Informace výrobců, Střechy

Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie v Praze-Strašnicích má nově hliníkovou střešní krytinu

Moderní kostel Římskokatolické farnosti Strašnice byl postaven teprve v letech 1992–1994. Tvar střechy kostela je hodně atypický. Jedná se o čtyřboký jehlan, jenž má jednu ze stran otevřenou, a střešní krytina je na třech stranách, které jsou řešeny jako hyperboloidní paraboloid. Hlavním důvodem rozhodnutí pro rekonstrukci komplikované střechy bylo stále větší zatékání do střešního pláště.
V letech, kdy byl kostel stavěn, bylo na českém trhu velmi málo kvalitních střešních krytin. Mezi kvalitní střešní krytiny rozhodně nepatřil ani původně použitý bitumenový šindel s posypem. Jeho vzájemné propojení a provaření bylo již ve své době problematické a střechy pokryté tímto materiálem jen zřídkakdy fungují dobře a bývají s nimi již po pár letech vážné problémy.
Farnosti zaštítěné Pražským arcibiskupstvím a i architektovi velice záleželo na tom, aby výraz a barevnost objektu zůstaly zachovány. Kladli však velký důraz na kvalitu a jako střešní krytinu vybrali hliníkový falcovaný šindel PREFA Aluminiumprodukte. Ten splňuje díky vysoké variabilitě, bezúdržbovosti a záruce 40 let na jakost materiálu i barvu všechny zmíněné požadavky. Navíc nezatěžuje životní prostředí a je odolná vůči všem povětrnostním vlivům.
Že se nejedná o jednoduchý typ rekonstrukce střešního pláště, dokazuje fakt, že okapní hrana má po svém obvodu nestejnou výšku. Její založení, v kombinaci s pokládkou jednotlivých střešních šindelů v pruzích ve dvou odlišných barvách, nebylo jednoduché. Pokládky z falcovaného šindele PREFA v odstínech světle šedá P.10 a atypická šedá na více než 1000 m² plochy se zhostila hradecká firma Pario, s. r. o. Termín dokončení rekonstrukce byl stanoven na konec září 2012.
 
Falcovaný šindel PREFA je barevná legovaná hliníková maloformátová střešní krytina. Tloušťka materiálu je 0,7 mm s dvouvrstvě vypalovaným lakem. Rozměr v položené ploše 420×240 mm (10 ks v 1 m²), hmotnost cca 2,5 kg/m². Nosnost cca 800 kg/m². Možnost pokládky je od sklonu 25 °(47 %). Odolnost vůči povětrnostním vlivům zaručuje použití speciální patentované příchytky na každý falcovaný šindel PREFA (celkem 10 příchytek na 1 m²).
podle podkladů společnosti PREFA Aluminiumprodukte