Informace výrobců, Zajímavá stavba

KMB Sendwix byl použit pro mateřskou školu v Nové Bělé

Přízemní objekt mateřské školky má tvar písmene U s otevřením na jih, kde je situováno dětské hřiště. Vytváří se tak soukromý parter pro děti, který je zvukově i vizuálně oddělen od blízké místní komunikace. Chráněný dvůr by měl fungovat jako přirozené centrum dění využívané ke hrám, učení a sociálním kontaktům.

Budova je osazena mezi stávající vzrostlou zeleň, která bude vhodně doplněna novou výsadbou. Celková kapacita mateřské školy je 72 dětí. Mateřská škola je navržena jako trojtřídní s vlastní kuchyní.

Architektonické a provozní řešení objektu
Budova školky má téměř atriový charakter. Zvnějšku je vymezena provětrávanou fasádou z kompaktních desek v různých barevných odstínech, která je v „atriu“ doplněna o dřevěnou fasádu (thermowood). Atraktivitu nádvoří doplňují rozlehlá markýza a pergola, které tvoří útočiště při nepřízni počasí. Hlavní prosklené plochy jednotlivých tříd jsou umístěny na fasádě přilehlé k tomuto pomyslnému dvoru a vytvářejí tak příjemnou atmosféru a vizuální komunikaci mezi jednotlivými třídami. Jedno z křídel objektu slouží pro nezávislý provoz jedné z tříd, které může v případě nižší obsazenosti přerušit provoz a snížit tak provozní náklady.

Půdorys

Interiéry
Všechny prostory jsou zařízeny účelně, s důrazem na praktickou stránku prostoru a její variabilitu. Barevné řešení prostor je navrženo v kombinaci více barev (červené, oranžové, žluté a zelené). Většina barev nepřímo navazuje na venkovní vzhled mateřské školy. Na podlahy je téměř ve všech hlavních prostorech navrženo přírodní linoleum v různých barevných odstínech. Pouze v technickém zázemí, kuchyni a sociálních zařízeních je navržena dlažba. Ke kvalitnímu vnitřnímu prostředí přispívá dostatečná plocha okenních otvorů, nucená výměna vzduchu a kvalitní akustický podhled. Zádveří je řešeno funkčně – s mobilní lavičkou a uzamykatelnou vitrínou. Na podlahu je použita barevná čisticí zóna. Vlastní třídy jsou rozděleny na dvě části – pracovnu (jídelna) a hernu (noclehárna). Pracovna je od herny oddělena posuvnou stěnou. Z každé třídy je přímý přístup do sociálního zařízení, které je řešeno v barvách navazujících na barevné řešení třídy. Většina povrchů stěn a stropů je řešena v bílé barvě.

Technický popis stavby
Zakládání reagovalo na komplikované podloží stavby. Mateřská škola je založena na plošných základech. Obvodové a vnitřní nosné stěny jsou podporovány dvoustupňovými základovými pásy, bodové zatížení ze sloupků markýzy a pergoly pak jednostupňovými základovými patkami.

Základová deskaPro stavbu byl zvolen zdicí systém s velkou tepelnou kapacitou – KMB SENDWIX

Pro stavbu byl zvolen zdicí systém s velkou tepelnou kapacitou – KMB SENDWIXPro stavbu byl zvolen zdicí systém s velkou tepelnou kapacitou – KMB SENDWIX

Konstrukční systém objektu je navržen jako stěnový podélný. Při návrhu byl kladen důraz na kvalitu a stabilitu vnitřního prostředí, se kterou souvisí také nepřehřívání vnitřních prostor v létě a dobrá akumulace tepla v zimě. Z těchto důvodu byl zvolen zdicí systém s velkou tepelnou kapacitou. Stěny objektu jsou vyzděny z vápenopískových kvádrů Sendwix na vysokopevnostní lepicí maltu. Tloušťka nosných stěn je 240 mm. Normalizovaná pevnost v talku vápenopískových bloků je 15 MPa, pevnost malty 10 MPa. Zdivo je vyztuženo pomocnou tahovou výztuží pod okenními parapety. Založení všech stěn se provede na vápenopískový izolační blok (první vrstva), který eliminuje tepelný most mezi stěnou a základovou konstrukcí. Vnitřní dělicí příčky jsou zděny z vápenopískových bloků v tloušťkách 115 a 175 mm.

Stropy jsou kombinované. Překlady nad vnitřními i vnějšími stěnovými otvory jsou řešeny dvěma způsoby dle konkrétního zatížení překladu. První způsob představuje osazení systémových prefabrikovaných překladů z vápenopískových tvarovek doplněných o ocelovou výztuž zalitou betonem. Druhý způsob představuje provedení železobetonového monolitického překladu.

Stropní konstrukce je tvořena ŽB prefabrikovanými panely, které zároveň plní nosnou funkci střešní konstrukce. Střecha mateřské školy je plochá, jednoplášťová s gravitačním odvedením srážkových vod dovnitř dispozice objektu. Střešní skladba ploché střechy obsahuje parozábranu z asfaltového pásu, vrstvu tepelné izolace z desek expandovaného stabilizovaného polystyrenu a hlavní hydroizolační vrstvu tvořenou fólií z měkčeného PVC tl. 1,5 mm, která je mechanicky kotvena do nosné stropní konstrukce.

