Informace výrobců

Knauf Diamant X – deska s „papíry na tuhost“

Sádrokartonová deska Diamant je na českém trhu zavedený produkt. Nyní má však zcela nového sourozence s názvem Diamant X. Jde o první sádrokartonovou desku s Evropským technickým schválením (ETA) pro zajištění rámové tuhosti konstrukcí. Znamená to, že je schopna zajistit zavětrování rámových dřevěných nebo kovových konstrukcí; ETA stvrzuje toto použití v rámci celého evropského prostoru.

Deska Knauf Diamant XZáklad je podobný jako u běžné desky Diamant. Ponechává si také její ostatní vlastnosti – požární odolnost, kvalitu povrchu, zvýšené akustické vlastnosti, vysokou únosnost pro zatížení hmoždinkami a především snadnost zpracování typickou pro standardní sádrokarton. Tuhostní vlastnosti jsou plně srovnatelné se sádrovláknitými deskami. Vodorovná rámová tuhost Rd pro rám šířky 1,25 m s oboustranným jednovrstvým opláštěním deskou Diamant X tl. 12, 5 mm je 17,48 kN. Jedná se o hodnotu platnou při montáži desek na stavbě, tj. se zohledněním vnějšího prostředí. Diamant X tak dosahuje srovnatelné tuhosti se sádrovláknitými deskami a vysoko převyšuje podobně zaměřené sádrokartonové desky. Desku lze samozřejmě na spodní konstrukci sponkovat nebo šroubovat a pro výpočet tuhosti rámů ji na trh doprovázejí návrhové tabulky dle ČSN EN 1995-1-1, podle kterých lze poměrně snadno, a tedy i rychle určit tuhost dané konfigurace. Pro skutečné odborníky a trochu pamětníky zde jenom podotknu, že současná teorie ztužení rámových systémů již nepočítá s příhradovým působením desek na rámu, ale je postavena na bázi smykového toku po obvodu konstrukce. Z těchto důvodů jsou tuhostní vlastnosti závislé na délce rámu a nikoli na jeho výšce.

Samotné tabulky potom posuzují konstrukci na mezní stavy únosnosti, tj. v tomto případě smykového namáhání/otlačení upevňovacích prostředků, boulení Diamantu X a smykové pevnosti samotných desek. Nutno předeslat, že pro běžné konstrukce je určující únosnost (otlačení) upevňovacích prostředků.

Bonusem, v sádrokartonových deskách jinak nedostupným, jsou podklady pro oboustranné a dvouvrstvé opláštění, což zvyšuje rozsah dostupných únosností. O výjimečných vlastnostech nejlépe vypovídají hodnoty rámové tuhosti, které jsou shodné s tuhostmi sádrovláknité desky (viz tabulka). Uživatelsky přátelsky řečeno, dřevěná rámová stěna 1,25×3,0 m s oboustranným opláštěním desek tl. 12,5 mm přenese vodorovnou sílu 17,48 kN/1,748 T (kritérium upevňovacích prostředků). Srovnáme-li například pevnost Diamantu X ve smyku s běžným sádrokartonem, je jeho tuhost 3x vyšší.

Tabulka: Dílčí průkaz upevňovacích prostředků Diamant X 12,5, užitná třída 1+2

Diamant X je symbiózou tuhosti sádrovlákna, snadnosti zpracování a kvality povrchu sádrokartonu, neboli opět jeden splněný sen. Desky jsou určeny především pro stěny dřevostaveb a vedle prvoplánové statiky nabízejí i vynikající akustické vlastnosti. Prostě vlastnosti, které potřebuje každá dřevostavba.
Miroslav Nyč,
vedoucí produktmanagementu Knauf Praha, spol. s r. o.

Vlastnosti desek Knauf Diamant XRealizace dřevostaveb s použitím desek Knauf Diamant X od firmy Vladimír Mrštný z Rychnova nad Kněžnou. Firma se specializuje na výstavbu dřevostaveb na klíč (foto Vladimír Mrštný).Realizace dřevostaveb s použitím desek Knauf Diamant X od firmy Vladimír Mrštný z Rychnova nad Kněžnou. Firma se specializuje na výstavbu dřevostaveb na klíč (foto Vladimír Mrštný).Realizace dřevostaveb s použitím desek Knauf Diamant X od firmy Vladimír Mrštný z Rychnova nad Kněžnou. Firma se specializuje na výstavbu dřevostaveb na klíč (foto Vladimír Mrštný).Realizace dřevostaveb s použitím desek Knauf Diamant X od firmy Vladimír Mrštný z Rychnova nad Kněžnou. Firma se specializuje na výstavbu dřevostaveb na klíč (foto Vladimír Mrštný).Realizace dřevostaveb s použitím desek Knauf Diamant X od firmy Vladimír Mrštný z Rychnova nad Kněžnou. Firma se specializuje na výstavbu dřevostaveb na klíč (foto Vladimír Mrštný).