Informace výrobců

Kompozitní konstrukce MEA snížily hlučnost železničního mostu na Slovensku

Na Slovensku v regionu Nitry probíhala rekonstrukce železniční trati. Most se rekonstruoval na dříve nefunkční trati v obci Lužianky. Díky investici a výstavbě automobilky Jaguar Land Rover došlo k obnovení železniční tratě. Požadavkem investora bylo zrekonstruovat most podle dnešních parametrů – bezúdržbové řešení konstrukcí se snížením hlučnosti provozu trati.

Kvůli zastavěné oblasti rodinnými domy bylo třeba vyřešit hlučnost kovových konstrukcí a nahradit je tišší variantou z kompozitního materiálu. Na základě tohoto požadavku bylo navrženo technické řešení pomocí kompozitních konstrukcí MEA, vč. samotné realizace. Součástí renovace byla i výměna překrytí železničních mostů. Původní ocelové desky na mostě byly hlučné a náročné na údržbu, přejezd vlaku rušil okolní obyvatele. Výměnou za kompozitní rošty MEA s protiskluzovou úpravou se nejen zvýšila bezpečnost, ale hlavně se výrazně snížila hlučnost železnice a nároky na pravidelnou údržbu.

Kompozitní materiály používají správci železničních i silničních tratí kvůli jejich dlouhé životnosti a nízkým nárokům na údržbu, bezpečným protiskluzovým vlastnostem, protipožárním vlastnostem a odolnosti vůči olejům a korozi. Nízká váha roštů a profilů snižuje celkové zatížení konstrukcí a umožňuje vyřešit i atypické rozměry nebo detaily při výstavbě.

Kompozitní konstrukce MEA snížily hlučnost železničního mostu na SlovenskuPůvodní stav mostuStav mostu při rekonstrukci

Stav mostu po rekonstrukciStav mostu po rekonstrukciBarvu roštů je možné si zvolit i výstražnou pro lepší viditelnost

Pochozí lávky se zábradlím jsou testovány ze strany SŽDC na pevnostní charakteristiky i požární odolnost. Navíc protiskluzové vlastnosti roštů zajišťují bezpečnou chůzi i při mokru nebo sněžení. Barva roštů a profilů bývá požadována šedá, aby splynula s prostředím, ale barvu je možné si zvolit i výstražnou pro lepší viditelnost.

Kompozitní konstrukční prvky mají své uplatnění nejen na dopravních stavbách, ale také ve stavebnictví na fasádách domů a jiných konstrukcích, dále v chemickém průmyslu, na vodohospodářských stavbách, v potravinářství nebo v energetice. Projekční tým MEA navrhuje a s montážníky instaluje stovky staveb ročně v České a Slovenské republice.

Možnosti kompozitních konstrukcí můžete zhlédnout na videu…

podle podkladů společnosti MEA Water Management