Fasádní pláště, Informace výrobců

Kompozitní desky pro vídeňskou kliniku

Přístavba urgentního příjmu na vídeňské Klinice Landstraße vyniká na první pohled netradiční fasádou z odlehčené hliníkové kompozitní desky PREFA a na druhý pohled dokonalým funkčním rozvržením všech vnitřních prostor.

Pro architektonické studio kolegů Christiana Formanna a Stefana Puschmanna byl tento projekt opět výzvou. Neradi totiž plánují novostavby na zelené louce. Mají rádi laťky položené hodně vysoko, nestandardní překážky i podmíněné požadavky investorů. A to vše klinika na ulici Juchgasse splňovala. Areálu kliniky dominuje výšková budova z roku 1975. Ta však již z hlediska provozu urgentního příjmu nevyhovovala, a tak bylo rozhodnuto, že v její těsné blízkosti vyroste budova nová.

Přisadit ale k objektu z 80. let minulého století ultramoderní stavbu se jeví jako nemožné. Zdánlivě. Pro mladé architekty jasná výzva. A aby to neměli tak jednoduché, přibrali si ještě na pomoc personál nemocnice, který jim nadefinoval své požadavky na budoucí fungování celého oddělení.

Foto: Croce & WIRFoto: Croce & WIRFoto: Croce & WIRFoto: Croce & WIR

Staniční sestra jako hlavní projektant

Na urgentním příjmu musí vše fungovat zcela přirozeně a bez zbytečných prodlev. Vnitřní uspořádání a logistiku běžného života tak dostali na starost přímo zaměstnanci kliniky, staniční sestra Michaela Sehnalová a vedoucí ošetřovatelského oddělení Josefa Günthörová. Spolu s vedením nemocnice se významnou měrou podíleli na finální podobě celého objektu. Nebyli na to samozřejmě sami a Formann i Puschmann si spolupráci s nimi chválí. A chvála je oboustranná. Architekti získali důležité informace o vlastním chodu tohoto oddělení. Mohli tak optimalizovat prostor pro rutinní denní činnosti, jakými jsou příjezd pacientů, čekání, triáž, vyšetření, ošetření a odjezd.

Vše na sebe prostorově logicky navazuje, lékaři přitom mají neustálou kontrolu nad pacienty, mohou se bez zábran pohybovat mezi ošetřovnami a neztrácet tak čas zbytečným kroky navíc. Zaměstnanci zase získali představu, jak nakombinovat interiér zdánlivě sterilního prostoru nemocnice, aby vyhovoval technickým, stavebně-konstrukčním i hygienickým požadavkům, a přitom působil uklidňujícím, přívětivým dojmem a byl barevně harmonicky sladěný.

Foto: Croce & WIRFoto: Croce & WIRFoto: Croce & WIR

Fasáda snů

Geometricky rovná a účelově členěná fasáda z desek PREFABOND působí ultra moderně. Kontrast s výškovou budovou jí dodává nejenom černošedá barva, ale také šikmé spoje jednotlivých kompozitních desek. Jako čáry života pod různými úhly a v různých délkách dokreslují význam nové přístavby. Z dálky jsou neviditelné a splývají s okolní plochou stejně jako zdravé lidské životy ve všedním světě. Teprve při pohledu zblízka vidíme detaily spojovacích linek, které od sebe desky hliníkové fasády oddělují. Obdobně lékaři urgentního příjmu až teprve při pohledu zblízka mohou vidět detailní lidské příběhy a stanovují individuální diagnózy.

PREFABOND hliníková kompozitní deska je složena ze dvou hliníkových plechů, které jsou z každé strany natavené na polyetylénové jádro. Spoj je velmi pevný a robustní. PREFABOND si proto i na velmi velkých plochách uchovává konstantní rovinnost a stabilitu. Přitom lze desky snadno ohýbat a tvarovat např. přes roh, čímž lze eliminovat rohové stykové spáry. Vyfrézováním zadní strany desky vznikne drážka, která umožňuje desku ohnout v potřebném úhlu při zachování kontinuity lícového hliníkového plechu. Desky PREFABOND se dodávají standardně v 11 barevných odstínech a na přání je lze dodat ve všech odstínech RAL a NCS, případně ve zvláštních odstínech a lesku.

Foto: Croce & WIRFoto: Croce & WIR

O projektu:

Země: Rakousko
Objekt, místo: nemocnice, Vídeň
Typ stavby: rekonstrukce a přístavba
Architekti: forman 2 puschmann architekten
Realizace: Reinhard Eder Blechbauges.m.b.H.
Typ fasády: PREFA hliníková kompozitní deska PREFABOND
Barva fasády: černošedá

podle podkladů společnosti PREFA Aluminiumprodukte