Informace výrobců

KASPER CZ dokončil skelet jičínského zimního stadionu

Jičínský zimní stadion chystá se po zásadní rekonstrukci chystá na nadcházející zimu. Unikátní dřevěná nosná konstrukce stavby, jejímž investorem je město Jičín a generálním dodavatelem společnost VCES a.s., již stojí. Realizovala ji trutnovská firma KASPER CZ.

Nosná konstrukce, jejíž rozpon je v příčném směru 42 a v podélném směru 72 metrů, je vyrobena z lepeného lamelového dřeva. Hlavním nosným prvkem je dvoukloubový rám profilu 220/1389 mm, který se nachází ve střední části konstrukce a který je montážně rozdělen na tři části. Krajní pole rámu jsou oblouková, střední část sedlová a vzepětí je 9400 milimetrů.
Hala je na obou stranách ukončena půlobloukovou valbou tvořenou sedmi půlrámy profilu 180/1389 mm, jež jsou tvarově shodné s rámem hlavním. Největším prvkem je střední část hlavního rámu, která měří dvaadvacet metrů a váží téměř čtyři tuny. Prostorovou tuhost zajišťují tři prstence ztužidel, které jsou doplněny v hlavní části hřebenovým ztužidlem a ocelovými táhly umístěnými ve dvou krajních polích hlavních rámů. Hlavní nosné spoje jsou řešeny pomocí osově zatížených vysokopevnostních šroubů, přičemž přenos sil do dřeva zajišťují osově namáhané vruty.
Se společností KASPER CZ spolupracovala na realizaci skeletu zimního stadionu rakouská firma WIEHAG Gmbh, která je pro trutnovské tradičním partnerem. Wiehag zajišťoval výrobu prvků včetně opracovávání na CNC stroji, zároveň se z velké části podílel na vypracování dodavatelské dokumentace.
Samotná montáž, ke které bylo vzhledem k obtížným místním podmínkám zapotřebí využít tří spolupracujících jeřábů, trvala pouhé tři týdny. „Na tuto stavbu jsme hrdi z více důvodů. Samozřejmě už vzhledem k faktu, že se jedná v rámci dřevěných konstrukcí o velký projekt, ale rovněž proto, že jsme realizaci projektu zvládli v opravdu krátkém termínu. Já osobně jsem též velmi potěšen, když vidím, že vyrostla opravdu krásná stavba, a že se povedla. Proto věřím, že bude spokojen nejen investor, ale především lidé, kteří budou stadion v budoucnu využívat,“ hodnotí stavbu výkonný ředitel firmy KASPER CZ David Kasper.
Autorem architektonického návrhu rekonstrukce zimního stadionu, který připomíná obrácenou loď s kýlem, je architekt Miloš Mlejnek (BFB studio, s. r. o. Praha) a generálním projektantem Ing. Pavel Bejček (BBD, s. r. o. Praha).
Další informace o projektu přestavby stadionu najdete zde.
Fotogalerii z průběhu montáže konstrukce si můžete rohlésnout na webu firmy KASPER CZ.
tisková zpráva, mi