Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Komfort bydlení ovlivňuje i vnitřní příčka a její akustické vlastnosti

Stavební akustika patří mezi nejčastěji reklamované vlastnosti nových bytů. Hlavní příčiny jsou dvě: standard navrhování příček s dodržením minimálních normových hodnot akustiky bez ohledu na fakt, že je možné za stejné peníze realizovat mnohem výkonnější konstrukci, a nevědomost, že úspěšné řešení konstrukcí příček výrazně přispívá ke komfortu bydlení a k ochraně zdraví jeho obyvatel.

Pro návrh kvalitního bydlení je tedy akustika vnitřních příček zcela zásadním parametrem. Mezi jednotlivými typy příček jsou přitom z akustického hlediska zcela zásadní rozdíly. Tyto rozdíly si však často uvědomujeme až ve chvíli, kdy jsme v koupelně či obývacím pokoji nuceni poslouchat své sousedy. V tento okamžik je na nápravu zároveň už pozdě.

Minerální izolace Isover EVO

Snadné řešení
Sádrokartonové příčky opatřené tepelnou izolací dosahují akusticky lepších parametrů než příčky se stejnou tloušťkou z homogenního materiálu. Navíc jsou úspornější i prostorově – zabírají v místnosti méně místa. Sádrokartonové desky fungují na obou stranách příčky jako odrazivé a rezonanční plochy, které brání pronikání velké části hluku do vnitřku konstrukce. Nicméně část hluku projde dále, a proto je zde minerální izolace, například Isover AKU, Isover PIANO nebo Isover EVO, která díky své struktuře vláken omezuje přenos zvuku z jedné strany na druhou a tím brání přenosu energie z jedné molekuly vzduchu na druhou, takže díky své zvukové pohltivosti výrazně přispívá k celkové vzduchové neprůzvučnosti konstrukce. Naopak samotná běžná sádrokartonová příčka bez výplně z minerální izolace ztrácí až 10 dB, což je velmi vysoká hodnota, neboť zvýšení hladiny hluku o 10 dB člověk vnímá jako dvojnásobnou hlasitost.

Chytrá aplikace nejen pro akustiku
Jak svou budoucí příčku otestovat? Akustické chování různých typů vnitřních příček je přehledně zpracováno například v aplikaci Isover SmartAPP. Aplikace je určena nejen pro profesionální stavaře, ale i pro běžné stavebníky. Díky ní lze během chvilky zjistit laboratorní vzduchovou neprůzvučnost navržené příčky a také získat velmi důležité srovnání, tedy zda není za podobné (nebo dokonce stejné) peníze k dispozici příčka akusticky výrazně účinnější. Každý tak má možnost velmi rychle zjistit, zda je navržen základní standard, nebo něco akusticky kvalitnějšího pro komfort vyšší.

Aplikace Isover SmartAPPAplikace Isover SmartAPPAplikace Isover SmartAPPAplikace Isover SmartAPPAplikace Isover SmartAPPAplikace Isover SmartAPP

Budoucnost – akustický štítek budovy
Vzhledem k důležitosti tohoto tématu se předpokládá vznik tzv. akustického štítku budovy, kde bude akustická kvalita jednotlivých konstrukcí vyjádřena na stupnici např. A–F. Akusticky standardní a dnes nejvíce používané vnitřní příčky budou na stupnici jakýsi střed, například D, akusticky nejlepší řešení (ekvivalentně pasivní domy v oblasti vytápění) pak ponese označení A. Cílem štítku bude rychlá orientace v konstrukčním řešení nemovitosti s přihlédnutím na kvalitu života, a tedy i snadnější rozhodování, kam investovat své úspory.
Více informací najdete např. zde.

podle podkladů společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ, divize Isover