Informace výrobců, Zděné konstrukce

KMB SENDWIX – stavební systém pro nízkoenergetické a pasivní domy s prvotřídními vlastnostmi

Současné trendy ve stavebnictví staví do popředí nízkoenergetické a pasivní domy. S rostoucími požadavky na co nejnižší energetickou náročnost roste zároveň potřeba kvalitnějších stavebních materiálů. Jednovrstvé konstrukce, jež byly donedávna dominantním materiálem pro výstavbu, tak dnes již mnoho odborníků považuje za neekonomické. Jejich místo postupně zaujímají vícevrstvé obvodové stavební systémy, jejichž základem je vápenopískové zdivo a volitelná vrstva tepelné izolace.

Zdicí systém KMB SENDWIX od firmy KM Beta, a. s., představuje první ucelený a certifikovaný systém vícevrstvých konstrukcí na českém trhu. Byl navržen pro energeticky úsporné, nízkoenergetické a pasivní domy. Základem systému jsou vápenopískové cihly nebo kvádry vhodné ke zdění obvodových i vnitřních nosných stěn a příček. V některých variantách se také používají na vnější pohledové stěny, komíny a ploty. 

Blok SENDWIX 7DF-LD

Za hlavní přednosti systému KMB SENDWIX platí nadstandardní akumulační, akustické a statické parametry. Pevnost zdicích prvků dosahuje 15 až 25 MPa, výsledné nosné stěny tak díky tomu mohou mít výrazně menší tloušťku než v případě použití jiných materiálů. Zároveň se tím výrazně snižuje zastavěná plocha, u stometrového bytu taková úspora činí až o osm metrů čtverečních.

Z hlediska akustického útlumu stěn dosahují hodnoty vzduchové neprůzvučnosti systému KMB SENDWIX v ideálním prostředí až 57 dB. V kombinaci se zateplovacími systémy dosahují obvodové stěny vysokých tepelněizolačních hodnot – tepelný odpor R až 8,30 (m²K)/W, součinitel prostupu tepla U až 0,12 W/(m²K). Požární odolnost materiálu také splňuje vysoké požadavky třídy A – nehořlavé. Obsah radionuklidů ve výrobcích vyjadřuje index hmotnostní aktivity, který je u vápenopískových kvádrů I = 0,16, což je výrazně méně než směrná hodnota I = 0,5. Díky přesným rozměrům jednotlivých prvků je se snižuje pracnost, a tím pádem se zkracuje i doba výstavby.

Uvedené hodnoty splňují i jiné běžné stavební systémy, ale nikoliv ve všech parametrech najednou. Takový materiál budete nejspíš hledat marně, s výjimkou stavebního systému KMB SENDWIX. 

Rodinný dům v ChelčicíchRodinné domy, Česká Těšín-Koňákov

Pro nosné zdivo KMB SENDWIX se vyrábějí bloky v tloušťkách 175, 200, 240 a 290 mm. Ty lze doplnit překlady, věncovkami, lícovými či komínovými cihlami. Jako hlavní surovina pro výrobu bloků je používán unikátní křemičitý písek, jenž je získáván z oblasti zvané Moravská Sahara. Hlavní výhodou této specifické suroviny je vysoký obsah oxidu křemičitého (87 %). Ten se na začátku výroby smíchá s oxidem vápenatým (8 %) a vodou (5 %), vzniklá směs se následně nechá po dobu zhruba dvou hodin odležet v reaktoru, aby proběhly reakční procesy doprovázené objemovými změnami. Vzniklá polosuchá směs pak putuje do plně automatických hydraulických lisů, kde vznikají potřebné bloky. Ty se pak na závěr vytvrzují v autoklávu, a to při teplotě cca 220 °C a vysokém tlaku. 

Každý nový výrobek je podroben tzv. zkoušce typu, kterou na základě přesně stanoveného postupu prověřuje Technický a zkušební ústav stavební v Brně. Testují se všechny parametry stanovené evropskou normou EN 771-2 – patří sem například normalizovaná pevnost v tlaku, objemová hmotnost či potřebné rozměry. Mimo testy nových výrobků se vždy po vyrobení určitého objemu pravidelně provádí tzv. periodická výrobně-kontrolní zkouška, kde se tyto hodnoty opětovně prověřují. Po výsledku zkoušek je výrobce povinen vytvořit CE štítek a evropskou normou požadované Prohlášení o vlastnostech výrobku.

Díky stavebnímu systému KMB SENDWIX tak firma KM Beta, a. s., nabízí jedinečné a komplexní řešení pro stavbu nízkoenergetických a pasivních domů s prvotřídními vlastnostmi. Více o jejích produktech najdete na www.kmbeta.cz a www.sendwix.cz.

podle podkladů firmy KM Beta, a. s.