Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Koncepční dům společnosti EGGER – ubytovna pro uprchlíky v blízkosti Stuttgartu

Společnost EGGER, výrobce materiálů na bázi dřeva, společně s architektem Bruno Moserem a firmou Saurer, zabývající se výstavbou dřevostaveb, poprvé představila koncem roku 2015 koncepční dům EGGER. Po velmi pozitivních reakcích byla v obci Uhingen v blízkosti Stuttgartu postavena na bázi tohoto koncepčního domu první ubytovna pro uprchlíky.

Objekt byl otevřen dne 21. dubna 2016 po pouhých pěti týdnech výstavby. Koncepční dům společnosti EGGER umožňuje moderním způsobem výstavby vytvořit dostupné a udržitelné prostředí pro bydlení. Objekt byl vyprojektován firmou Holzbau Göser ve spolupráci s ateliérem Architekturbüro fai z Göppingenu. Koncepční dům společnosti EGGER v Uhingenu tvoří celkově 18 modulů na dvou podlažích, budova je založena na betonových pásech. Má celkovou užitnou plocha přibližně 500 m², která poskytne zázemí 60 osobám. Prefabrikované prvky byly dodány a namontovány firmou Holzbau Saurer z rekouského Höfenu. Na místě byla položena podlahová krytina z PVC a vestavěno únikové schodiště, interiérové protipožární dveře a další speciální vybavení. V ubytovně jsou dvě prostorné kuchyňské jednotky, technická místnost, osm koupelen, 22 pokojů a společenská místnost.

Obr. 1: Montáž prefabrikovaných prvkůObr. 2: Montáž prefabrikovaných prvků

Obr. 3: Dokončený objekt

Udržitelný, hospodárný a ekologický koncept obytného prostoru
„Důvodem pro vývoj koncepčního domu společnosti EGGER byl pokračující příliv uprchlíků, z něhož se stala společenská výzva. Společnost EGGER se zabývá nejen výrobou materiálů na bázi dřeva, ale také společensky relevantními tématy a poskytuje pro ně řešení. Pro tuto výzvu můžeme nabídnout pomoc. Koncepčním domem společnosti EGGER dáváme k dispozici udržitelný, hospodárný a ekologický koncept rychle dostupného obytného prostoru,“ říká Carsten Ritterbach, člen vedení skupiny EGGER Stavební produkty. Koncepční dům společnosti EGGER charakterizuje nízká přepravní hmotnost, optimální využití surovin, vysoká flexibilita, udržitelnost a snadná manipulace. Nejvýraznějším rozdílem oproti běžným stavebním buňkám nebo obytným kontejnerům je prostornost. Celá budova se dodává rozložená na izolované plošné prvky, což snižuje náklady na přepravu a skladování. Rychlá montáž umožňuje vytvořit za velmi krátkou dobu i vícepatrové budovy, které jsou přizpůsobeny půdorysem konkrétnímu stanovišti a využití. Společnost EGGER tím dodává koncept, který mohou zpracovatelé volně a individuálně použít – ať se jedná o generální dodavatele včetně výroby a montáže, nebo výrobce modulů či montážní firmu. „S konceptem dodáváme rovněž veškeré potřebné informace, jako je např. vzor statického výpočtu, podrobné plány projektu a technické popisy jednotlivých prvků,“ vysvětluje Carsten Ritterbach.

Obr. 4: Objekt sestává z celkem 18 modulů na dvou podlažíchObr. 5: Objekt sestává z celkem 18 modulů na dvou podlažíchObr. 6: Sanitární buňka

Dlouhodobé, udržitelné využití
Společnost EGGER se zasazuje za šetrné nakládání se zdroji dřeva jako výchozí surovinou. Je proto samozřejmé, že otázka udržitelnosti hraje významnou roli i u koncepčního domu společnosti EGGER. Tak rychle, jak lze moduly smontovat, je možné je demontovat a opět použít (i na jiném místě) jako kanceláře, ubytovnu pro studenty, mateřskou školu nebo mikroapartmány. Výška místností byla zvolena tak, aby mohla být dodatečně instalována podlaha. Stěny lze mimo jiné obložit sádrovláknitými deskami nebo instalační úrovní, demontovatelné a posunovatelné vnitřní stěny dovolují flexibilní rozčlenění místností. -Fasáda je z dřevěných prvků a je zavěšená tak, aby bylo možné ji v případě potřeby vyměnit za novou. „Mezitím již vznikly další nápady na využití koncepčního domu společnosti EGGER. Koncept modulární dřevostavby lze vhodně využít také v sociální výstavbě,“ vysvětluje Carsten Ritterbach. 

podle podkladů firmy EGGER
foto G. Carlucci, EGGER Holzwerkstoffe