Informace výrobců

Knauf Hydroflex – novinky pro funkční hydroizolace

Kvalitní hydroizolace je základní podmínkou správného provedení staveb a platí to dvojnásob všude tam, kde je povrch v přímém styku s vodou. Jedná se například o zdi za vanou, sprchou nebo kolem umyvadla a odpadové vpusti či odtokové kanály, které odvádějí použitou vodu a kde je dobré utěsnění podkladu nezbytné. Právě pro takové případy je určen systém Knauf Hydroflex, který dokonale a profesionálně uzavře všechny komponenty systému. 

Součástí systému Knauf Hydroflex jsou těsnicí bandáže v roli pro utěsnění styku podlaha/stěna, vnitřní a vnější roh, těsnicí manžety pro osazení vodoinstalací a hydroizolační oddělovací tkanina pro plošnou hydroizolaci podlah. Jedná se o novinku v sortimentu Knauf – materiál je vyroben na bázi netkané vliesové textilie. Díky snadné aplikaci mohou prvky Knauf Hydroflex používat nejen profesionální obkladači, ale také koncoví spotřebitelé. Všechny prvky se skvěle doplňují s hydroizolačními nátěry a dalšími izolačními výrobky Knauf.

 Knauf Hydroflex vnitřní roh, výška 120 mmKnauf Hydroflex vnitřní roh, výška 120 mmKnauf Hydroflex vnitřní roh, výška 120 mm

Jednoduchá aplikace těsnicích prvků
Knauf Tekutá hydroizolace
se rovnoměrně nanese štětcem, válečkem nebo hladítkem. Pórovité a savé podklady je nutno předem opatřit základní nátěrem Knauf Tiefengrund/Hloubková penetrace. Do čerstvého nátěru první izolační vrstvy se jemně vtlačí těsnicí elastický pásek nebo vnitřní/vnější roh Knauf Hydroflex. Je nutné překrýt všechny dilatační spáry, pracovní mezery, podlahové a stěnové spoje. Přesahy jednotlivých těsnicích pásek by měly být vždy nejméně 5 cm. Po zaschnutí první vrstvy se nanese druhá vrstva Knauf Tekuté hydroizolace a uhladí se. Vytvoří se vysoce elastický, těsný, voděodolný nátěr s dobrou přilnavostí k podkladu. Aby byla izolace funkční, je třeba nanést nátěr minimálně ve dvou vrstvách. Orientační doba schnutí jednotlivých vrstev hydroizolačního nátěru je podle savosti podkladu 3–6 hodin u první vrstvy a cca 6 hodin u druhé vrstvy. Na oblast prostupů (přívod vody, odtokové kanálky nebo odpad) použijte těsnicí manžetu, kterou pečlivě aplikujte stejným způsobem do dvou vrstev hydroizolace. Na zcela suchou izolaci je možné přímo lepit keramický obklad nebo dlažbu. K lepení keramických obkladů používejte pouze Knauf Flexkleber nebo Flexkleber Weiss, jako spárovací hmota je vhodný Knauf Fugenbunt.

Knauf Hydroflex vnější roh, výška 120 mmTěsnicí elastický pás, šířka 120 mm

Proč používat těsnicí a dilatační bandáže Knauf Hydroflex
Výrobky Knauf Hydroflex jsou poddajnější než podobné produkty na bázi kaučuku, netrhají se a nelámou. Snadno se zpracovávají, materiál jednoduše oddělíte odstřižením či odříznutím). Široká nabídka výrobků Knauf Hydroflex nabízí odpověď na všechny hydroizolační problémy, a to jak v interiéru, tak v exteriéru. Systém je vhodný i pro použití v exteriéru (terasy, balkóny), protože dobře snáší teplotní rozdíly.

Těsnicí manžetaTěsnicí manžeta

Hydroizolační oddělující tkanina Knauf Hydroflex
Při aplikaci hydroizolační oddělující tkaniny Knauf Hydroflex se používá lepidlo Knauf Flexkleber, případně Flexkleber Schnell, které je rychleschnoucí a zkracuje pracovní čas. Po nalepení těsnicí bandáže se ošetří detaily vnitřního rohu i stěn a napojení podlahy a stěn těsnicí bandáží. Na suchou izolaci se lepí přímo keramický obklad nebo dlažba.

K lepení je nutné používat pouze lepidlo Knauf Flexkleber nebo Flexkleber Weiss. Spárování se provede hmotou Knauf Fugenbunt. Oddělující tkanina Knauf Hydroflex se snadno přizpůsobí i členitému půdorysu. Je flexibilní, vodotěsná, odolná, připravená k okamžitému použití a neobsahuje alkalické kovy. Přemostí trhliny až do šířky 1,5 mm. Na okrajích výrobku je praktické měřítko pro snadné odstřižení správné velikosti tkaniny.

 Osazení manžetyPrvní vrstvaPowerElast

Knauf Tip
Pórovité a savé podklady je nutno před nanesení lepidla Knauf Flexkleber (popř. Flexkleber Schnell) opatřit základní nátěrem Knauf Tiefengrund/Hloubková penetrace, nesavé podklady Knauf je třeba ošetřit přípravkem Knauf Spezialhaftgrund.

Dilatační spáry, pracovní mezery, podlahové a stěnové spoje je nutné překrýt systémovými těsnicími páskami Knauf. Odtokové vpusti a průchody trubek v podlaze je nutné opatřit těsnicími manžetami.

Další informace najdete na www.knauf.cz

podle podkladů firmy Knauf Praha, s. r. o.