Fasádní pláště, Informace výrobců

KMB Sendwix – úspory energie, místa i času

Použití certifikovaného vícevrstvého systému od největšího českého výrobce stavebních materiálů KM Beta, a. s., představuje jeden z nejvýhodnějších způsobů moderní výstavby. Skvělé akumulační a tepelněizolační vlastnosti, výjimečná pevnost umožňující tenkostěnné konstrukce a přesnost tvárnic povyšují Sendwix na mimořádný konstrukční systém.

Vápenopískový stavební systém KMB Sendwix není na trhu novinkou. Jeho základem jsou vápenopískové cihly nebo kvádry vhodné ke zdění obvodových i vnitřních nosných stěn a příček. V některých variantách se také používají na vnější pohledové stěny, komíny a ploty. Celý systém se vyrábí z výhradně domácích surovin, využívaje specifických vlastností křemičitého písku z lokality známé jako Moravská Sahara.

Základem Sendwixu jsou vápenopískové cihly nebo kvádry

Pevnost, teplo, akustika
Pevnost zdicích prvků dosahuje 15 až 25 MPa, výsledné nosné stěny tak díky tomu mohou mít výrazně menší tloušťku než v případě použití jiných materiálů. Zároveň se tím výrazně snižuje zastavěná plocha, u stometrového bytu taková úspora činí až osm metrů čtverečních – což při aktuálních cenách nemovitostí může představovat významný cenový rozdíl ve prospěch stavebníka využívajícího Sendwix. Vzhledem k uvedené pevnosti je možné z vápenopískových cihel stavět až pětipodlažní dům, a to i při využití nejnovějších, jen 200 mm tlustých tvárnic (v sortimentu označovaných jako 14 DF – cihla pro obvodové zdi a 7 DF – „poloviční“ cihla se stejným účelem).

Z hlediska akustického útlumu dosahují stěny u systému KMB Sendwix hodnoty vzduchové neprůzvučnosti v ideálním prostředí až 57 dB. V kombinaci s doporučenými zateplovacími systémy dosahují obvodové stěny vysokých tepelněizolačních hodnot (tepelný odpor R až 8,20 m².K/W, součinitel prostupu tepla U až 0,12 W/m².K). Uvedené hodnoty splňují i jiné běžné stavební systémy, ale vždy však pouze v některých parametrech, nikoli najednou. V celém souhrnu budete nejspíš podobné vlastnosti hledat marně – s výjimkou stavebního systému KMB Sendwix.

14 DF – cihla pro obvodové zdi7 DF – „poloviční“ cihla pro obvodové zdi

Variabilní skládanka
KMB Sendwix je systém, což znamená, že projektant volí základní stavební jednotku (vápenopískový blok dle doporučených rozměrů 175, 200, 240 a 290 mm) v kombinaci s odpovídající tepelnou izolací (nejčastěji polystyren či minerální vata). Kombinací těchto prvků lze přizpůsobovat výsledné tepelnětechnické a akustické vlastnosti stěn s ohledem na požadavky i finanční možnosti investora. Ať už projektant zvolí jakoukoli variantu, mimořádné vlastnosti systému se nemění: vysoká vzduchová neprůzvučnost, mimořádná pevnost a skvělá schopnost tepelné akumulace, která zvyšuje energetickou úspornost provozu budovy.

Použití Sendwixu představuje jeden z nejvýhodnějších způsobů moderní výstavbyStavbu ze systému KMB Sendwix lze zvládnout v mimořádně krátkém čase

Efektivní a rychlý proces
Pro nosné zdivo KMB Sendwix se vyrábějí vápenopískové bloky v tloušťkách 175, 200, 240 a 290 mm. Ty lze doplnit překlady, věncovkami, lícovými či komínovými cihlami. Díky přesným rozměrům jednotlivých prvků je stavba velmi jednoduchá a doba výstavby se zkracuje. KM Beta, a. s., dodává systém Sendwix s celou řadou pomůcek a příslušenství, které vlastní proces výstavby ještě urychlují a zjednodušují. Jsou to zejména: dávkovač lepidla (i ve variantě s posuvným hradítkem), přesná lžíce, univerzální a zaslepovací víčka různých rozměrů, nerezové kotvy apod. Manipulaci s cihlami ulehčují háky, několik typů kleští a již zmíněný minijeřáb. Nové vápenopískové prvky o tloušťce 200 mm (14 DF-LD a 7 DF-LD) mají navíc již z výroby drážky pro vedení elektroinstalace, což celý proces výstavby ještě zrychluje. Díky uvedeným vlastnostem i komplexnímu sortimentu lze stavbu ze systému KMB Sendwix zvládnout v mimořádně krátkém čase i při dodržení všech předepsaných technologických postupů a přestávek.

Výstavba s „dvoustovkou“
Výhody nových typů vápenopískových prvků KMB Sendwix dokážou přesvědčit nejednoho investora:
a) Přesnost zdění a rychlost výstavby: Milimetrová přesnost, úspora na omítkách, aplikace na tenkovrstvou zdicí maltu.
b) Volitelnost tepeln technických parametrů: Široká volba tepelnětechnických vlastností obvodových stěn pouze změnou tloušťky zateplení.
c) Zvuková izolace: Vzduchová neprůzvučnost u vápenopískového zdiva roste úměrně s objemovou hmotností, splňuje požadavky normy na zvukovou izolaci stěn.
d) Akumulace: Schopnost akumulovat teplo díky velké specifické tepelné kapacitě a objemové hmotnosti materiálu a udržovat tak dlouhodobě požadovanou stabilní teplotu vnitřního prostředí jak v zimně, tak i v létě.
e) Vysoká pevnost: Vysoká pevnost bloků Sendwix umožňuje volit menší tloušťku nosných stěn – zvětší se užitná plocha.
f) Rychlé a jednoduché vedení instalací: Bloky Sendwix 14 DF-LD a 7 DF-LD jsou opatřeny průchozími kanálky pro vedení elektroinstalace – snížení pracnosti absencí sekání drážek.

Více informací najdete na stránkách www.sendwix.cz.

podle podkladů společnosti KM Beta