfektně vyváženou tuhost a houževnatost. Velká kruhová tuhost potrubí SN 10 dovoluje značné zatížení, zatímco houževnatost systému KG 2000 zajišťuje značnou odolnost vůči proražení. Výsledkem kombinace těchto vlastnosti je, že trubky KG 2000 nejsou při nízkých teplotách citlivé na nárazy, a lze je proto pokládat i při teplotách pod bodem mrazu. Systém KG 2000 byl úspěšně testován na tlak 2,4 bar a díky tomu může být používán i v ochranných pásmech zdrojů pitné vody.

Kanalizační potrubí z plastů – PP

Letošní novinkou je plnostěnné hladké potrubí Wavin Acaro PP SN 12. Systém je vyroben z polypropylenu s vysokým pevnostním modulem (PP-HM). Vyznačuje se kruhovou tuhostí SN 12, vysokou houževnatostí a podélnou tuhostí, čímž je předurčen pro použití v náročných podmínkách či v místech s velkým statickým či dynamickým zatížením. Jedná se o systém trubek a tvarovek s mimořádně bezpečným vícebřitým těsněním odolným proti sklouznutí, které lze navíc snadno vyjmout za účelem čištění či výměny. Těsnění prokázalo testováním vysokou úroveň těsnosti – až 5 bar, a proto je možné systém využít i v místech zdrojů pitné vody. Díky velké tloušťce stěn a povrchu odolnému proti oděru je systém vhodný pro vysokotlaké čištění. Systém byl testován na tlak 200 bar. Kromě standardního značení potrubí na vnější straně nabízí systém Acaro PP SN 12 i značení na straně vnitřní, díky čemuž je možná snadná identifikace Acaro PP SN 12 i po instalaci potrubí. Wavin Acaro PP SN 12 se ideálně hodí všude tam, kde je bezpečnost kanalizačního potrubí hlavní prioritou. Jde tedy jak o centra měst, tak o poddolovaná území, chráněné krajinné oblasti a ochranná pásma vodních zdrojů. Své místo najde také v horských oblastech či v zavodněných lokalitách.

Kanalizační potrubí z plastů – PP, PE

Svařované systémy z polyethylenu jsou maximálně spolehlivé
Polyethylen se zprvu používal především pro tlakové rozvody vody, pozitivní zkušenosti s tímto materiálem však způsobily, že se na PE potrubí a plně svařované systémy přechází i v oblasti gravitačních kanalizací. Wavin Ekoplastik nabízí možnost vytvářet z PE dokonce celé kanalizační systémy, a to s využitím potrubí PROTV a šachet Tegra 1000 PRO-TV. PRO‑TV je dvouvrstvé potrubí z polyethylenu (PE-HD) se světlým provedením vnitřní vrstvy, jež usnadňuje TV inspekci. Jedná se o plně svařitelný systém pro gravitační kanalizace, který nabízí vysokou kruhovou tuhost SN 16. Díky možnosti natrvalo svařovat všechny spoje dosahuje systém vysoké těsnosti, a tak je předurčen například do míst blízkých vodním zdrojům, do center měst, do chemického průmyslu nebo do zvodnělých lokalit. Díky síle stěny a způsobu spojování je tento systém vhodný i do projektů s velkými spády nebo do poddolovaných území.

Veškeré potrubní systémy Wavin jsou navrženy tak, aby splňovaly vysoké požadavky na odvod dešťových a splaškových vod. Ať už si tedy zájemce vybere jako ten nejvhodnější materiál PVC, PP nebo PE, dostane vždy prémiový kanalizační systém, který maximálně využívá výhod preferovaného materiálu.

Aleš Břeň, Wavin Ekoplastik