Beton, Informace výrobců

KineticBoost-Technology® – nový standard pro podlahová souvrství

Ať už v průmyslu, parkovacích domech, v obchodě nebo také v pozemním stavitelství – požadavky na podlahy jsou stejně tak rozmanité jako jejich užívání. Ale přeci jen mnoho na trhu zavedených epoxidových, polyuretanových a polymethylmethakrylátových (PMMA) systémů naráží při různých podmínkách prostředí, jako je např. vlhkost, nebo při příliš vysokých, případně příliš nízkých teplotách na své meze. Společnost MC-Bauchemie vyvinula novou technologii, která může být aplikována i v takových obtížných podmínkách a která umožňuje rychlé vybudování esteticky příjemných a trvale vysoce zatížitelných podlah. KineticBoost-Technology® představuje nové měřítko pro průmyslové podlahy a rozšiřuje spektrum použití časově i geograficky – jak dlouho do zimy, tak i do tropických oblastí, jako je třeba jihovýchodní Asie.

Výhody a nevýhody běžných ochranných vrstev
Podlahové ochranné vrstvy na bázi reaktivní pryskyřice disponují vše-obecně delší životností než minerální podlahy. Mohou se pokládat naprosto beze spár a jsou odolné proti úderům, poškrábání a nárazům. Díky svému hladkému povrchu se mohou snadno udržovat v čistotě i za obtížných hygienických okolností. Kromě toho jsou velmi odolné vůči mnoha chemikáliím a také rezistentní vůči vysokým teplotním výkyvům, které se mohou například vyskytovat v provozech pro zpracování potravin. Jedná se přitom o tekuté umělé hmoty na bázi reaktivní pryskyřice, které se používají jako jednosložkové, dvousložkové nebo vícesložkové produkty. Zatímco jednosložkové produkty zpravidla vytvrdnou na základě vlhkosti vzduchu, u dvousložkových a vícesložkových produktů probíhá chemická reakce základní pryskyřice a tvrdidla případně katalyzátoru v tekuté umělé hmotě. Po jisté době reakce tekutá umělá hmota vytvrdne a zatěsní tak podklad.

Finální protiskluzová úprava parkovacích plochPojížděná střecha parkoviště

Obecně se dá říct, že tekutá umělá hmota na bázi polymethylmethakrylátu (PMMA) obzvlášť rychle reaguje, že epoxidové pryskyřice se vyznačují svojí vysokou mechanickou a chemickou odolností, zatímco polyuretany (PU) vykazují elastické vlastnosti. Jsou proto mnohostranně použitelné – od dekoračních a designových podlahy až po extrémně pevné a vůči chemikáliím odolné průmyslové podlahy. Ovšem všechny systémy do jednoho mají jednu nevýhodu: vytvrdnou během zpracování za přítomnosti vlhkosti pouze s rušivými vedlejšími reakcemi.

Rušivé vedlejší reakce
Epoxidové pryskyřice za přítomnosti vlhkosti  a kysličníku uhličitého vytvoří karbamidan jako bílou pevnou látku, zatímco katalyzátor polymethylmethakrylátů (PMMA) se může nechtěně rozpadnout a tím ztratit svůj účinek. Uvnitř polyuretanů reaguje složka izokyanátu s vodou na CO2 a to může vést k nežádoucí tvorbě bublinek uvnitř nanášené vrstvy. Z tohoto důvodu je aplikace klasických ochranných vrstev na bázi reaktivní pryskyřice při vysokých vlhkostech vzduchu (> 80 % relativní vlhkosti) kritická. Protože tyto případy nastávají často v mnoha regionech naší planety a znemožňují tak pokládku ochranných vrstev podlah, je projektování a provedení pro projektanty, investory a zpracovatele limitované.

Řešení problému – MC-Floor TopSpeed
Aby byl vyřešen problém neomezených možností zpracování, vyvinula společnost MC po dlouholeté vývojové práci s MC-Floor TopSpeed speciální systém na bázi pryskyřice pro podlahy v průmyslu a pozemním stavitelství, který může být zpracováván také za nepříznivých podmínek. Inovační systém ochranných vrstev je založen na nové chemické reakci speciálního pojiva – „KineticBoost-Technology®“ – a umožňuje práce při nanášení vrstev také při vysoké vlhkosti vzduchu a vlhkosti v podkladu a také při rozsahu teploty od 2 do 35 °C. S MC-Floor TopSpeed se mohou průmyslové podlahy ve vnitřních i venkovních prostředích zhotovit během několika hodin a již po krátké době se mohou plně zatěžovat.

