Články, Informace výrobců, Inženýrské sítě, Materiály

Kanalizační potrubí z PP obstojí i při mimořádném zatížení

Pro výrobu plastových kanalizačních systémů se dnes používají tři základní materiály – polyvinylchlorid (PVC), polypropylen (PP) a polyethylen (PE). Neměkčené PVC (PVC-U), které je s úspěchem používáno už déle než 80 let, vyniká mezi plasty vhodnými pro výrobu trub velmi vysokým E-modulem a dobrou odolností proti oděru. Oproti PE nebo PP má také zhruba poloviční tepelnou roztažnost. Pro oblasti se silnou statickou zátěží, tedy prakticky pro veškerou městskou výstavbu, je však ideálním polymerem pro kanalizační trubky polypropylen (PP). Ten vykazuje ve srovnání s PVC celou řadu předností, včetně vyšší chemické a teplotní odolnosti či odolnosti vůči nárazům.

Materiálem budoucnosti je polypropylen
Polypropylen (PP) je dlouhodobě odzkoušen a v odborných kruzích je považován za surovinu budoucnosti. Dává trubkám vyšší chemickou odolnost a zvyšuje rozmezí teplotní použitelnosti plastových trub (–20 až 90 °C). Není citlivý k nárazům ani plošným dynamickým rázům. Většina výrobců dnes používá PP na výrobu korugovaných potrubních systémů, které vítězí především svou cenou, příkladem může být systém Wavin X-Stream. Vhodnější je však použít žebrovanou konstrukci potrubí, jako je systém Ultra Rib 2, nebo plnostěnnou hladkou konstrukci potrubí, kterou poskytuje systém KG 2000.

Potrubní systém Ultra Rib 2, distributor Wavin EkoplastikPlnostěnná žebrovaná konstrukce potrubí Ultra Rib 2

Systém KG 2000 nabízí mimořádně robustní plnostěnné trubky z optimalizovaného materiálu PP-MD s homogenní strukturou. Uvedený materiál má výrazně vyšší modul pružnost E, tedy perfektně vyváženou tuhost a houževnatost. Vysoká kruhová tuhost potrubí ≥10 kN/m² dovoluje značné zatížení, zatímco houževnatost systému KG 2000 znamená, že trubky jsou velmi odolné vůči proražení.

KG 2000 byl úspěšně testován na tlak 2,4 bar a díky tomu může být úspěšně používán i v ochranných pásmech zdrojů pitné vody. Systém je díky vysoké kruhové tuhosti SN10 předurčen k použití v místech s velkým statickým či dynamickým zatížením, včetně oblastí s nepříznivými geologickými podmínkami.

Potrubní systém KG 2000 splňuje všechny požadavky ČSN EN 14758 na moderní kanalizační systémy. Výrazná zelená barva znemožňuje záměnu potrubí a tvarovek za jiné systémy, takže i po položení je viditelně zaručena kvalita a homogenita. Potrubí KG 2000 může být použito jak ve větších, tak i menších hloubkách pod komunikacemi určenými pro těžkou nákladní dopravu.

Korugované potrubí Wavin X-Stream, distributor Wavin EkoplastikKanalizační šachty Tegra s výkyvnými hrdly

Díky promyšlené konstrukci a pečlivé výrobě představuje KG 2000 systém mimořádně šetrný vůči životnímu prostředí. Základem je výroba s úsporou zdrojů a nízkými emisemi CO2 při 100% recyklovatelnosti materiálu, přičemž systém navíc díky jedinečnému způsobu těsnění poskytuje dokonalou ochranu podzemních vod.

Bezpečnost díky trojnásobné ochraně
Systém KG 2000 disponuje speciálním těsněním, které zabraňuje případnému vytékání odpadní vody z kanalizace a zároveň znemožňuje pronikání podzemních vod do trubek. Patentovaný těsnicí systém je tvořen hrdlem se speciálně tvarovaným těsnicím žlábkem a tříbřitovým těsnicím prvkem. První břit bezpečně fixuje těsnicí prvek v žlábku. Stírací břit brání pronikání nečistot a písku a těsnicí břit zajišťuje trvalé utěsnění spoje.

Na rozdíl od pevně osazeného těsnění nabízí KG 2000 možnost flexibilního vyjímání a opětovného nasazování těsnění. To umožňuje kdykoliv přímo na místě odstranit eventuální nečistoty. Kromě vysoké těsnicí schopnosti minimalizuje stupňovité těsnění sílu potřebnou k zasouvání dříku do hrdla, což vylučuje používání speciálního nářadí.

Wavin KG 2000 PP, distributor Wavin EkoplastikPatentovaný speciální těsnicí systém KG 2000, distributor Wavin Ekoplastik

Práci usnadňuje i jednoduchá optická kontrola. Podle způsobu použití může být v řadě případů navíc požadováno osazení těsněním NBR. Je-li tedy nutné zajistit odolnost vůči olejům a benzínu, lze těsnicí prvek KG 2000 rychle a prakticky vyměnit přímo na místě a není nutné měnit celý systém.

O kvalitě systému vypovídá i to, že jeho prodej v Německu převyšuje prodej u nás velmi oblíbeného žebrovaného potrubí Ultra Rib 2. Systémy Wavin jsou přitom navrženy tak, aby splňovaly ty nejvyšší požadavky na odvod dešťových a splaškových vod. Zkušenosti s přímou extruzí PP-M D jsou pak zárukou, že KG 2000 bude spolehlivě fungovat déle než 100 let.

Aleš Břeň, Wavin Ekoplastik