Informace výrobců

Kompozitní rošty a kryty na ocelovém zastřešení haly Hlavního nádraží v Praze

Součástí rozsáhlé rekonstrukce objektů Hlavního nádraží v Praze byla i obnova ocelového zastřešení haly nad nástupišti. Nově se uplatnily také produkty firmy MEA Water Management, s. r. o.

Práce na opravách střechy byly rozděleny do několika etap, nejprve byla ocelová konstrukce opískována, opatřena nátěrem a osazena novým zasklením. Následně probíhala montáž kompozitních roštů a plných krytů na stávající obslužné ocelové střešní lávky. Oprava ocelového zastřešení probíhala pod vedením společnosti Metrostav od roku 2015 do září 2017. Zhotovitelem zakrytí kompozitním materiálem byla firma MEA Water Management, s. r. o.

Kompozitní bezúdržbové lávky byly umístěny na střechu mezi světlíky – z vnější i vnitřní strany čelní fasády a nad celým zastřešením nástupišť. Na přibližně 1300 m² plochy byly vyměněny dřevěné fošny za rošty z kompozitu. Kompozitní rošty a lávky mají protiskluzovou úpravu, jsou odolné vůči povětrnostním vlivům, nekorodují a ani v mrazech se nesnižuje jejich stabilita a pevnost. Využívají se proto nejen na střechy, ale i pro projekty se speciálními požadavky na vodohospodářských stavbách, v chemickém průmyslu, potravinářství a také pro železniční a silniční koridory. Kompozitní lávky vyhovují i testům SŽDC na pevnostní veličiny a protipožární odolnost, takže se montují i na exponovaných stavbách, jako jsou např. železniční mosty.

Nízká váha a flexibilita rozměrů prvků snižuje celkové zatížení střechy a umožňuje vyřešit i atypické detaily při montáži. Barevnost lze přizpůsobit architektonickým požadavkům; na hale Hlavního nádraží byly instalovány v šedé barvě.

Informace o sortimentu firmy MEA Water Management, s. r. o., najdete na www.mea-odvodneni.cz.

Václav Pek,
MEA Water Management, s. r. o. 

Schéma instalace kompozitní lávky na zastřešení nástupišť Hlavního nádraží v Praze

Částečně zrekonstruovaná ocelová střecha nad nástupišti Hlavního nádraží v PrazeProtiskluzové kompozitní rošty MEA pro obsluhu střechyProtiskluzové kompozitní rošty MEA pro obsluhu střechyKompozitní rošty MEA na obslužné lávce na střeše Hlavního nádraží v PrazeSvětlíky a rekonstruované nádraží od Fantovy budovy Střecha Hlavního nádraží v Praze před dokončením