KineticBoost-Technology®
Urychlené vytvrzení produktu MC-Floor TopSpeed je výsledkem technologie KineticBoost-Technology®. Kinetická reaktivita se změní v tom smyslu, že je speciálním pojivem zachycena voda a vytvoří se katalyticky aktivní složka. Díky reakci při zachycení a extrémnímu urychlení není již možná reakce vody se skupinami izokyanátů. Protože reaktivita těchto hmot pro nanášení vrstev je také při nízkých teplotách prostředí téměř nezměněná, mohou se takové nanášené vrstvy bezpečně aplikovat ještě při vysoké vlhkosti vzduchu a při nízkých teplotách těsně nad bodem mrazu. To také znamená: žádná citlivost na rosení a žádné pokukování po vlhkoměru, kromě toho nanášení vrstva rychle uschne a je během 30 minut odolná vůči dešti.

Rychlé zhotovení, menší náklady
Všechny složky systému KineticBoost-Technology® využívají vliv vlhkosti z prostředí a proměňují ho v dodatečnou, urychlenou reakci tvrdnutí. Přitom se kromě toho u nanášené vrstvy zvýší adheze, odolnost proti otěru a proti poškrábání. Úplné zhotovení průmys-lové podlahy je možné v jednom dni, což investorům ušetří mnoho času – zvláště když odpadnou dodatečné jízdy na stavbu. Kromě toho se může pracovat i za špatných povětrnostních podmínek, aniž by se muselo staveniště zakrýt nebo vytápět. Mimo to je díky tomu také možné provádět práce v probíhajícím provozu.

KineticBoost-Technology® – nový standard pro podlahová souvrstvíKineticBoost-Technology® – nový standard pro podlahová souvrství

Použití na parkovacích plochách
Své přednosti byl schopen MC-Floor TopSpeed dokázat při sanaci parkovacích ploch Europa Shopping MALL ve slovenské Banské Bystrici. Parkoviště se nachází na venkovní střeše nákupního centra, staré povrchy z betonu byly nasycené vlhkostí. Proto bylo požadováno řešení se systémem ochranných vrstev, který umožní difuzi vodní páry a který je kromě toho odolný proti ultrafialovému záření a odolný proti skluzu. Podlaha byla s MC-Floor TopSpeed realizována za provozu uprostřed léta, kdy jsou v tomto regionu vedle velkého horka běžné i dešťové přeháňky. Poté, co byl starý povrch betonu, zahrnující plochu 12 000 m², zbroušen a odpovídajícím způsobem připraven, byla nanesena penetrace MC-DUR 1320 VK. Následovala uzavírací stěrka z pryskyřice MC-DUR 1320 VK a byla posypána křemičitým pískem s velikostí zrna 0,3 až 0,8 mm. Po odsání přebytečného písku byla nakonec nanesena krycí vrstva s MC-Floor TopSpeed v odstínu RAL 7023, a to pomocí hladítka z tvrzené gumy, a poté byla rovnoměrně převálečkována křížovým způsobem. Díky rychlému vytvrzení byla samozřejmě také doba výpadků pro parkování nakonec mnohem kratší: dodatečná ekonomická výhoda, která se jak projektantovi, tak i investorovi líbila.

Provádění v zimě
Stěží u nějakého jiného materiálu pro nanášení podlahových vrstev je možné jako s MC-Floor TopSpeed nastavovat tvrdost a pružnost od nízkého až po vysoký stupeň. To využili investoři a projektanti nového stadionu Ference Puskáse v Budapešti. V největším veřejném stavebním objektu Maďarska s kapacitou více než 67 000 diváků, který je pojmenován po legendárním maďarském fotbalistovi Ferenci Puskásovi, bylo provedeno 15 000 m² podlahových ploch na tribunách s MC-Floor TopSpeed flex, flexibilizující válečkem nanášenou vrstvou s možností přemostění trhlin.

