Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Kompletní rekonstrukce krušnohoské chaty s pomocí desek a podlah fermacell

Současná doba přeje rekonstrukcím – i ze staršího objektu lze po promyšlené rekonstrukci získat kvalitní a současným požadavkům odpovídající bydlení. A neplatí to jen pro rodinné domy – jak ukazuje rekonstrukce chaty v Krušných horách s materiály fermacell, i ze starší rekreační chaty si její majitelé mohli vytvořit maximálně příjemné, komfortní a zubu času odolávající bydlení.
Léto loňského roku si ještě majitelé chaty užili, s příchodem podzimu ale nastal čas na plánovanou rekonstrukci. Pracovníci UL*KRAS stavební společnost, s. r. o., z Ústí nad Labem (dále jen ULKRAS) pod vedením majitele Pavla Žáka nastoupili v polovině září a v průběhu dalších šesti týdnů provedli celkovou rekonstrukci chaty – výměnu izolace, parotěsné fólie, povrchů stěn, rozvodů elektro, vody, kanalizace, podlah a nábytku.
„ULKRAS se již 17 let specializuje na rekonstrukce interiérů, začínali jsme koupelnami a postupně jsme rozšířili svou činnost na všechny práce v interiéru a na truhlářskou výrobu. Zaměstnáváme 23 lidí, z nichž každý je specialistou ve svém oboru (zedník, obkladač, sádrokartonář, elektrikář, instalatér, topenář, obkladač, malíř, podlahář, truhlář). V současné době je průměrná doba trvání zaměstnaneckého poměru v naší firmě 6 let. Rozhodli jsme se jít cestou kvality a ne ceny. Věnujeme velikou pozornost přípravě staveb, promyšleným a systémovým řešením. Velký důraz klademe na individuální přístup k zákazníkovi a jeho potřebám. Nejsme stavební výroba, ale poskytujeme stavební služby,“ představuje společnost ULKRAS Pavel Žák a dodává: „Patříme také mezi Fermacell experty, tedy firmy, které jsou proškolené a mají technickou a marketingovou podporu výrobce sádrovláknitých materiálů fermacell. Ty jsou v oblasti suché výstavby díky své mechanické pevnosti a odolnosti při nízké hmotnosti konstrukcí, vynikající protipožární a akustické ochraně a širokým možnostem uplatnění ve vlhkém prostředí ideálním materiálem právě pro rekonstrukce. A ukázala to i loňská kompletní přestavba rekreační chaty v Krušných horách.“
Budova rekreační chaty stojí v náročných klimatických podmínkách Krušných hor, navíc není užívána celoročně, a v průběhu roku se tu proto výrazně střídají tepelné a vlhkostní podmínky. Investor od rekonstrukce očekával kvalitní a dlouhodobě řešení, které i přes změny teplot a vlhkosti odolá a současně zajistí komfortní bydlení. Právě proto na vnitřní obklad stěn chaty a jako podklad pod vinylovou podlahovou krytinu použila společnost ULKRAS sádrovláknité materiály fermacell.
 
 
Původní stěny chaty byly tvořeny 5cm skelnou izolací, asfaltovou lepenkou, prkny a sololitem. Všechny tyto materiály byly v průběhu rekonstrukce odstraněny a nahrazeny 8 cm minerální izolace, parotěsnou zábranou s reflexní hliníkovou vrstvou, dřevěným roštem z latí 60×40 mm a deskami fermacell 10 mm. Zásadní změnou prošly i podlahy – namísto původních dřevěných fošen a sololitu (finální vrstvou byly koberce) dnes tvoří konstrukci podlahy parozábrana, vyrovnávací podsyp fermacell a 20 mm podlahové desky fermacell 2 E 11, tvořené dvěma 10mm deskami fermacell. Nová podlaha tak přinesla majitelům konec s vrzajícími prkny a studenými podlahami.
„Hned první zima ukázala, že jsme fermacell zvolili správně,“ řekl Pavel Žák a dodal: „Podlahy fermacell jsou pevné, lehké a kromě zlepšené tepelné izolace nabízí protipožární ochranu a výborné akustické vlastnosti. Se změnami teplot a vlhkostí v chatě si snadno poradí, navíc se s nimi výborně pracovalo. Suchý proces značně urychlil dobu rekonstrukce a už koncem října jsme tak mohli chatu předat investorovi k užívání.“

podle podkladů společnosti Fermacell