Ve většině místnosti jsou použity standardní podhledy (sádrokartonové, kazetové). Speciálních podhledů je použito v denních místnostech mateřské školky s ohledem na prostorovou akustiku prostředí. Ve třídách jsou instalovány akustické dřevovláknité podhledy bílé barvy. Instalované podhledy splňují vážený činitel zvukové pohltivosti αw ≥ 0,8 (širokopásmový pohlcovač).

Pro stavbu byl zvolen zdicí systém s velkou tepelnou kapacitou – KMB SENDWIXPro stavbu byl zvolen zdicí systém s velkou tepelnou kapacitou – KMB SENDWIX

Na provětrávané fasádě objektu je použit obklad velkoformátovými fasádními deskami z duromerového vysokotlakého laminátu opatřeného ochrannou vrstvou z acryl-polyuretanové pryskyřice. Tepelná izolace je tvořena deskami z minerální vlny tloušťky 240 mm. Část fasády je provedena ve variantě s obkladem prkny tl. 19 mm z tepelně upraveného dřeva.

Podlahové konstrukce jsou uloženy na terénu. Základem je hutněný štěrkový podsyp, na kterém je provedena betonová mazanina mocnosti 150 mm. Následuje penetrace podkladu a natavené hydroizolační souvrství z asfaltových pásů. Teplenou izolaci podlahy tvoří desky ze stabilizovaného podlahového polystyrenu EPS 100 Z v tloušťce 100 mm doplněné o systémovou izolační desku podlahového vytápění. Rozvody podlahového topení jsou zality do anhydritového podlahového potěru.

Pro stavbu byl zvolen zdicí systém s velkou tepelnou kapacitou – KMB SENDWIXPodlahové vytápění

Výplně otvorů jsou řešeny s důrazem na nízké tepelné ztráty. Okna s plastovými izolačními rámy jsou zasklena kvalitním izolačním trojsklem. Okna budou z větší části pevně zasklená, objekt bude větrán nuceně vzduchotechnickým zařízením. Pro možnost příčného provětrání místností se vybraná okna opatří otvíravým a sklopným křídlem. Vstupní dveře jsou provedeny v odolném hliníkovém provedení. Uvnitř objektu se vyskytují dveře otočné i posuvné, jednokřídlové i dvojkřídlové. Zasklená dveřní křídla jsou opatřena bezpečnostním sklem.

Větrání tříd je řešeno dvěma rekuperačními jednotkami, z nichž jedna obsluhuje dvě třídy a kancelář ředitelství a druhá větrá prostory třetí třídy. Tyto jednotky jsou umístěny v technických místnostech a jsou doplněny teplovodním ohřevem.

S ohledem na ekonomiku provozu a kvalitu vnitřního prostředí je objekt nadstandardně zateplen a použit kombinovaný otopný systém. Vytápění objektu bude zajištěno dvěma zdroji tepla. Prvním zdrojem tepla je tepelné čerpadlo země – voda o tepelném výkonu 23 kW. Bod bivalence je –3 °C. Plošný zemní kolektor o ploše 920 m² je položen v zahradě mateřské školky. Druhým zdrojem tepla je plynový závěsný kondenzační kotel o tepelném výkonu 49 kW. Jedná se o kotel v provedení s uzavřenou spalovací komorou, tedy nezávislé na vnitřním prostředí. Vytápění objektu je navrženo jako teplovodní – nízkoteplotní. Jednotlivé prostory budou vytápěny podlahovým vytápěním a vzduchotechnickými rozvody. Pouze kuchyň a chodba kuchyně bude doplněna otopnými tělesy.

KMB Sendwix byl použit pro mateřskou školu v Nové BěléKMB Sendwix byl použit pro mateřskou školu v Nové Bělé

KMB Sendwix byl použit pro mateřskou školu v Nové BěléKMB Sendwix byl použit pro mateřskou školu v Nové Bělé

Barevné řešení prostor je navrženo v kombinaci více barev (červené, oranžové, žluté a zelené). Většina barev nepřímo navazuje na venkovní vzhled mateřské školy.Barevné řešení prostor je navrženo v kombinaci více barev (červené, oranžové, žluté a zelené). Většina barev nepřímo navazuje na venkovní vzhled mateřské školy.

Údaje o stavbě:
Investor stavby: Statutární město Ostrava, městský obvod Nová Bělá
Projekt: 11/2012
Autoři: OSA projekt, s. r. o., Ostrava
Ing. arch. Martin Chválek, Ing. arch. Ondřej Stuchlý
Generální dodavatel: EKOBAU INVEST, a. s.
Realizace: 4/2014 až 6/2015
Zastavěná plocha: 918 m²
Obestavěný prostor: 4314 m³
Projektové náklady: 29 mil. Kč
Realizační náklady: 22,7 mil. Kč

Martin Chválek, Ondřej Stuchlý
foto Jan Zavadil