Informace výrobců, Střechy, TZB

Komíny Schiedel pro dřevostavby

Popularita dřevostaveb roste. Jejich plusem je jednoduchá a velmi rychlá výstavba a zajímavá cena. Díky důmyslným technologiím nejsou jejich majitelé omezeni ani co do výběru vytápění. Moderní komínové systémy se sofistikovaným přívodem vzduchu tak umožňují těšit se z krbu i v nízkoenergetickém či pasivním rodinném domě. V rámci sortimentu Schiedel mají přitom zájemci k dispozici široké portfolio výrobků, ať již se jedná o komínové systémy pro novou výstavbu, tak o řešení dodatečného topení ke stávajícím stavbám. 
 
Kvalitní, spolehlivé a bezpečné komíny Schiedel lze na českém trhu pořídit již dvacet let. Historie značky však sahá až do roku 1946 a právě společnost Schiedel je tím, kdo na trh zavedl stavebnicové komíny. Díky tomu je dnes firma lídrem v oboru v rámci Evropy a současné výrobky Schiedel v celém rozsahu vyhovují stoupajícím nárokům na ekologické topení. Značka tak ukazuje nové směry v oblasti komínové techniky.
 
Bezpečnost a spolehlivost
„Základní funkcí komínu je odvod spalin od spotřebiče, musí být proto v první řadě bezpečný a spolehlivý. Návrh a provedení nesmí snižovat účinnost spotřebiče, naopak podporovat jeho správnou funkci,“ vysvětluje ing. Jiří Vrba, vedoucí technického oddělení společnosti Schiedel. Jak dodává, kompletní sortiment Schiedel prochází náročným testováním v certifikovaných zkušebnách. Svými vlastnostmi splňuje veškeré požadované podmínky, a proto disponuje všemi potřebnými certifikáty a osvědčeními.
Současný sortiment komínů Schiedel umožňuje vybrat si komín přesně podle představ – pro připojení spotřebičů na pevná, kapalná i plynná paliva. Na výběr jsou dva základní typy – stavebnicové systémy s keramickou vložkou a lehké třívrstvé nerezové systémy.
 
Schiedel Uni Plus, ukázka stavebnicového komínuNerezový komín Schiedel v moderní dřevostavběTechnologie Parat, komíny se sestavují z připravených prefabrikátů přímo na stavbě

 
Komín s keramickou vložkou především pro novostavby
Univerzální komín Schiedel Absolut, který patří do kategorie komínů s keramickou vložkou, lze použít pro všechny typy spotřebičů a využití najde i v nízkoenergetických či pasivních stavbách. „Při jeho konstrukci se počítá i s tím, že v průběhu užívání bude bez problémů možné vyměnit původní připojený spotřebič za novější typ. Snadno se montuje, protože se jedná o stavebnici na klíč,“ uvádí Jiří Vrba. Komínovou sestavu lze pořídit i v podobě Schiedel Kingfire Parat sestávající z komínu Schiedel Absolut, který má do své paty přímo integrovanou krbovou vložku. Díky prefabrikaci lze komín za pomocí jeřábu postavit za jediný den. V rámci komínů s keramickou vložkou mohou zákazníci využít také Uni*** PLUS či Stabil.
 
Příslušenství nerezových komínů SchiedelKingfire Parat – komín a krb v jednom
Lehký nerez
Výhodou třívrstvých nerezových systémů, k nimž patří Schiedel Kerastar, ICS a Permeter, je jejich nízká hmotnost a možnost rychlé výstavby bez nutnosti mokrých procesů. Tyto komíny se uplatní dobře pro dodatečnou výstavbu v dřevostavbách. Lze je jednoduše využít tam, kde původně nebyl komín v plánu nebo se ho majitelé rozhodli nainstalovat při změně otopného systému. Protože jsou lehké, nevyžadují zřízení základů, ke stavbě postačí dostatečně vysoký žebřík. Protože vnitřní tenkostěnná keramická vložka u systému Kerastar výborně odolává jak vlhkosti, tak i vyhoření, je možné na tento komín napojit všechny typy spotřebičů na všechny druhy paliv, a to od nízkých teplot spalin až po vysoké. Jestliže je komín postaven zvenku objektu a kouřovod prochází skrz konstrukci objektu, je potřeba si v tomto místě dát pozor na možnou vysokou teplotu spalin. Proto je zde potřeba kouřovod řádně odizolovat od stěny objektu. Jako vhodný prvek je možné použít například prostup Schiedel Ignis, což je atestovaný stavebnicový prvek vyrobený na bázi kvalitní minerálněvláknité izolace. Spolehlivě chrání přilehlé stavební konstrukce před přenosem vysokých teplot z kouřovodu a představuje jednoduché, spolehlivé a především montážně nenáročné řešení, dodávané v několika tloušťkách.
 
Více informací naleznete na www.schiedel.cz.
podle podkladů firmy Schiedel