Informace výrobců, Zděné konstrukce

KMB SENDWIX – zdicí systém, který ušetří energii díky vynikající izolaci a akumulaci tepla

Zvýšená spotřeba energií v kombinaci s růstem ceny plynu, elektřiny a omezenými zásobami fosilních paliv se značně projevují především v peněžence běžného konečného spotřebitele. Největším „žroutem“ energií a našich peněz jsou přitom překvapivě budovy, kde bydlíme, a jejich celoroční provoz.

Energetické nehospodárnosti budov však již odzvonilo. Od začátku letošního roku platí povinnost stavět v souladu s požadavky, které stanovuje tepelnětechnická norma ČSN 73 0540-1 až 4 a platí povinnost výstavby tzv. „nulových domů“, rodinnými domy počínaje a velkými bytovými a administrativními budovami konče.

Zdicí systém KMB SENDWIX z vápenopískových cihel od firmy KM Beta, a. s., nabízí investorům i projektantům jistotu kvalitních technických parametrů, které splňují, a v některých parametrech až převyšují, požadavky norem. S tímto systémem, který kombinuje štíhlé nosné zdivo s kvalitním zateplením, je možné u jakékoliv stavby bez problémů dosáhnout požadovaných parametrů nulových i pasivních staveb, a získat tak i pozitivní hodnocení v rámci energetické náročnosti budov.

Srovnání průběhu teplot v jednovrstvém zdivu a ve zdivu KMB Sendwix

Tepelná izolace a akumulace
Systém KMB SENDWIX je koncipován tak, aby tepelněizolační vlastnosti obvodových stěn vysoce překračovaly doporučované normové hodnoty. Projektant či investor si v závislosti na stavebním záměru může libovolně vybrat výsledné parametry tepelného odporu vnějšího pláště stavby. Ze stavební praxe je obecně známo, že úniky tepla přes tzv. tepelné mosty (zeslabení izolačních schopností zdiva) se efektivněji eliminují u konstrukcí sendvičových než u jednoplášťového zdiva. 

Dalším užitečným faktorem pro úsporu energií na vytápění i chlazení budovy je tepelná akumulace stěn, která má v trvale užívaných stavbách svůj velký význam a je v současnosti žádanou vlastností. Vysoká objemová hmotnost zdiva z vápenopískových cihel (1400–2000 kg/m3) umocňuje jeho akumulační schopnosti, a systém KMB SENDWIX tak zkracuje topnou sezónu až o celý měsíc, protože umožňuje pohodlně překlenout teplotní výkyvy mezi dnem a nocí v přechodných obdobích (jaro, podzim) bez nutnosti zapínání otopné soustavy, což významně snižuje spotřebu energií. Akumulační zdivo také zabraňuje přehřívání vnitřních prostorů, takže v létě je v domě příjemný chládek.

Hrubá stavba z vápenopískových cihel KMB SendwixDetail zateplení okenního otvoru v systému KMB Sendwix

Ticho a zisk podlahové plochy
Vysoká objemová hmotnost vápenopískových prvků KMB SENDWIX také nabízí skvělé tlumení hluku mezi místnostmi ve všech tloušťkách nosných stěn i příček. Vzhledem k vysokým pevnostem zdiva SENDWIX (15–30 MPa) je možné používat tento materiál na nosné stěny již v tloušťkách 175, 200 nebo 240 mm (v závislosti na statice stavby), takže při půdorysu stavby cca 10×10 m se dá oproti klasickému zdivu s jednoplášťovou obvodovou konstrukcí získat navíc až 5 m2 podlahové plochy.

Proč vybrat pálené cihly PROFIBLOK
Česká klasika, to jsou domy postavené z pálených cihel, ve kterých žily už generace našich předků. Tento tradiční a osvědčený přírodní stavební materiál nabízí vlastnosti a podmínky, které přinášejí garanci jistoty a trvanlivosti. Výrobou pálených cihel navazujeme na více než 160 let zkušeností. 

Výrobky KM Beta vynikají vysokou pevností, která zaručuje bezproblémovou statiku domu. Sortiment pálených cihel KMB Profiblok zahrnuje veškeré prvky potřebné pro stavbu cihlového domu. Zdivo pro nosné i příčkové stěny (broušené i nebroušené), překlady nad dveře a okna, nosníky a vložky pro stropní systémy Hurdis a Miako.

Výhody suchých maltových směsí PROFIMIX
KM Beta také vyrábí široký sortiment kvalitních a prověřených suchých maltových směsí. Základní surovinou pro výrobu jsou jemné křemičité písky z rozsáhlách ložisek v oblasti Bzence-Přívozu, kde vyrostl i nový moderní výrobní závod.

KM Beta dodává kompletní sortiment pytlovaných suchých maltových směsí – cementové potěry, speciální a prvotřídní sanační omítky, zdicí malty a tepelněizolační malty, omítky, ale i lepidla. Kvalitní křemičitý písek ze zdrojů KM Beta je vhodný pro stavební účely (plnivo do maltových a betonových směsí, posypový materiál, pro plnění spár zámkových dlažeb), ale i pro moderní sportovní hřiště. Společnost je také jediným výrobcem 100% alfa sádry v České republice pro podlahové konstrukce.

Díky úpravám přísad je možné rozšířit stavební sezónu i o zimní měsíce, a to s využitím speciálně upravených malt, které umožňují jejich zdění až do teploty −5 °C.

podle podkladů firmy KM Beta, a. s.