Informace výrobců

Kapalný plyn jako efektivní alternativa pro vytápění obecních budov?

V rámci rekonstrukce obecních budov a škol se často kromě zateplení řeší změna způsobu vytápění. Požadavky jsou vždy stejné. Vysoká účinnost, snížení dosavadních nákladů a zvýšení komfortu obsluhy. Pro malé obce a školy bývá investice do sofistikovaných zařízení jako jsou tepelná čerpadla nad jejich finanční možnosti. Co tedy dělat v případě, kdy není do obce zavedena přípojka zemního plynu? Elegantní alternativou je vytápění s pomocí kapalného plynu – LPG.

Příběh školy
Základní škola situovaná v malebné obci nedaleko Milevska vytápěla kdysi své prostory, podobně jako mnoho jiných, pomocí kotle na uhlí. Tento způsob byl samozřejmě nejen neefektivní, neekologický, ale vyžadoval mnoho času a úsilí věnovanému obsluze. Ke staré dnes již zrekonstruované budově školy, do které v současné době dochází přes 100 žáků, byla přistavěna nová budova, ve které je umístěna družina a jídelna. Nyní se dokončuje rekonstrukce půdních prostor, ve kterých by měly vzniknout nové učebny. Objekt byl na obálce zateplen kontaktním zateplovacím systémem ETICS, byla vyměněna všechna okna i dveře a v přízemí, vzhledem k vysokým stropům, byly zatepleny stropy pomocí sádrokartonových podhledů s vkládanou tepelnou izolací. V této poslední fázi kompletní rekonstrukce a dostavby byly vyměněny staré plynové kotle za nové kondenzační s vysokou účinností. Nové jsou rovněž rozvody topení a radiátory s termostatickými hlavicemi.

Kapalný propan, jako zdroj tepelné energie, využívá základní škola již od roku 2006. Již v té době, kdy přecházela na vytápění plynem, se tato alternativa jevila jako efektivní, především po finanční nákladové a investiční stránce. Nezměnila na tom nic ani výměna starých kotlů za nové, které byly již z výroby přizpůsobené kapalnému propanu. Protože obec neplánuje ani v nejbližší budoucnosti zavedení přípojky zemního plynu, stal se kapalný propan v podstatě jedinou možnou alternativou. Projekt byl vypracován s pomocí odborníků společnosti TOMEGAS, která je předním českým dodavatelem zkapalněných technických plynů. Zahrnoval instalaci dvou zásobníků kapalného plynu objemu 4 m3. Podle slov ředitele školy se zásobníky doplňují dvakrát ročně. S novými kotli a po zateplení fasády se náklady na vytápění snížily z původních 400 tisíc Kč na polovinu. Škola se navíc nemusí o nic starat, protože veškerý servis kolem zásobníku a dodávek plynu zajišťuje TOMEGAS.

Při absenci přípojky zemního plynu je pro obce elegantní alternativou vytápění s pomocí kapalného plynu - LPGStaré plynové kotle byly vyměněny za nové kondenzační s vysokou účinností

Na přání zákazníka
Vytápění kapalným propanem je ekologické a současně efektivní, jinak by nemohly být splněny přísné dotační podmínky, které obecní budovy čerpají. TOMEGAS je dodavatelem nejen samotného plynu, ale zajištuje také instalace zásobníků včetně potřebného projektu. Zásobník si zákazník může koupit nebo pronajmout. Velikost nádrží je odvislá od požadavků a pohybuje se od 2 do 250 m3. Systém může být nastaven tak, že automaticky vydá signál, pokud hladina kapalného plynu klesne na určitou mez a společnost automaticky zásobník sama doplní. Smlouvy na dodávky plynu jsou šité na míru každému zákazníkovi a obvykle se aktualizují každý rok dle situace na trhu.

Další informace můžete získat na stránkách www.tomegas.cz.

Velikost nádrží je odvislá od požadavků a pohybuje se od 2 do 250 m3. Systém může být nastaven tak, že automaticky vydá signál, pokud hladina kapalného plynu klesne na určitou mez a společnost automaticky zásobník sama doplníNádrže

podle podkladů firmy TOMEGAS