Informace výrobců, Střechy

Krytina Lindab Topline jako náhrada eternitové střechy

Při celkové rekonstrukci staré chalupy v Rokytnici nad Jizerou došlo také na střechu a okapový systém. Původní eternitové šablony již pomalu dosloužily a majitel byl tak postaven před nevyhnutelnou otázku, co se střechou.
Volba nové krytiny byla ovlivněna několika aspekty. Váha krytiny musela být zvolena tak, aby vyhovovala únosnosti krovu a vůbec celé konstrukci staré chalupy, která již něco pamatuje. Krov byl dimenzován na lehkou eternitovou krytinu, nebyl by tedy problém vyměnit ji při rekonstrukci za krytinu vláknocementovou. Majitelé se ovšem rozhodli pro změnu na plechovou krytinu. K tomuto rozhodnutí je vedla zkušenost s hojným výskytem mechu a lišejníku, který se ve velké míře usadil na původním eternitu. Povrch nové krytiny Lindab Topline je naprosto hladký, nehrozí tedy usazování nečistot a růst mechů a lišejníků. Váha krytiny Lindab Topline je 5 kg/m2, což je oproti skládané betonové nebo pálené krytině asi 1/10 váhy. Další výhodou krytiny je velkoformátové provedení – krytina se pokládá v pásech, které jsou 1 m široké a až 6 m dlouhé. Výsledná plocha střechy je celistvá s minimálním počtem spár, a nehrozí tak zafukování sněhu pod střešní krytinu. Vzhledem k oblasti, kde se chalupa nachází, i tuto přednost majitele velmi ocenili.
Po demontáži eternitové krytiny a podkladní lepenkové vrstvy přišlo na řadu očištění prkenného záklopu, který byl následně napuštěn ochranným prostředkem proti dřevokazným houbám a škůdcům. Na připravené bednění byla položena kontaktní difuzní fólie a laťování, skládající se z kontralatí a latí rozměru 40x60mm. Díky kontralatím byla zajištěna dostatečná větrací mezera pro odvětrání střešního pláště starého domu.
Po nalaťovaní střechy se mohlo přistoupit k samotné pokládce krytiny a montáži dalších souvisejících prvků. Nejprve přišly na řadu žlabové háky a okapový plech. Vzhledem k tomu, že obě střešní plochy mají proměnlivý spád – zhruba v 1/3 dochází k drobnému zlomu –, bylo nutné tento přechod vyřešit. U taškových tabulí Lindab lze zalomení střešní plochy řešit velmi jednoduše, pokud se nejedná o odchylku větší než 15 °. Další podmínkou je, že zlom musí být proveden v místě odskoku taškové tabule, což je možné provést po každých 40 cm. Pokud nelze některou z podmínek splnit, lze provést zlom pomocí přechodového plechu a krytinu napojit ze dvou dílů. V tomto případě si montážníci založili krytinu tak, aby zlom vyšel do potřebného místa. Krytina je tedy u okapu odsazena o pár centimetrů od hrany okapového plechu, což je z funkčního i estetického hlediska zcela v pořádku.
Další práce již pokračovaly zcela standardně a dokončení střechy proběhlo velmi rychle. Vhodně zvolený tmavošedý odstín krytiny Lindab Topline velmi dobře koresponduje s charakterem zčásti roubené a zčásti zděné chalupy. Dobře zvolený materiál a správně provedená rekonstrukce střechy zajišťuje spolehlivou ochranu v náročných klimatických podmínkách oblasti Krkonoš.
 
 
Likvidace eternitových šablon s azbestem
Vraťme se ještě k začátku celé rekonstrukce, kdy bylo nutné vyřešit otázku, jak zacházet s eternitovými šablonami, které obsahují nebezpečný azbest. Touto otázkou se jistě zabývá nebo bude zabývat každý, kdo má na chalupě, domku či chatě starší eternitovou krytinu.
Azbest je materiál, který má podobný osud jako freony. Pro své skvělé vlastnosti (je nehořlavý, nejedovatý a levný) se hojně rozšířil jako izolační přísada ve stavebních materiálech. Pak se ale zjistilo, že jeho mikroskopická vlákna mohou způsobovat rakovinu plic. Záludnost azbestu je v tom, že nemoc můžete dostat třeba až za deset nebo třicet let od doby, kdy jste mu byli vystaveni. Riziko je neviditelné a vzdálené v čase. Snad proto je mu v ČR věnováno tak málo pozornosti. Azbest můžete najít v nejrůznějších stavebních materiálech, od střešních krytin (tzv. eternit) přes potrubí kanalizačních stoupaček, opláštění vzduchotechnických rozvodů až po volně stojící zástěny ke kamnům nebo jako podložky pod starými elektrickými vypínači. Z azbestu mohou být izolační nástřiky na stěnách nebo mezi zdmi a obložením budov.
Jak postupovat při jeho likvidaci?
1. Při provádění stavebních úprav domů je nutno se nejprve obrátit pro radu na místně příslušný stavební úřad obce s rozšířenou působností nebo magistrátu.
2. Po dohodě se stavebním úřadem stavba nebo stavební a udržovací práce podléhají buď „ohlášení“, nebo je nutno zpracovat přímo projektovou dokumentaci, která podléhá územnímu a stavebnímu řízení.
3. Odstranění stavebních materiálů s obsahem azbestu by měla provádět kvalifikovaná firma, která zaručí řádný technologický postup demontáže potenciálně nebezpečných stavebních materiálů a prvků a následné předání vzniklých azbestových odpadů k bezpečné likvidaci. Je nutno dbát na to, aby bylo zabráněno rozptylování prachu s obsahem azbestu do okolí. Azbestové stavební materiály musí být při demontáži a bouracích pracích přinejmenším vlhčeny. Do okolního prostředí se nesmí dostávat vzduch kontaminovaný azbestovým prachem. Odpad musí být ihned po svém vzniku neprodyšně zabalen a utěsněn a odvezen do zařízení, které je určeno k jeho likvidaci.
4. V prostorech, kde je manipulováno s azbestovými stavebními prvky a odpady je nutno chránit sebe a členy rodiny i okolí před pobytem v prostředí, které je kontaminováno prachem s obsahem azbestu. Důležité je provést po stavebních úpravách důkladný úklid všech prostor od prachu mokrou cestou (s použitými úklidovými pomůckami – např. hadry apod. – je třeba nakládat obdobně jako s azbestovými odpady – po použití je ještě mokré neprodyšně obalit a zajistit jejich bezpečné odstranění).
 
Více informací o produktech firmy Lindab najdete na www.lindabstrechy.czwww.lindab.cz.
Marek Dítě,
Lindab, a. s.
foto Pavel Matoušek