Protože k realizaci částečně zastřešených ploch muselo dojít v listopadu a prosinci 2018, nepřicházel v úvahu žádný klasický systém OS 11. Nakonec se muselo pracovat také při teplotách pod bodem mrazu a mezi dešťovými a sněhovými srážkami. Relativní vlhkost vzduchu se neustále pohybovala kolem 80 až 90 procent. Místy byly staré plochy po dobu několika hodin zaváté sněhem. Přesto MC-Floor TopSpeed flex odolával i těmto extrémním povětrnostním podmínkám. Díky tomu mohly být na plochy o velikosti 1000 až 1500 m² v rámci jednodenního záběru nanášeny vrstvy šesti- až osmičlennými týmu pracovníků. Investoři a projektanti se rozhodli pro MC-Floor TopSpeed flex také proto, že na nových površích betonu se mohou ještě dělat. MC-Floor TopSpeed flex byl schopen překlenout statické trhliny v podkladu do 0,8 mm při 23 °C, příp. 0,4 mm při –10 °C, a také dynamické trhliny do 0,15 mm při –10 °C, aniž by se trhal.

Silný v potravinářském průmyslu
Podobnou výzvu zvládl MC-Floor TopSpeed v Horním Rakousku, kde v Gunskirchenu jihozápadně od Lince vzniká na ploše 56 000 m² nejmodernější podnik na výrobu pečiva v Evropě. Projekt zadaný rodinným podnikem Resch & Frisch, který byl plánován na více etap, byl zahájen koncem roku 2017. Pro podlahové vrstvy vybrala projekční kancelář Machowetz und Partner společnost MC. Rozhodujícím kritériem pro výběr produktů pro nanášení podlahových vrstev byla mj. snášenlivost s vlhkostí, protože začátek stavby spadal do zimy a zbytková vlhkost potěrů byla příliš vysoká na to, aby se mohly nanášet standardní ochranné vrstvy na bázi epoxidové pryskyřice nebo polyuretanu. Po založení více vzorových ploch a také po návštěvě referenčního objektu se investor a projektant nakonec jednohlasně rozhodli pro MC-Floor TopSpeed. Práce byly zahájeny v září 2017. Celkem se má až do roku 2022 realizovat 35 000 m² stropních ochranných vrstev a dalších 12 000 m² podlahových ochranných vrstev s MC-Floor TopSpeed, TopSpeed SC a T.

Napenetrovaná plochaCeloplošný zásyp ploch křemičitým pískemKineticBoost-Technology® – nový standard pro podlahová souvrství

Ochrana povrchu díky systému
Zpracování systému MC-Floor Top-Speed se uskutečňuje od přípravy podkladu až po nanesení konečné vrstvy pomocí běžného nářadí jako pryžových shrnovačů, stěrek a plstěných válečků. Aby byla docílena optimální adheze k podkladu, podlahová plocha se připraví pomocí brusek na beton nebo pomocí technologie Blastrac. Vadná místa a výlomy je možné opravit nízkoviskózní plnitelnou reaktivní pryskyřicí MC-Floor TopSpeed SC. Následující základní nátěr, ochranná vrstva a také vrstva pro uzavření povrchu se poté jednoduše nanášejí pomocí válečku. Oblasti soklu se mohou přelepit nebo jednoduše natřít štětcem. Také v oblasti úpravy podlahy poskytuje systém dostatek volnosti pro kreativitu: MC-Floor TopSpeed je možné obdržet jak v různých barevných odstínech, tak také transparentní, matný nebo flexibilizovaný. Kompletní struktury systému jsou jednoduše, bezpečně a rychle realizovatelné bez dekorativních chipsů i s nimi.

Více volného prostoru na podlaze
Podlahové ochranné vrstvy na bázi epoxidu, polyuretanu a poly-met-hylmethakrylátu (PMMA) narážejí při vlhkosti nebo při příliš vysokých nebo příliš nízkých teplotách na své meze. Nové reaktivní pryskyřice společnosti MC na bázi Kinetic-Boost-Technology® ale rozšiřují spektrum aplikace pro podlahové vrstvy. Umožňují bezpečné a rychlé nanesení i při kritických podmínkách jako nízkých teplotách do 2 °C, vysokých teplotách do 35 °C, vysoké vlhkosti vzduchu a také vlhkosti v podkladu. Všechny složky systému využívají vliv vlhkosti z prostředí a proměňují ho v dodatečnou, urychlenou reakci tvrdnutí. To zajišťuje velmi dobrou adhezi ke všem podkladům z betonu a potěru a mimořádně vysokou mechanickou odolnost proti opotřebení. Projektanti, investoři a zpracovatelé tak mají více možností pro provádění podlah v oblasti průmyslu a pozemního stavitelství.

podle podkladů společnosti MC-Bauchemie